Szonda: a Fidesznek csak Budapesten lehet gondja

Az önkormányzati választások előtt a Fidesznek a legerősebbek a pozíciói, de a parlamenti voksolást megelőző szinten tartja magát a szocialista párt és a Jobbik is.

A kormánypártnak különösen vidéken nagy az előnye a többiekkel szemben. Amíg az ország egészében háromszor annyi híve van, mint az MSZP-nek, a falvakban hatszoros az eltérés (43, illetve 7 százalék). A kistelepüléseken az országostól eltérő jelenség az is, hogy a Jobbik beágyazottsága nagyobb, mint az MSZP-é, 10 százalék.

A kisebb és közepes városokban a Fidesz és a szocialista párt is az országos átlagnak megfelelő erőt képvisel, míg a Jobbik valamivel gyengébbnek látszik annál (36, 12, illetve 6 százalék).

Összességében azt láthatjuk, hogy a Fidesz ugyan ebben a települési kategóriában is vezet, de előnye az országos átlag alatt marad, nagyjából kétszeres (27, illetve 13 százalék). A Jobbik viszonylag jól tartja magát a nagyobb városokban: 9 százalékon áll.

A főváros politikai térképe jócskán eltér a vidékétől. Ennek egyik tényezője, hogy az MSZP-nek itt sokkal mélyebb a beágyazottsága, a budapestiek 18 százaléka velük szimpatizál. A Fidesz fővárosi támogatottsága 28 százalékos, azaz másfélszeres előnynyel vág neki a kampánynak. A nemzeti radikális pártnak a főváros a gyengéje, ott csak 4 százalékot tud hozni. Ezzel az eredménynyel éppenhogy tartja a lépést az LMP-vel, amelyik a budapestiek 5 százalékának szimpátiáját élvezi. A Lehet Más a Politika egyébként a vidéki városokban is úgyahogy jelen van (4 százalék), de a falvakban kifejezetten kevés a támogatója (2 százalék). A fővárosi erőviszonyokat még az is árnyalja, hogy az itteni MSZP-sek jóval aktívabbak, mint a vidéki szavazóik, s ami szokatlan, még a Fidesz budapesti támogatóinál is nagyobb a helyi szocialisták részvételi elszántsága – 86, illetve 73 százalék.

Az MSZP-nek nem lett több támogatója az elmúlt időszakban, de valamelyest gyengültek a párttal szembeni ellenérzések. A parlamenti választásokat követően, májusban a magyar népesség 34 százaléka utasította el a szocialistákat, jelenleg 28 százalék. (Szonda Ipsos)

Az adatfelvétel ideje: 2010. augusztus 10–17. A megkérdezettek száma: 1500 fő. Alapsokaság: 18 éves és idősebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.