Újra dobra verték a Drechsler-palotát

Hiába petíció, hiába bírság – a balettintézetnek egykor otthont adó Andrássy úti műemlék épület sorsa továbbra is kérdéses. A gazdasági válságban megtépázott tulajdonosa elállt szépreményű szállodafejlesztési terveitől, inkább jó áron megszabadulna az ingatlantól.

Egy félbehagyott építkezés felvonulási területére emlékeztet a balettintézetnek egykor helyet adó Drechsler-palota belseje. A látvány azonban szomorúbb, mint a valóság – állítja Francsics Miklós, a palota állagmegóvásával megbízott Consulgal Hungária Kft. építészmérnöke. – Az Andrássy úti épület nincs kritikus állapotban. Az összedőlésről, illetve engedély nélküli bontásról szóló híresztelések nem többek üres lázálmoknál – teszi hozzá rögvest.

Az épületet birtokló portugál Aquapura Hotels Villas & Spa Budapest Kft. 2009-ben bízta meg a szintén portugál Consulgal-cégcsoport magyar leányvállalatát az épület körüli műszaki feladatok ellátásával. A munkát alapos állapotfelméréssel kezdték. A vizsgálódás eredményét öszszegző tanulmányt a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) illetékeseinek is megküldték, akik ennek alapján kötelezést adtak ki a tulajdonosnak. Ebben előírták a tető felőli beázások megszüntetését, a homlokzat veszélytelenítését, az épület belsejének védelmét szolgáló ablaküvegezést, a csapadékvíz-elvezető rendszereinek rendbetételét, az épület körüli védőtető megerősítését. Ezeket a munkákat végezte el a tulajdonos felkérésére a Consulgal.

– Bontásról, netán engedély nélküli beavatkozásról szó sincs. A KÖH minden tevékenységünkről tudott, hiszen ők írták elő az elvégzendő munkákat, amelyek végrehajtását folyamatosan ellenőrzik. Rendszeresen járnak a helyszínre – magyarázza Francsics Miklós, aki nem tagadja, hogy balesetveszély miatt néhány épületdíszt el kellett távolítani a homlokzatról. Ám ezekből, illetve a korábban lekerült elemekből egész gyűjtemény található a házban –bizonygatja a főmérnök, így azok bármikor utángyárthatóak. A munkát gyakorlott, hasonló feladatokon korábban tapasztalatot szerzett alvállalkozók bevonásával végezték el. Arról, hogy az épületből állítólag teherautókkal hordták el a törmeléket – mit sem tud.

Amióta a Consulgal a palotában dolgozik, legfeljebb egyszer vittek el egy teherautónyi szemetet. Az viszont valószínű, hogy a korábbi tulajdonos többször szállíttatott el bontási törmeléket. Az előző tulajdonos a századfordulós Monarchia világát idéző hotelt álmodott ide. Az építési engedély megszerzése után a bontási munkát is megkezdték. Ám ezt később leállították, majd értékesítették az ingatlant. Az akkori vásárló – az állagmegóvást tavaly megrendelő Aquapura-cégcsoport –az idén újra piacra dobta az ingatlant.

Nem ez lesz az első titkos üzletkötés a palota körül.

Mint ismeretes, a terézvárosi önkormányzat 1997-ben adott túl az Állami Balettintézetnek évtizedekig otthont adó Andrássy úti épületen. A Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján eredetileg a MÁV Nyugdíjintézetének megbízásából épült bérházat 1886-ban adták át. A Drechslerpalotaként ismertté vált tízezer négyzetméter alapterületű műemlék épületet csaknem száz évvel később 220 millió forintért árusította ki a testület. Ráadásul egy még nem is létező cégnek. A képviselők ugyanis a kerület ingatlanfejlesztő társasága, a Trivest Kft. javaslatára egy később létrehozandó cégnek adták el az épületet. A vásárlóként megjelölt Andrássy út 25. Kft. létezéséről egyetlen dokumentumot sem sikerült bemutatni a döntéshozó testületi ülésen. Az arcpirítóan alacsony, 22 ezer forintos négyzetméterárat egyébként a palota romos állapotával, a felújítás, illetve a bérlők kártalanításának várhatóan magas költségével magyarázta a Trivest.

Az épületet üres állapotban 540 millió forintra taksálták a cég értékbecslői, míg független szakemberek szerint ennek a kétszeresét is megérte volna.

A Fővárosi Közigazgatási Hivatal azon nyomban megóvta az önkormányzati határozatot, mondván, az elidegenítéshez hiányzott az illetékes minisztérium jóváhagyása. A kulturális tárca vezetője azonban csaknem egyéves gondolkodás után rábólintott az ügyletre. Az épület tulajdonjogát az Andrássy út 25. Kft. megvásárlásával megszerző – nálunk főként plázaépítésben jeleskedő – izraeli Control Centers megkezdhette az épület kiürítését. A 36 lakásbérlő kártalanításának, illetve a balettintézet új épületbe költöztetésének költsége végül csaknem egymilliárddal haladta meg az eredetileg e célra szánt 330 millió forintot. (Igaz, a túlköltésben az is benne volt, hogy az új testület újabb 220 milliót csikart ki belőlük a nagy felháborodásra tekintettel.) Így is megérte.

A Control Centers ugyan elkészíttette a szálloda terveit Puhl Antal építészirodájával, beszerezte a szükséges engedélyeket, bontott egy keveset, és védőtetőt ácsoltatott a ház köré, de a Monarchia hangulatát idéző luxusszálloda kialakítása nem valósult meg. A nyolc-kilencmilliárd forintra becsült átépítés helyett szép csendben túladtak üzletrészükön. A két, szintén izraeli befektető azután évekig nem csinált semmit. Egyszerűen csak várt a nagy üzletre, amely 2007-ben el is jött. A portugál szállodaüzemeltető Aquapura Hotels cégcsoport hazai leányvállalata 7,5 milliárd forintért vette meg az ingatlant. A cég kérésünkre sem kívánta kommentálni az árat. Azt viszont fontosnak tartotta hozzátenni, hogy az épülettel együtt egy négycsillagos, 200 szobás szálloda projektjét vette meg.

Az előző tulajdonos erre már érvényes építési engedéllyel rendelkezett. Az Aquapura ezt ötcsillagos, hatvan szobát és 35 luxusapartmant magába foglaló hotellé kívánta fejleszteni, amelyhez gyógyfürdőt is kialakítottak volna. A vásárlást követően azonban több olyan előre nem látható esemény is bekövetkezett, amely a beruházást készenléti státuszba helyezte. 2008 eleje óta jelentős változáson ment át a helyi ingatlanpiac, illetve a finanszírozási lehetőségek. Budapesten időközben túlkínálat alakult ki a négy- és ötcsillagos kategóriában, ami jelentősen csökkentette a kihasználtságot és ezen keresztül a szobaárakat.Mindez nagy hatással volt a projekt megvalósításának menetrendjére – magyarázza a beruházás leállását Miguel Simoes de Almeida, az Aquapura Hotels Villas & Spa Budapest Kft. egyik vezetője. Vagyis évekig nem történt semmi.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal hét évvel az építési engedély kiadása után megelégelte a dolgot. Tavaly decemberben 30 millió forintos bírságot szabott ki az épület állagvédelmi és karbantartási kötelezettségeinek elmulasztása miatt. A KÖH szerint ennek köszönhető, hogy az időközben felszámolás alá került tulajdonos felszámolója elvégeztette a kért munkákat.

A KÖH egyébként kiemelten fontosnak tartja a műemlék gyors és méltó felújítását. S ezért kész bárkivel együttműködni. Különösen azután, hogy civilek augusztus elején tiltakozó demonstrációt szerveztek az épület elé. Petíciójukban felszólították a parlamentet és a kormányt egy új örökségvédelmi törvény kidolgozására, illetve a tulajdonos jogkövető magatartásra való rákényszerítésére. (Kérésük könnyen meghallgatásra találhat, hiszen a kormánypárt főpolgármester-jelöltjének programjában hangsúlyosan szerepel a világörökségi helyszínek felélesztése. Különös tekintettel a turistákat vonzó területekre.) A palota birtoklójától pedig azt követelték, hogy tegye lehetővé egy tényfeltáró bizottság bejutását az épületbe.

A 30 napos határidő még nem járt le, de a jelenlegi tulajdonos aligha teljesíti a kívánságukat. Információink szerint a felszámolási eljárás egy cégcsoporton belüli számlavita eredménye, ami azóta rendeződött, így az eljárást hamarosan felfüggesztik. A cég menedzsmentje azzal hárította a részleteket firtató kérdéseinket, hogy a folyamat végén majd hivatalos közleményt adnak ki.

Érthető az igyekezet. A gazdasági válságban alaposan megtépázódott Aquapura aligha engedheti meg, hogy a nemzetközi ingatlanpiacon nemrégiben újra meghirdetett palota leányának felszámolása közben más kezére jusson. A szállodatervekkel és érvényes építési engedéllyel együtt kínált ingatlan kikiáltási ára természetesen titok. Azt viszont nem tagadták, hogy már több hazai és nemzetközi befektetővel és szállodalánccal is tárgyaltak az értékesítésről. A helyi tiltakozó akciók, illetve az esetleges törvénymódosítás kapcsán csupán annyit jegyeztek meg: a törvényekkel összhangban cselekszünk.

Az épület sorsa továbbra is bizonytalan
Az épület sorsa továbbra is bizonytalan
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.