Kolbász, hagyma, kacsa - kampányt nyitott a Fidesz

Jön a harmadik nagy erőpróba, Magyarországot helyben kell a talpára állítani október 3-án – erről beszélt kampánybeszédében Orbán Viktor. A miniszterelnök azt tanácsolta a fideszes és kereszténydemokrata politikusoknak: az elkövetkező 23 napra felejtsék el a közvélemény-kutatásokat, dolgozzanak.

Egy sohasem volt nehéz év ellenére most még egyszer össze kell szedni magunkat. A változást október 3-án tűzön-vízen át végig kell vinni, mert a következő nemzedéknek csak így lehet jobb élete annál, mint ami nekünk jutott. Győztes erőként kell beérnünk a célba október 3-án – fogalmazta meg a Syma-csarnokban rendezett Fidesz–KDNP kampánynyitón péntek délután Orbán Viktor azt, hogy mi az önkormányzati választásokon a tét.

– Három kemény hét. De évtizedek múlhatnak rajta; erős gazdaság, munkahelyek, rend és biztonság. Barátaim, rajtunk a világ szeme! Vigyük véghez, amit az emberek elvárnak tőlünk! – hangoztatta aminiszterelnökazönkormányzati képviselőjelöltek, polgármesterjelöltek előtt.

A Syma-csarnokban a sikeres fideszes polgármesterek a színpadra vonultak különböző hungarikumokkal, köztük szekszárdi vörösborral, békéscsabai kolbásszal, Zsolnay-vázával... Orbán Viktor szokatlanul rövid, és kifejezetten kampánybeszédet mondott, egyetlen konkrétumról, programpontról sem téve említést. Általánosságban buzdította a „nagy erőpróbára” a minisztereket, a képviselőket, politikusokat, polgári körösöket, önkéntes segítőket, mondván: pártja sosem állított még annyi polgármesterjelöltet és képviselőjelöltet, mint az októberi önkormányzati választás előtt.

A Fidesz-jelöltek száma meghaladja az összes többi párt által indított politikusokét – és október 3-án egy közös „mozdulattal”, helyben kell az április óta már elszánttá vált Magyarországot a talpára állítani. A miniszterelnök nagy tapsot kapott, amikor konstatálta: „lassan az a benyomása alakul ki az embernek – helyesen –, hogy Magyarországon már csak egyetlen országos párt, egyetlen néppárt van, amelyre rá lehet bízni, és képes vállalni az ország sorsáért viselendő felelősséget”. Végül Orbán Viktor azt tanácsolta mindenkinek: az elkövetkező 23 napra a közvélemény-kutatásokat „el kell felejteni”, az áprilisi választások eredménye ne vakítson el senkit!

Kósa Lajos, a Fidesz kampányfőnöke így beszélt: „Teljesen rendjén való”, hogy a bankszövetség nem örül a lakáshitelesek megsegítését célzó Fidesz-javaslatnak. A bankárszövetség vezetőjét a bankárok választják, helyes, hogy ha az ő érdekeit képviseli.

Az viszont szokatlan, hogy a szocialisták is „magukévá tették” a bankszövetség álláspontját, legalábbis úgy tűnik, „nem jutott még el az a felismerés a tudatukig, hogy a bankárkormány után az ország nem azt várja, hogy most akkor alakuljanak át bankárellenzékké”. „A szocialistáknak egyszer ki kellene próbálni, milyen az, amikor nem a bankárok, hanem az emberek mellé állnak. Az önkormányzati választás nem a Tour de France. És még nem nyertük meg. Menni kell! Találkozni az emberekkel. Hajrá Magyarország, hajrá Debrecen!”, így Kósa.

Mágoriné Balogh Andrea, a Fidesz–KDNP makói polgármester-jelöltje azt mondta: „Egy harc nem győzelem. Október 3-án is győzni kell. Változást helyben is csak a Fidesz jelenthet, az önkormányzati választásokon az évtizedek óta hatalmaskodó szocialista helyi kiskirályok uralmának most lehet és kell véget vetni. Mint a makói hagymások között élő ember mondom, tenni kell a társadalmi igazságtalanságok ellen, melyet a diktatúra haszonélvezői szabadítottak ránk. A rántottához fel kell törni a tojást! A magyar vidék számára is itt az idő! Úgy tűnik, a múlt haszonélvezőinek pártja még mindig nem érti, mi történt áprilisban. Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye.”

És végül idézzük Tarlós Istvánt, a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltjét: „Sok plakátot láttam, de a szocialisták plakátjain egyetlen vörös szegfűt sem. Ennyire nem szabad egy pártnak szégyellnie a saját szimbólumait... Ami Budapesten az elmúlt években zajlott, az tarthatatlan, irányt kell váltani. Budapestnek nem világvárossá, hanem a régió versenyképes központjává kell válnia; a fővárosnak rendre és reményre van szüksége, a káosz nem sokszínűség, az anarchia nem liberalizmus, a szervezetlenség nem szabadság, hanem annak hamis illúziója.

Budapest pénzügyi-gazdasági állapotát most nagyon nehéz pontosan felmérni. A közvetlen adósságállomány már 200 milliárd forint felett jár, a BKV belső és külső adósságállománya megközelíti a 400 milliárdot, a négyes metró egyes szakaszának forráshiánya pedig 100 milliárd körül mozog.

A fővárosban a köz biztonsága a legnagyobb hiánycikk, a rendezetlenség normává vált”, mondta szinte egyszuszra a főpolgármester-jelölt, aki a hajléktalankérdésről úgy fogalmazott: „egyesek hirtelen szociálisan érzékenyek lettek, holott a hajléktalanproblémát húsz éve nem képesek megoldani”. A hajléktalanoknak biztonságot és munkalehetőséget kell adni, de akik e mellett sem hajlandóak dolgozni, azokkal szemben fel kell lépni, akár hatósági eszközökkel is. "Meg fogjuk és meg akarjuk javítani azt a különlegesen jó adottságú, de lerobbant motort, aminek Budapest a neve”, mondta végül Tarlós István.

Kampány-reklámfilm forgatásához állnak össze az esemény résztvevői
Kampány-reklámfi lm forgatásához állnak össze az esemény résztvevői
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.