Rendszert vált a Fidesz az egészségügyben?

Szerdán kerül kormány elé az a javaslat, amely a megyei kormányhivatalokba vonná a különböző államigazgatási szervezeteket.

Lapunk úgy tudja: ha a kormány jóváhagyja a javaslatot, megszűnhet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és az ÁNTSZ országos hivatala, miután a megyei kormányhivatalok közvetlenül kormányzati irányításúak lesznek, okafogyottá válik még egy központi szervezet fenntartása.

Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára kérdésünkre, hogy ez valóban megtörténhet-e, kitérő választ adott. Azt mondta: „Az egészségbiztosítás szakmai irányítása biztosan a tárcánál marad”. Szerinte az összevonás nem jelent egyebet, mint az ügyfélszolgálatok egységes elv szerinti igazgatását.

Más véleményen vannak a szakértők és az ágazat egyéb szereplői. Sinkó Eszter közgazdász szerint az új közigazgatási modell megvalósításával a kormány a társadalombiztosítási elvű rendszer helyett az állami egészségügyi modell felé lép.

Az erős centralizációval erősen kérdéses, hogy a biztosítási elvet valóban meg akarja-e tartani a kormány, ami az elmúlt évtizedekben társadalmi konszenzuson nyugvó elv volt – reagált a hírre a Népszabadságnak Kökény Mihály szocialista egészségpolitikus. Szerinte, ami most történik, az tulajdonképpen a 90-es évek előtti finanszírozási rendet hozza vissza.

A társadalombiztosítási rendszert látja veszélyben a tervezett kormányzati intézkedéssel Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.