'Félmillió forintért többet érdemeltünk volna...'

Csalás miatt több szülő is feljelentést tett nemrégiben a Koltai Róbert nevével fémjelzett Első Magyar Médiaakadémia Kft. ellen, azt állítva: a beígért tanfolyamot nem, vagy csak hiányosan tartották meg a szervezők.

Dabason az idén májusban egy sértett tett feljelentést, az ő kára csaknem egymillió forint – közölte érdeklődésünkre Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. – Bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható személy kihallgatására eddig nem került sor – tette hozzá.

Gyöngyösön júliusban három szülő tett feljelentést az akadémia ellen, arra hivatkozva, hogy a három kurzusból álló, összesen 900 ezer forintért meghirdetett tanfolyamnak csak a kétharmad részét tartották meg, ennek ellenére az elmaradt előadások után járó 300 ezer forintot nem fizették vissza az érintetteknek, s a szervezők később elérhetetleneknek bizonyultak.

Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: ismeretlen tettes ellen, csalás miatt indult nyomozás, s az ügyben már több tanút – színészeket, előadóművészeket – is kihallgattak. Keresik viszont azt a romániai illetőségű hölgyet, aki a tanfolyamokat szervezte, tartózkodási helye azonban egyelőre ismeretlen.

Tavaly júliusban foglalkoztunk a médiaakadémia ügyével, miután több szülő is panaszkodott a felvételi eljárás visszásságaira. Elmondták: legtöbbjüket telefonon keresték fel a szervezők, majd a felvételi követelményekről annyit árultak el, hogy egy személyes beszélgetésen és meghallgatáson kell részt venni, majd próbafelvételt készítenek, ami bekerül egy adatbázisba, és ha valakinek megtetszik, akkor behívják a szereplőt film-, színházvagy reklámszerepekhez. Amikor a szülők rákérdeztek, hogy nem pénzért kínálnak-e valamilyen tanfolyamot, a telefonban erre határozott nemmel feleltek, később, a meghallgatáson azonban kiderült: valóban egy tanfolyamot kínálnak, ami 300 ezer forintba kerül, négy hónapig tart, és aki elvégzi, annak két éven át megpróbálnak munkát szerezni. Koltai Róbert akkor azt nyilatkozta lapunknak: mindent megtesz, hogy ehhez hasonló dolgok ne történjenek meg, s úgy vélte, csak a szervezők „túlkapásairól” lehetett szó. A mostani eset kapcsán laptársunknak azt mondta: az iskola szerinte korrektül működött, a bajok akkor kezdődtek, amikor vidéki helyszíneken tartottak toborzásokat, s azokon a szervezők valótlan dolgokkal szédítették a szülőket.

A médiaakadémia honlapja jelenleg nem működik, a szervezőket a szülők sem tudják elérni. Tavaly blogot indított az iskola egyik tanítványa, s arra kérte társait, írják le véleményüket a tanfolyamokról. A fórum résztvevői – akik nem vállalták teljes nevükkel a nyilvánosságot, s nem is lehet tudni, valójában kit is takarnak a nicknevek – jórészt kedvező tapasztalatokról számoltak be. „Számomra megnyugtató volt, hogy valós szakmai háttérrel rendelkező emberek voltak az oktatók az iskolában, ezért, úgy gondolom, érdemes volt ennyi pénzt kiadni. Azt gondolom, hogy talán sok szülő a vágyait, az elképzeléseit és a gyerekei által adott téves információkat élte meg valóságként, ezért keveredhetett ilyen érthetetlen vádaskodás és rágalom az iskola tevékenysége és köztiszteletnek örvendő művészek személye körül” – írta egy elégedett szülő.

Mások viszont bírálták a médiaakadémia eljárását. „A tanfolyam alapvetően nem volt rossz, sok beszédtechnikát, helyzetgyakorlatot tanultunk, illetve egy-egy órában kamerakezelést, színpadi és kamerasminket, valamint forgatókönyvírást. Ha nem jártam volna gyerekkorom óta különböző színjátszó körökbe, akkor talán örültem volna ezeknek, de (bár tény, hogy igen nagy nevek szerepelnek az iskola tanárai között, akiket ki kell fizetni) őszintén szólva majd félmillió forintért szerintem többet érdemeltünk volna” – írta egy másik résztvevő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.