Egymást cáfoló államtitkárok: a kormány nem költözik

Nincs semmilyen aktuális, létező terv arra nézve, hogy kormányzati negyed szülessen – mondta lapunknak Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Előtte a közigazgatási tárca másik államtitkára, Gál András Levente a Heti Válasznak azt nyilatkozta: a miniszterelnökségnek nem a Parlamentben kellene működnie.

Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár érdeklődésünkre azt mondta: „Nincs semmilyen aktuális, létező terv arra nézve, hogy kormányzati negyed szülessen.” Az államtitkár munkatársunk felvetésére, hogy azt tervezik-e, hogy hosszabb távon, tehát még ebben a ciklusban legyen ilyen negyed, szintén nemmel válaszolt, hozzátéve: nem ilyen kérdésekkel foglalkoznak, a gazdasági növekedés, a versenyképesség a legsürgetőbb feladat.

A kommunikációs államtitkár mindezzel arra reagált, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára, Gál András Levente, a Heti Válasz Háztűznéző című cikkében a közjogi méltóságok elhelyezésével kapcsolatos hosszú távú elképzelésekről úgy nyilatkozik: az ezzel kapcsolatos kormányzati koncepció már döntés-előkészítési szakaszban van. A kormányzati intézményekkel kapcsolatban pedig úgy fogalmaz: a cél a hatékonyság, a kormány centralizálni kívánja a pesti Kossuth tér és a budai Fő utca köré a kormányzat működését, lehetőleg az állami tulajdonú ingatlanokban, csökkentve a drága bérlemények számát. Az államtitkár úgy véli: több mint szimbolikus jelentése van annak, hogy a Miniszterelnökség ne a Parlamentben működjön, ezért több lehetőség számbavétele zajlik, hangsúlyosan a takarékosság szem előtt tartásával. Mindazonáltal a Heti Válaszban Gál András Levente is azt mondta: a kérdés nem tartozik a legsürgetőbb közigazgatási feladatok közé az ország megörökölt gazdasági helyzetében.

Több mint szimbolikus jelentése van annak, hogy a miniszterelnökség ne a Parlamentben működjön
Több mint szimbolikus jelentése van annak, hogy a miniszterelnökség ne a Parlamentben működjön

Az első Orbán-kormány idején, 1999 júliusában kormányrendelet született arról, hogy a budai Várban felújítják a Sándor-palotát, s az volt az elképzelés, hogy a 2002-es választások után a miniszterelnök és a stábja odaköltözik. Sokáig múzeumnak szánták az épületet, de már az Antall-kormány alatt felvetődött: ismét a miniszterelnök hivatalává kellene válnia a palotának, hiszen 1944 előtt is az volt. Mivel a Fidesz 2002 tavaszán elveszítette a választásokat, a költözés lekerült a napirendről. (A dolgozószoba előszobája és a „körszalon” is elkészült viszont, és közel egy kiló laparanyat használtak fel az épület stukkóinak és ajtajainak aranyozására. A felújítás előirányzata 2, 5 milliárd forint volt.) Most fideszes kormányzati politikusok is úgy vélik, „hosszabb távon sem lehetne olyan terv, hogy a Sándor-palotába költözzön a második Orbán-kormány, hiszen az már a köztársasági elnöki hivatal székhelye”.

Egy múzeumi negyed kialakítását ugyanakkor tartalmazza Tarlós Istvánnak, a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltjének az új ciklusra szóló Budapest-programja. „Már az első ciklusban kezdeményezzük egy múzeumi negyed építését az elvetélt kormányzati negyed helyén”. „Az új múzeumi negyed kapcsolathoz jutna a Szépművészeti Múzeum (Hősök tere) zónájával”. „A Nyugati pályaudvar eleve kikívánkozik az Eiffel-csarnokból, így maga a csarnok, némiképp a D’Orsay mintájára, kulturális csarnokká alakítva mintegy bejárati épülete lehetne a múzeumpromenádnak.” Tavasszal, amikor beszámoltunk erről, Tarlós István lapunknak azt mondta: tizenöt éves távlatban gondolkodnak, az új negyedet viszont, noha megaprojektről van szó, már az első ciklusban szeretnék elindítani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.