Toborzót tart a kormány a közigazgatásba

Egy teljes napra megnyerheti a kormányszóvivőt, aki az első kétezer között regisztrálta magát a kormányzati struktúrát, a megújuló közigazgatást bemutató mai rendezvényre. Ott arról akarják meggyőzni a fiatalokat, hogy a közszolgálatban elsősorban a szakértelem számít. Vannak, akik ezt kétlik.

„Most igazán megéri csatlakozni a Regeneráció – Kormányzati Karrier Expó közösségéhez. Ha az első 2000 rajongó között leszel, automatikusan részt veszel sorsolásunkon, melyen a fődíj: egy teljes nap Nagy Anna kormányszóvivővel!” A kormány így népszerűsítette a héten a Facebook közösségi portálon is a Regeneráció néven futó, hagyományteremtő céllal megrendezendő mai programot. A Millenárison ugyanis az Orbán-kormány miniszterei, államtitkárai – elsősorban a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) munkatársai –, illetve az egyes országos hatáskörű szervek mutatják be a magyar közigazgatást az érdeklődő fiataloknak. Emellett meghirdetik a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjat is, háromszáz fiatalnak.

Senkiben nem szeretnének azonban hiú ábrándokat ébreszteni: itt most nem állást ajánlanak, csupán tájékoztatást adnak. Több szekcióban is konferencia folyik majd, ahol politikusok és szakemberek beszélnek majd a közszolgálati kultúráról, az új közszolgálati pályaképről, a közigazgatás átalakításáról, a fiatalok lehetséges szerepvállalásáról. Az expó céljai között pedig az is szerepel, hogy eloszlassák azt a sokak által vallott nézetet, amely szerint a közigazgatásban elsősorban politikai kinevezettek dolgoznak. A rendezvény üzenete: elsősorban a szaktudás számít. (Az eseményről szóló friss összefoglalónkat itt olvashatják: >>>>>)

Az egyes tanácskozások moderátorai a Hír TV és más jobboldali médiumok ismert munkatársai közül kerülnek ki. Ha tehát állást nem is kínálnak, de azok a fiatalok, akik komoly érdeklődést mutatnak a közszolgálat iránt, adataikat feltölthetik a Közigállás toborzási adatbázisába. Aki ezt megteszi, esélyessé válik arra, hogy munkához jut, mert az új embereket kereső szervezetek e nyilvántartást is felhasználják. Annak is érdemes életrajzzal készülni, aki a közigazgatási ösztöndíjra pályázna, mert erre most a Millenárison jelentkezhetnek.

– A Regeneráció nevet viselő rendezvényen a közigazgatási életpályamodellt szeretnénk megismertetni a fiatalokkal. Mi nem azt üzenjük az egyetemistáknak, a friss diplomásoknak, hogy „el lehet innen menni”, hanem nem titkoltan azt is, hogy a felkészült, jól képzett fiataloknak itthon is lehet biztos megélhetést kínálni, és nem feltétlenül csak a multinacionális cégeknél.

A közigazgatás számít rájuk – nyilatkozta lapunknak a Regeneráció program kommunikációjáért felelős Böszörményi Nagy Gergely. A KIM stratégiai kommunikációs főosztályának helyettes vezetője azon kérdésünkre, amely szerint a karrierexpó megrendezésével az-e a kormány célja, hogy fiatal, a mostani kormányhoz lojális szakemberekre cserélje le a régi közigazgatási gárdát, úgy reagált: nem véletlen, hogy nem állásbörzét, hanem kormányzati karrierexpót rendeznek.

Nem a kormánytisztviselők lecserélése a cél. „De természetesen nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy január elején felállnak a megyei kormányhivatalok, s 2010–13 között folyik majd egy nagy közigazgatási reform. Új, jól képzett, nyelveket beszélő közigazgatási szakemberekre mindenféleképpen szükség lesz. Olyanokra, akik – ahogy Navracsics Tibor közigazgatási miniszter megfogalmazta –, már nem azt a Kádárrendszerben vallott munkaethoszt képviselik, hogy a hivatalokban az ügyeket »bonyolítani« kell, hanem azt, hogy azokat el kell intézni”.

Arra a felvetésünkre, hogy legalább háromszázan mindenképpen érkeznek a közigazgatásba, hiszen a Regeneráció program keretében ennyi fiatal számára Magyar Közigazgatási Ösztöndíjat is hirdetnek, Böszörményi azt mondta: az ösztöndíj háromszáz főnek valóban ad lehetőséget arra, hogy kétszer öt hónap alatt megtapasztalja valamelyik EU-országban a sikeres nyugati államigazgatást, azután pedig itthon a közigazgatás működését. Akik a legsikeresebben abszolválják e tíz hónapot, azokat állásajánlat várja.

Ez nem feltétlenül minisztériumi állást jelent, állami háttérintézményeknél is kaphatnak státust. Közbevetésünkre, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, illetve Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár épp a háttérintézmények összevonásáról, a bürokrácia szűkítéséről beszél, a KIM főosztályvezető-helyettese azt mondta: számos olyan kiemelt háttérintézmény van, amely a racionalizálás után is szinte bizonyosan önálló marad, mint például az atomenergia-hivatal vagy az APEH.

A demokratikus intézmények élén véghezvitt személycserékről Orbán a múlt héten, a Professzorok Batthyány Köre előtt azt mondta: „ez az a pont, ahol a legtöbb támadást kapta a kormány, mondván, hogy a személycserék valójában önös hatalmi érdekeket szolgálnak”. A személycseréket tágabban értelmezve pedig a miniszterelnök kifejtette: „hogyha az ország jól működött volna, nem kellett volna ennyi személycserét végrehajtani. Ha az intézményeink jól működtek volna, akkor nem kellett volna személycserét végrehajtani. De hogyan várhatok én el bármely intézmény élén álló embertől jobb munkát, hogyha az elmúlt években szétment a keze alatt az, amit rábíztak. Legyen szó közlekedési vállalatról, Alkotmánybíróságról vagy éppen számvevőszékről...”

Helyes, hogy a közszolgálati életpályát kormányzati szinten népszerűsítik, de az érdekképviseletek kapkodhatják a fejüket, hogy a kabinet mikor mond igazat – mondta kérdésünkre Fehér József, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének főtitkára. Magyarázatul hozzáfűzte: nem tudják, hogy azt tekintsék-e hitelesnek, amikor politikusok a közigazgatás romló megítéléséről beszélnek, és például a kormánytisztviselők indokolás nélküli menesztésének lehetőségét bevezetve kiüresítik a közszolgálati életpályamodellt, s a stabilitás és kiszámíthatóság helyett a bizonytalanságot kínálják.

A szakszervezet mindazonáltal inkább támogatja az ötletet, mint ellenzi, de azt sajnálják, hogy az előkészítésbe nem vonták be az érdekképviseletet – hangsúlyozta a főtitkár. Pedig lenne ötletük, például az üzenetek között érdemes lett volna megjeleníteni, hogy miért is érdemes a közszolgálatot választani. Fehér némi iróniával jelentette ki: bizonyosan nem azért, mert a Kossuth téri irodaházakból szép a kilátás. Ennél fontosabb – véli –, hogy valóban vonzó perspektívát kínálhassanak, ám ehhez magyarázatot kellene adni arra is, miért szüntették meg a kötelező pályázati rendszert, illetve a versenyvizsgát. Szerinte ezek a lépések inkább azt sugallják, hogy a kiválasztásban és az előmenetel során a szaktudáson kívül valamilyen más, ismeretlen szempont is érvényesülhet.

Arra a kérdésünkre, hogy a szombati rendezvény nem a közszolgálatból menesztettek státusának betöltését szolgálja-e, Fehér kijelentette: ez nem valószínű, mert nem voltak tömeges elbocsátások. Eddig elsősorban vezetőket küldtek el, ami legfeljebb 1000-1200 főt jelent, bár az önkormányzati választások után újabb elbocsátási hullámra számítanak. Szerinte számos olyan középvezető lehet, akinek minden oka megvan az aggodalomra, mert a helyét már megpályáztatták.

A Fidesz – Magyarország EU-elnökségére koncentrálva – ellenzékben, már 2007-től uniós tréningeket rendezett fiataloknak, közigazgatási szakembereknek. A választások előtt Navracsics Tibor lapunk kérdésére, hogy ha kormányra kerülnek, lecserélik-e azokat a köztisztviselőket, szakértőket, akiket az MSZP-kormány tett fel az EU-elnökségi listára, úgy válaszolt: „Azt kértük a kormánytól, hogy hadd vehessenek részt a Fidesz által delegált szakemberek is a kormány által szervezett képzésben. Ezt sajnos megtagadták tőlünk. Így kénytelenek voltunk saját felkészítőt is szervezni. Nem azért, mert tisztogatni akarunk. De 2006 nyara óta a politika beszivárgott a közigazgatásba. El tudjuk képzelni, hogy lesznek olyan közigazgatási emberek, akik később úgy gondolják, velünk nem hajlandók együttműködni. Ők nyilván felmondanak, távoznak”.

Nyilvánvalóan – így válaszolt Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a tegnapi Magyar Nemzetben arra a kérdésre, miszerint „feltételezem, azon kijelentése, miszerint a párhuzamosságok megszünetetése miatt várhatóan minden minisztériumi háttérintézménynél csökken a kifizetett bértömeg, azt jelenti, hogy elbocsátások várhatók”. A kereszténydemokrata államtitkár a lapnak hozzátette: „a Gyurcsány-kormány intézkedéseivel a központi közigazgatás létszámának csökkentését csak papíron valósította meg, mégpedig úgy, hogy az ott dolgozókat átirányították különböző háttérintézményekhez, miközben ugyanazt a feladatot látták el továbbra is, bár nem köztisztviselői minőségben. Mi ennél mélyrehatóbb változtatást szeretnénk”.

Fiatal, a kormányhoz lojális szakembereket keresnek
Fiatal, a kormányhoz lojális szakembereket keresnek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.