További drágulás: az egészségügyért adóztatnák a cigarettát

Az alkohol és a cigaretta jövedéki adójának 10–15 százalékos növeléséből teremtene többletforrásokat az egészségügy számára a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága – tudta meg a Népszabadság.

A „kis pénzek” gyűjtögetésére kényszerül az egészségpolitika a jövő évi forrásokért folytatott csatában. Elég világosan körvonalazódik ugyanis, hogy az egészségügy nemigen számíthat jövőre többletforrásokra. Ezért mind több kisebb-nagyobb forrásszerzési lehetőségeket vizsgál a szaktárca, egyebek mellett alaposan górcső alá vették, mit is hozhat az ágazat számára Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnökének nyári javaslatcsomagja.

AkkorCsibaGábor aztmondta: százmilliárddal növelhetné az egészségügyi büdzsét, ha a kormány különadót vetne ki az egészségkárosító termékekre, az alkoholra, a cigarettára, a hamburgerre, a chipsekre és a szénsavas, cukros üdítőkre. Az édesipari és az egészségkárosító termékek jövedéki megadóztatásának ötlete sem új, 1999-ben Gógl Árpád, az Orbán-kormány akkori egészségügyi minisztere is próbálkozott egy hasonló tervvel, csokiadó néven, ám az akkor nemment át az apparátuson, és úgy tűnik, ez most sem lesz másképp, hiszen az egészségkárosító élelmiszerek egyelőre kikerültek a címkézett adóztatási tervekből. Viszont készült egy javaslat, amely 10–15 százalékkal növelné a cigaretta és az alkohol jövedéki adóját. Ebből 30–40 milliárdot remélnek, amely úgynevezett megjelölt adóként az egészségügyre fordítható bevételeket növelné.

A javaslathoz készült szakértői elemzés állítja: az alkohol és a cigaretta megadóztatásával nem pusztán bevételhez jutna az ágazat, de bizonyított, hogy például a dohánytermékek árának tízszázalékos növelése három-öt százalékkal csökkenti a fi atal felnőttek és további 6-7 százalékkal a gyermekek körében a dohányzást.

Forrásszerzési lehetőség az alkohol jövedéki adójának növeléséből származó bevétel
Forrásszerzési lehetőség az alkohol jövedéki adójának növeléséből származó bevétel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.