Összefognak a vendéglátósok a csendrendeletek ellen

Budapest II. kerületében ezentúl csak a polgármester engedélyével maradhatnak nyitva a kerthelyiségek. Erzsébetvárosban razziákkal próbálják csendre inteni a szórakozóhelyeket.

Alkoholárusítási tilalom, az éjjeli szórakozóhelyek nyitva tartásának korlátozása, éjjeli járőrszolgálatok, hatósági razziák – a frekventált budapesti kerületekben különböző eszközökkel próbálják őrizni a lakók álmát, egyelőre azonban úgy tűnik, egyik eszköz sem alkalmas a szórakozni vágyók elhallgattatására.

A VI., a VII. és a XI. kerület után nemrégiben egy újabb kerület hozott csendrendeletet, méghozzá az eddigiek közül a legszigorúbbat: a II. kerületben ugyanis már nem csak arról van szó, hogy a szomszédos házak lakói kérhetik egy a nyugalmukat a kelleténél jobban zavaró éjjeli szórakozóhely, kocsma, étterem elhallgattatását éjféltől reggel hatig, ahogyan azt a többi kerületben tehetik. A II. kerület fideszes polgármestere, Láng Zsolt előterjesztésére elfogadott rendelet ugyanis már este 11 órától tiltja a kerthelyiségek és belső udvarokon működő vendéglátó-ipari egységek nyitva tartását, ráadásul ez alól csak ő maga adhat felmentést – és csak évi öt alkalommal, előre bejelentve. A felmentés feltétele, hogy a helyre ne legyen panasz, ami a megkérdezett vendéglátósok szerint képtelenség, úgyhogy többen attól tartanak, le kell húzniuk a rolót. Ennek következtében pedig az önkormányzat a lakók nyugalmáért adóbevétel-kieséssel „fizet”.

A II. kerület ugyan nem tartozik a hagyományos szórakozónegyedek közé, de számtalan vendéglátóst érint a rendelet, köztük régi, patinás éttermeket éppúgy, mint frissen nyílt romkocsmákat. A rendelet vonatkozhat például a Millenárisra, a Szép Ilona étteremre, a Rózsadomb presszóra, Náncsi néni kertvendéglőjére és a Remizre. A megkérdezett vendéglátósok a csendrendeletről elsőként beszámoló Nolból értesültek, és egybehangzó állításuk szerint senki nem kereste meg őket az önkormányzattól, sőt a másfél hónappal ezelőtt megnyitott Tölgyfa utcai Szezon romkocsma megnyitásakor a helyhatóság még egyáltalán nem jelezte, hogy bármi akadálya lehetne a működésüknek.

– Mindenemet beleraktam ebbe a vállalkozásba, de most úgy néz ki, hogy lehúzhatom a rolót, ahogyan több más vállalkozó is a kerületben – nyilatkozta lapunknak Veres Attila, a Szezon ügyvezetője. Mint mondta, nem hagyják magukat, közös érdekképviseletet próbálnak összehozni az érintett vendéglátósokkal, ahogyan az a VII. kerületben is történt (ott a vállalkozók és civil tiltakozások hatására puhították a csendrendeletet). A Margit körúti Menta Teraszt sem keresték meg hivatalosan az önkormányzattól, úgyhogy most ők próbálkoznak a helyhatóságnál, hogy legalább konzultálhassanak a rendeletről, egyelőre ugyanis azt sem tudják, pontosan mire vonatkozik és mire nem.

A rendelet ellen csak a Budai Liberális Klub négy képviselője szavazott. Egyikük, Koncz Imre, megerősítette, hogy ők sem kaptak előzetes értesítést, és a vendéglátósokkal sem egyeztetett a helyhatóság. A rendelet megalkotását szerinte az motiválhatta, hogy a kerületben egyfajta budai belváros kialakítását tervezik, a Lövőház utcát például sétálóutcává alakítanák, kávéházakkal, ezért a hivatalban megijedhettek a lakók várható reakciójától. Koncz Imre szerint ugyanakkor nem ez a módja a problémák orvoslásának: ha valaki éjjel randalírozik, az ellen rendfenntartási eszközökkel fel kell lépni, de az önkormányzat ne akarjon életmód-szabályozással foglalkozni, mert nem ez a feladata. Aki este tizenegy után meg akar inni egy sört vagy vacsorázni szeretne, hadd tehesse, ha ezzel nem zavar másokat – jegyezte meg.

Mindeközben az Erzsébetvárosban is forrnak az indulatok a június végén elfogadott csendrendelet miatt. A VII. kerületben a civilek, illetve vendéglátósok tiltakozásának hatására finomítottak a korlátozáson, így a lakók kérhetik a jegyzőtől egy-egy hely éjjeli nyitva tartásának korlátozását éjfél és reggel hat óra között, amit állítólag már több társasház lakógyűlése el is fogadott. A vendéglátós lobbi és a kerületi romkocsmák törzsközönségének tiltakozásával azonban csak egy csatát nyertek: a háború mintha csak most kezdődne. A Népszabadságnak több vendéglátós megerősítette, hogy az elmúlt hetekben több hatósági razzia volt a Kazinczy utcai szórakozóhelyeken. Munkaügyi, adó-, tűzoltósági, vám-, fogyasztóvédelmi, illetve rendőrségi ellenőrzés is volt a Szimpla kertben, kutyás rendőrök jártak a 400-ban, a Kőleves kertben, és az Ellátó kertben is. Több szemtanú szerint külföldi vendégeket vacsorázás közben igazoltattak, volt olyan szórakozóhely, ahol a láthatóan kábítószerre utazó rendőrök minden vendéget megmotoztak, és csak egyesével engedték ki őket.

– A magyarok már lassan megszokták, a külföldiek között okozott némi riadalmat, amikor vagy harminc rendőr özönlötte el a helyet talpig vértben – mondta lapunknak Zsendovics Ábel, a Szimpla kert üzletvezetője, a csendrendelet ellen fellépő Élő Erzsébetvárosért Egyesület elnöke. Mint mondta, a rendőrök akkor a Forma–1-es futam miatt elrendelt, kiemelt ellenőrzésekre hivatkoztak. Az egész Kazinczy utcán végigsöpörtek, reméljük ez nem lesz napi rutin – tette hozzá.

Gergely József, Erzsébetváros alpolgármestere szerint munkatársunktól hallott először a razziákról. A polgármesteri hivatal csak a nonstop boltok éjjeli alkoholárusítási tilalmának betartását ellenőrzi folyamatosan. Kérdésünkre azt viszont elismerte, hogy valóban levélben fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez, hogy – idézzük – egy-egy akcióra jöjjenek ki, amit a kerületi járőrállomány alacsony létszámával indokolt. – Aki az utcán nem tud kulturáltan viselkedni, az a rendőr láttán többnyire összeszedi magát – érvel az alpolgármester.

Amúgy Gergely József szerint máris érzékelhető a csendrendelet hatása, a szórakozóhelyek egy része jobban odafigyel a „hangoskodásra, a mocsokra, a rongálásokra”, észrevették, hogy lakóövezetben működnek, másrészt vannak olyan házak, amelyek már megszavazták egyes helyek nyitva tartásának korlátozását, ezekről a jegyző dönt.

A VII., illetve a II. kerületben is összefogtak a vendéglátósok a korlátozások ellen, kérdés, milyen eszközeik maradtak üzleteik életben, illetve a szórakozni vágyók ébren tartására.

A Liszt Ferenc téren – Terézváros önkormányzata teremtett precedenst
A Liszt Ferenc téren – Terézváros önkormányzata teremtett precedenst
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.