Milliárdokat veszíthet a főváros a hibás rakpartszakasz miatt

Tizenötmilliárd forint uniós támogatástól eshet el Budapest, ha nem építik újjá a budai alsó rakpart Margit híd alatti kőfalát, az ugyanis osztályon aluli minőségben készült, a főváros pedig így vette át, a Budapest Világörökségéért Alapítvány szerint jogszerűtlenül, emiatt pedig európai uniós vizsgálat is indult.

Az alapítvány képviselői már az év elején felhívták a figyelmet a visszásságokra
Az alapítvány képviselői már az év elején felhívták a figyelmet a visszásságokra

Az alapítvány közleménye szerint a rakpart dunai kőfala 400 méter hosszúságban súlyos műszaki és esztétikai hibákkal épült újjá, és nem felel meg a rá vonatkozó szabványoknak és előírásoknak, ennek ellenére a világörökség részét képező árvízi védművet a főváros átvette. Az Európai Bizottság a csepeli szennyvíztisztító projekt végső kifizetésének utolsó húsz százalékát ahhoz a feltételhez kötötte, hogy a rakparti kőfal úgy épüljön meg, mint az eredeti.

Az alapítvány szerint a tervezők, a beruházók és az engedélyező szervek az építés alatt a költségek csökkentésében voltak érdekeltek, emiatt több esetben szándékosan igyekeztek eltitkolni az építkezéssel kapcsolatos valós tényeket. A szervezet attól tart, hogy a súlyos építési hibák elfedésére utólag alkalmazott kőlapok le fognak esni.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.