Öreg traktorok az Új Tündérkertben

Pestszentlőrincen 2007-ben nyílt meg az Új Tündérkert étterem a régi villáiról híres Gyöngyvirág utcában. Maga a vendéglő is egy ódon villaépületben létesült, az úgynevezett Hofherr-villában.

De kezdjük talán ott, hogy az 1870-es évek elején Lónyay Menyhért pénzügyminiszter 1000 holdas pusztaszentlőrinci birtokán, a saját villája közelében kétholdas nyaralótelkeket parcellázott, azokra párizsi tervek alapján nyaralókat építtetett, amelyeket aztán barátainak, a kor híres tudósainak, vállalkozóinak értékesített. Így lett lőrinci lakos többek közt Eötvös Loránd, Margó Tivadar és Puskás Tivadar is. 1877-re már 16 villa épült a Lónyay-féle úri nyaralótelepen, a mai Gyöngyvirág utca környékén. Hogy a később Hofherrvillának nevezett épület köztük volt-e, nem tudom pontosan. Szigeti Csaba, a mostani bérlő, az Új Tündérkert üzemeltetője azt mondja, alaprajza nagyon hasonlít ahhoz a Lónyay-villához, amelyet a budai Vár dunai kapuja előtt építettek újra nem rég Ybl eredeti tervei alapján, csak éppen az emeletes, ez pedig földszintes.

A Hofherr-villa a 80-as években, hadkiegészítő parancsnokságként...
A Hofherr-villa a 80-as években, hadkiegészítő parancsnokságként...

Érdekes felvetés, hiszen tény, hogy a budai villa ugyanabban az időben készült, amikor a lőrinci telep építése kezdődött: 1872 körül.

Mások azonban inkább az 1890-es évekre valószínűsítik a lőrinci villa építését, amelyet Hofherrék az 1900-as évek elején vásároltak meg. Mezőgazdasági gépgyárukat 1900-ban építették a lajosmizsei vasút kispesti oldalán. Lakni viszont a lőrinci oldalon laktak, a Gyöngyvirág utcai villában. Ekkor még élt a gyáralapító atya, Hofherr Mátyás, aki 1909-ben, nyolcvanéves korában halt meg, s aztán fia, Hofherr Albert vitte tovább a kispesti céget. Ő a húszas évek elejéig bizonyosan Lőrincen lakott, majd innen Budára költözött, a villa pedig előbb egyik részvényesének, Brodzky Dezsőnek, majd a lengyel származású mérnök-gyárosnak, Wesziczky Alfrédnak a tulajdonába került. Az új gazda kissé alakított is rajta: beépítette például a bejárat előtti klasszicista hangulatú oszlopcsarnokot, az oldalszárnyakat pedig hátrafelé ívesen megtoldotta.

Még Hofherrék ittléte idején, alig néhány házzal arrébb nyílt meg 1911. június 4-én Bogyai József kerthelyiséges mulatója, a Tündérkert. Hamarosan egy Klein nevű vendéglős vette át a helyet: „három szoba átalakításával nagy termet alakított ki, ahol bálokat, színielőadásokat, népgyűléseket tartottak, télen étteremként működött. 1936-ban megvásárolta az állam, és az akkor már megyei városi rangra emelkedett Pestszentlőrinc gimnáziuma költözött az épületébe, majd gyermekotthon kapott helyet benne, végül a Szabó Ervin könyvtár költözött a falai közé” – írja egy tavalyi villanéző séta ismertetője. A Tündérkert mondhatni, helyi legenda volt. Bezárása óta emlegetett nosztalgia. Ma zeneiskola működik az épületében, ezért is nem lehetett az Új Tündérkertet benne újranyitni.

A Hofherr-villa a 80-as években, hadkiegészítő parancsnokságként...
A Hofherr-villa a 80-as években, hadkiegészítő parancsnokságként...

A Hofherr-villa a háború után hadkiegészítő parancsnokság lett egészen a rendszerváltásig, amikor a kerület megvette, de felújítani már nem volt pénze. Helyi művészek alkotóműhelye, nyári alkotótábora működött benne. Aztán a kétezres évek közepén az önkormányzat pályázaton hirdette meg ingyenes bérleti jogát, a felújításért cserébe. Ezt Szigeti Csabáék nyerték meg: húsz évig használhatják a nagyon szépen renovált villát.

Ő és felesége is a szomszédos Hunyadi Gimnáziumba (az egykori Steinmetzbe) jártak, naponta elsétáltak az egyre kopottabb villaépület mellett. Ezért is vállalták a megmentését. A névadással pedig újraélesztették az egykori Tündérkert emlékét is. Elegáns éttermet varázsoltak, meghagyva a villa eredeti formáit, belül faburkolatokkal teremtve barátságos hangulatot. Az egyik oldalszárnyban két különterem is található: a Mátyás terem és az Albert terem, emlékezésül a Hofherrekre. Traktoros relikviák láthatók itt a falakon. Ez a törzshelye ugyanis az egykori traktorgyári dolgozókból alakult Hofherr-Dutra Emléktársaságnak. Tagjai szerdánként itt találkoznak, s életben tartják a magyar ipar egyik legendájának emlékét. Kétszer már traktormajálist is tartottak május 1-jén a villa kertjében, amikor is az ipartörténeti kincsekké nemesült Hofherr-traktorok, cséplőgépek, mint bumfordi tündérek elzarándokoltak egykori gyártójuk villájához, az Új Tündérkertbe. Jönnek jövőre is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.