Rögös út vezetett a dögei polgármester elítéléséig

Vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés miatt – első fokon, nem jogerősen – három év tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre, egymillió forint pénzbüntetésre és öt év közügyektől való eltiltásra ítélte tegnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság Vincze Ferenc Tibort, Döge község polgármesterét. A 2200 lelkes szabolcsi falut húsz éve vezető politikus lélekben alighanem fölkészült a büntetésre, mert a nyíregyházi tárgyalóteremben olyan egykedvű arccal hallgatta az ítéletet, mintha nem is ő lett volna a vádlott.

A történet előzménye: egy 2007-ben nyilvánosságra került hangfelvételen a szabolcsi falu polgármestere arról beszélgetett egy 233 millió forintos helyi beruházással megbízott – azóta elhunyt – építési vállalkozóval, hogy húszmillió forintért cserébe segítségre számíthat annak érdekében, hogy „rendben menjenek a dolgok”. A diktafonnal titokban fölvett beszélgetés CD-lemezre írott másolata először egy volt helyi önkormányzati képviselő, Nagy Péter jogász postaládájában landolt, aki erről bejelentést tett a rendőrségen 2007 nyarán. Azt nem tudni, hogy a felvételt ki juttatta el a Hír TV-hez, amely a beszélgetést 2007 őszén nyilvánosságra hozta. A csatorna a dögei polgármestert a szocialisták közé sorolta, de a www.fidesz.hu portálon „a Fidesz által indított, illetve támogatott győztes polgármesterek” című rovatban mind a mai napig ott szerepel Vincze Ferenc Tibor neve.

A dögei polgármester az eljárás során mindvégig tagadta a bűnösségét. Azt állította, hogy az említett hangfelvételt manipulálták, s azt hangoztatta, hogy politikai ellenfelei ármánykodásának esett áldozatul, akik alantas eszközökkel akarták őt megbuktatni.

A dögei polgármesterrel szemben már az idén januárban ítéletet szeretett volna hirdetni Toma Attila bíró, de a vádlott –betegségre hivatkozva – sorozatosan nem jelent meg a tárgyalásokon. Előfordult, hogy egy tárgyalást azért kellett elhalasztani, mert a polgármester volt védőjének, Hajzer Lászlónak nem volt alkalmas az időpont. Sokaknak úgy tűnt, mintha Vincze Ferenc Tibor szándékosan húzná az időt: ezt a vélekedést támasztotta alá az is, hogy a polgármester hónapokig nem volt hajlandó hangmintát adni azoknak a szakértőknek, akik azt kívánták megvizsgálni, hogy az említett hangfelvételen az ő hangja hallható-e. Időhúzásnak tűnt az is, hogy a polgármester három héttel ezelőtt váratlanul védőt cserélt: Hajzer László helyett Korom Mihály ügyvédet bízta meg a képviseletével. Így a múlt heti tárgyaláson az ügyészi vádbeszéd elhangzása után az új védő közölhette: sajnos nem tudja elmondani a perbeszédét, mert nem volt ideje fölkészülni.

Arról, hogy mindez csupán trükközés volt-e, a tegnapi tárgyalás szünetében megkérdeztem Vincze Ferenc Tibort és védőjét is. Mindketten azt állították: szó sem volt szándékos időhúzásról. – Ötvenöt éves vagyok – mondta a polgármester –, strumával, szívritmuszavarokkal, magas vérnyomással és cukorbajjal.

Az ügy elhúzódásáról az ítélet indoklásában tegnap szót ejtett Toma Attila bíró. Mint mondta, egy ilyen súlyú eljárásban, amikor egy polgármestert vesztegetéssel vádolnak, a két év tárgyalási periódus nem kirívóan hoszszú idő. Az igaz, hogy ebben az ügyben hamarabb is születhetett volna ítélet – tette hozzá a bíró –, ez azonban nem a bíróság hibájából alakult így.

S hogy jogilag meddig lehet folytatni az ítélethozatal sorozatos elhalasztását? Erről Nyakó Zsuzsa, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság szóvivője érdeklődésemre azt mondta: minden alkalommal megvizsgálják a vádlott által fölhozott indokokat, s ha azokat megalapozottnak találják, a jog lehetőséget ad arra, hogy a vádlott igazoltan távol maradjon a tárgyalásról. Hozzátette: ennek időbeli korlátja nincs, azaz a törvény nem szabályozza, hogy a vádlott hányszor mentheti ki magát.

A tegnapi tárgyaláson részt vett több dögei állampolgár, akik az ítélethozatal után érdeklődésemre azt mondták: örülnek neki, hogy legalább első fokon lezárult az ügy, de azt furcsának találják, hogy a polgármester szerintük bohócot tudott csinálni a bíróságból, és komédiává alacsonyította az eljárást. Ott ült a közönség soraiban a már említett Nagy Péter jogász, aki visszautasította a polgármester azon állítását, hogy vesztegetési ügyét a politikai ellenfelei kreálták volna. Nagy Péter ezt azért tartotta fontosnak megjegyezni, mert az október 3-i választáson Dögén polgármesterjelöltként méretteti meg magát. Egyik ellenfele Vincze Ferenc, a mostani polgármester fia lesz. Vincze Ferenc Tibor ugyanis nem indul a választáson: húsz év után befejezi politikai pályafutását.

Igaz, bírósági ügye még mindig nem ér véget: tegnap ugyanis fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen.

A vádlott és védője szerint szó sem volt időhúzásról
A vádlott és védője szerint szó sem volt időhúzásról
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.