Lajosmizsén elég, ha a fideszes jelölt magára szavaz

Az önkormányzati választáson átlagosan minden posztért legalább hárman versengenek, de Lajosmizsén elég egyetlen érvényes szavazat, és máris nyert a jelenlegi fideszes polgármester, ugyanis mindössze egy jelölt akadt. Olyan település is van, ahol a 160 lakosból heten pályáznak a polgármesteri posztra.

Csaknem kilencezren versengenek vasárnap a 3176 polgármesteri posztért, s körülbelül hatvanezren a nem egészen 17 és fél ezer helyi, fővárosi és megyei képviselő-testületi mandátumért. Minden egyes posztot átlagosan tehát körülbelül hárman szeretnének elnyerni, de számos kisközségben – és egy nagyobb városban is – már eldőlt, ki legyen a polgármester. Ha ugyanis csak egy jelölt van, érvényességi küszöb híján akár egyetlen érvényes szavazattal is eredményes a választást.

Vannak azonban kapósabb helyek is, s ezek érdekes módon szinte kizárólag kistelepülések. Például a mindössze 1100 lakosú Tolnanémediben – és ezzel országos csúcsot értek el – kilenc polgármesterjelölt neve kerül fel a szavazólapokra, s a függetlenek mellett itt a Fidesz is megméreti magát. Csaknem féltucatnyi helyen nyolcan indulnak, míg vagy tizenöt településen heten pályáznak a polgármesteri posztra. Az egy főre jutó polgármesterjelöltek száma alighanem a Borsod megyei Abaújszolnokon a legnagyobb: a 117 választásra jogosult helyi lakos közül minden tizenhatodik alkalmasnak gondolja magát a tisztségre. Egyébként elsősorban a függetlenek között nagy a tülekedés, és e körben alig akadnak pártok által támogatott jelöltek.

A tízezer főnél népesebb településeken efféle „túljelentkezésre” nemigen akad példa. Általában három-négy polgármesterjelöltre lehet szavazni, s Ózd és Kőszeg a hét-hét indulóval –közöttük több független is akad – egészen kivételesnek számít. A legtöbb városban – és ez a megyeszékhelyekre, illetve a fővárosi kerületekre is igaz – ugyanis elsősorban a Fidesz, a Jobbik és az MSZP által támogatott jelöltek versengenek, s a függetlenek, illetve a helyi társadalmi szervezetek, valamint az LMP emberei a képet legfeljebb csak némileg színesítik. Van ráadásul több olyan nagyobb település is, ahol mind össze ketten indulnak: a Fidesszel szemben vagy kizárólag az MSZP vagy a Jobbik állított jelöltet. A 11 ezer lakosú Bács-Kiskun megyei Lajosmizsén pedig eldőlt a választás: ott csupán a jelenlegi fideszes polgármester pályázik a saját székére.

A fővárosi és a megyei közgyűlési helyekre is nagyjából a három legnagyobb parlamenti párt törekszik. Igaz, pár megyében helyi civil szervezetek, illetve Budapesten és még négy helyen az LMP listájára is lehet szavazni. Kérdéses persze, hogy mely szervezeteknek sikerül majd elérniük az ötszázalékos mandátumszerzési küszöböt.

Bár a korábbihoz képest csökkent a függetlenek aránya, a 68 ezer indulóból 43 ezer ebbe a körbe tartozik. A fennmaradó körülbelül 25 ezer jelölt döntő többsége öt párt támogatásával került fel a szavazólapokra. A Fidesz és a KDNP – többnyire közösen – 8500 embert állított ki, a Jobbik 4600, az MSZP négyezer, az LMP pedig mintegy 1200 fővel képviselteti magát a vasárnapi választáson.

Az országosan nyilvántartásba vett további hatvan szervezetnek, illetve a területi vagy helyi választási bizottságnál bejegyzett több száz civil szerveződésnek így összességében legfeljebb pár ezer jelöltje van. Az erőviszonyokat jelzi, hogy a parlamenti pártokat követő Civil Mozgalom alig több mint háromszáz, a Magyar Kommunista Párt 221, az MDF pedig 190 embert tudott kiállítani.

A Fidesz 1100 településen indít polgármesterjelöltet, ami kevesebb ugyan a kilátásba helyezett 1300-nál, de a párt a nagyközségek zömében és a városok szinte mindegyikében jelen lesz. A nyilvántartásba vett képviselőjelöltek száma alapján arra lehet következtetni, hogy a tízezernél népesebb településeken mind a 2300, egyéniben és kompenzációs listáról elnyerhető posztért versenybe szállnak. A Jobbik viszont már csak 215, az MSZP pedig mindössze 181 polgármesteri posztért küldi ringbe saját embereit, de a városokban képviselőjelöltjeik a körzetek döntő többségében jelen lesznek. A legkevésbé sikeres parlamenti párt az LMP: az ökopárt mindössze 26 településvezetői posztot tudott megpályázni, és az egyéni körzetek többségében sem volt képes jelöltet állítani.

Századvég: Tarlós biztos befutó, Botka még győzhet

A fővárosiak 58 százaléka ígérte biztosan, hogy részt vesz a vasárnapi önkormányzati választáson, és 43 százalékuk a Fidesz, 15 az MSZP, 13 az LMP, négy a Jobbik listájára voksolna, de minden negyedik ember még bizonytalan, vagy nem válaszolt a kérdésre – derült ki a Századvég Alapítvány nyolcszáz főre kiterjedő felméréséből. A biztos pártválasztók között a kormánypárt 61 százalékkal vezet, az MSZP 21, az ökopárt pedig 12 százalékon áll. A szélsőjobbot e körben háromszázaléknyian támogatják, vagyis nem éri el a mandátumszerzéshez szükséges öt százalékot. Tarlós Istvánt, a Fidesz főpolgármester-jelöltjét az összes válaszoló 47 százaléka látná szívesen a városházán, a szocialista Horváth Csabára 16, az LMP-s Jávor Benedekre tíz-, a jobbikos Staudt Gáborra négyszázaléknyian szavaznának. A biztos pártválasztók között Tarlós 57 százalékon áll, Horváth 22, Jávor 16, Staudt ötszázalékos támogatottságot élvez.

Szegeden jóval kiegyensúlyozottabbak az erőviszonyok: a hatszáz emberre kiterjedő közvélemény-kutatás adatai szerint az összes válaszoló 34 százaléka Botka Lászlóra, az MSZP polgármesterjelöltjére szavazna, 29 százalék pedig a fideszes B. Nagy Lászlót, míg négy százalék a jobbikos Keresztúri Csabát támogatná. Itt azonban a bizonytalanok aránya jóval magasabb: minden harmadik ember e körbe tartozik. A biztos pártválasztók körében Botka 48, B. Nagy 45 százalékon áll, Keresztúri a voksok öt százalékára számíthatna.

Csaknem kilencezren versengenek vasárnap a 3176 polgármesteri posztért
Csaknem kilencezren versengenek vasárnap a 3176 polgármesteri posztért
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.