Megújult a Gárdonyi tér és környéke

Újbudán, a Bartók Béla út mentén, a Szent Gellért tér–Móricz Zsigmond körtér–Kosztolányi Dezső tér vonalán alakítják ki a XI. kerület kulturális városközpontját, mely újabb, nagyobb horderejű beépítés nélkül, a jelenlegi épületállomány felújításával, illetve az üzletek funkcióváltásával valósul meg.

A belbudai korzójelleg valamelyest visszafogja a gépkocsik közlekedését, ugyanakkor elősegíti a gyalogos- és sétálóforgalom élénkítését.

Mint arról már beszámoltunk, a fejlesztéstől a kerület vezetői pozitív környezeti változásokat remélnek; így a Gárdonyi-szobor környékén is, hiszen színvonalasan berendezett közösségi teret, pihenő- és gyalogosfelületeket hoztak létre. A tér kiemelt közcélú zöld felület, melynek fenntartásáról a fővárosi önkormányzat gondoskodik. A megvalósult elképzelések a már korábban elkészített koncepciókra, forgalomtechnikai tanulmányokra épülnek, melyeket a főváros mint forgalomtechnikai kezelő és a Nemzeti Közlekedési Hatóság is engedélyezett.

A Gárdonyi-szobor és környékének revitalizációja a kulturális városközpont létrehozásának első lépése, melynek célja, hogy a kerület lakóinak minél kedvezőbb, színvonalasabb közművelődési, szabadidő-eltöltési lehetőségeket biztosítsanak, de a beruházás turisztikai szempontból sem elhanyagolható.

A Bartók Béla útról a balra kanyarodási lehetőség megszűnik, a Hadik kávéház előtti közúti forgalom helyén gyalogosés teraszos vendéglátózóna alakul ki. A Bercsényi utca egyirányú lesz a Bertalan Lajos utca felől. Ezek a változtatások lehetővé teszik, hogy az átépített tér a homlokzatok által határolt területen egységes képet mutasson. A park hangsúlyos pontja a Gárdonyi-szobor díszvilágítása. Új színfolt a helyszínen a kemény mészkő mezőből előtörő vízsugarakból álló vízjáték, mellette ülőfal lesz, egy köztéri órát és új ivókutat is elhelyeznek. A vízjáték és a szobor környezetében egynyári növényeket ültetnek, a teret talajtakaró sávok keretezik, örökzöldekkel színesítve. A Hadik kávéház előtt kis gömbkoronájú fákat telepítenek.

Képzőművészeti negyed „formálódik” a Bartók Béla úton

Újbuda a Kulturális Városközpontprojekt keretén belül öt neves képzőművészeti galériával – Simon and TemplART Kft., Vincze ART Bt., Godot Közhasznú Nkft., Ráday Galéria és Kiadó Kft., Glázer Attila – írt alá bérleti szerződést öt, üresen álló Bartók Béla úti önkormányzati helyiségre. A pályázatokat neves közéleti személyekből, művészekből, építészekből álló testület véleményezte. Az új galériatulajdonosok vállalták, hogy a pályázatban foglalt tevékenységet ez év végéig megkezdik, és megnyitják üzletüket. Újbuda tavaly írt ki pályázatot hat üzlethelyisége bérlésére (egy jelentkező visszalépett), meghatározva, hogy a döntésnél mely tevékenység élvez elsőbbséget. Az önkormányzat azt remélte, hogy az üzlethelyiségeket olyanoknak adhatja bérbe, akik vállalják a kockázatot, és elsőként nyitnak galériát, múzeumot, antikváriumot vagy más kulturális intézményt a Bartók Béla úton.

Az elgondolás helyességét igazolta a várakozáson felüli érdeklődés, hiszen 33 pályázat érkezett. A kerület abban bízik, sokan követik az „első fecskéket”, és néhány év múlva a kortárs képzőművészet egyik „kultutcája” lesz a Bartók Béla út. A kedvezményes bérleti díjért cserében (mely 95 százalékos is lehet) a bérlőknek saját költségükön kell felújítaniuk a helyiségeket, melyek belsőépítészeti terveit iparművészekből álló zsűri véleményezi. Mivel a Bartók Béla úti épületek helyi védettség alatt állnak, a portáloknak a műemlékvédelmi szakemberek által jóváhagyott tervekhez kell igazodniuk.

A kulturális városközpont első állomása lesz a felújított tér
A kulturális városközpont első állomása lesz a felújított tér
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.