Fantomáruház a dzsumbujban

Hűtlen kezelés gyanújával ügyészségi vizsgálat indult a badacsonytomaji önkormányzat egyik ingatlaneladása miatt.

Nagyjából ezt látni jelenleg Badacsonytomaj határában a 71-es főút északi oldalán. A korábbi tervek és ígéretek szerint ezen a helyen már évek óta egy bevásárlóközpontnak kellene állnia. Legalábbis a tóparti város önkormányzata azzal a szándékkal adta el a belterületi ingatlant 2007-ben, hogy a vásárló arra egy modern üzletházat építsen.

A létesítménynek azonban még nyoma sincs, ráadásul a Tett Választási Fórum nevű helyi civil szervezet szerint a vevő nem is kötelezhető rá, hogy teljesítse az ígéretét, mivel a 2007. augusztus 29-én aláírt adásvételi szerződésekből kimaradtak az erre vonatkozó garanciák.

A szóban forgó, több mint háromhektáros terület két ingatlant jelent: az egyik egy 6400 négyzetméteres úgynevezett kivett, azaz beépíthető telek, a vele szomszédos 2,5 hektáros rész viszont jelenleg még mezőgazdasági hasznosítású rétként szerepel az ingatlan-nyilvántartásban. A kisebbik területre kerülne a bevásárlóközpont, a nagyobbra lakásokat, szolgáltató létesítményeket építene az új tulajdonos. Az önkormányzat két adásvételi szerződést kötött: a 6400 négyzetméteres telket a fővárosi Új Terv Kft. vásárolta meg nyolcmillió forintért, a nagyobbik ingatlanért a kft. egyik tulajdonosa magánszemélyként 22 millió forintot fizetett.

Pontosabban ez utóbbiért nem fizetett. A kontraktus szerint ugyanis a vételárat hároméves haladékkal – 2010. május 31-ig – kellett leszurkolnia az új tulajdonosnak, miközben a tulajdonjogát már a szerződés aláírásakor bejegyeztethette a földhivatalnál. Így vált lehetővé, hogy a 2,5 hektáros területre az új tulajdonos nem sokkal a szerződéskötés után 1,6 millió eurós keret-jelzáloghitelt jegyeztessen be, miközben az ingatlant még ki sem fizették a városnak. Sőt, a szerződésben szereplő határidőig sem fizettek. Csak a badacsonytomaji önkormányzat jóindulatán múlt, hogy július 15-ig haladékot adtak a vevőnek, aki végül erre a határidőre átutalta a pénzt a város számlájára.

Azt Krisztin N. László badacsonytomaji polgármester is elismeri: az önkormányzat „nagyon akarta”, hogy végre megépüljön a településről régóta hiányzó bevásárlóközpont. Ezért tettek a szokásosnál nagyobb engedményeket a reménybeli beruházónak.

– A jelzálogjog-bejegyzés csak abban az esetben jelentett volna valódi veszélyt, ha a vevő végül nem fizetett volna és az ingatlan visszakerült volna az önkormányzat tulajdonába – mondja a polgármester. –Továbbra is joggal reménykedhetünk abban, hogy hamarosan megkezdődhet az üzletközpont építése, ami az ellátás színvonalának javításán kívül 30-40 új munkahelyet is teremthetne.

János Levente, az Új Terv Kft. ügyvezetője szerint egy pillanatig sem forgott veszélyben a beruházás, jelenleg is az a szándékuk, hogy felépítsék a létesítményt. A badacsonyi képviselő-testület előtt májusban János Levente azzal indokolta a késést, hogy az általuk remélthez képest jóval bonyolultabb lett az engedélyeztetési eljárás. Példaként említette, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága újabb és újabb előírásai miatt többször is át kellett dolgozniuk a terveket.

– Átlátszó dolog a hatóságokra kenni a hároméves késést – állítja a Tett Választási Fórum nevű helyi civil szervezet egyik névtelenséget kérő tagja. – Vajon komolyan lehet-e venni egy olyan beruházót, aki csak a kiszemelt ingatlan megvásárlása után döbben rá, hogy az általa tervezett fejlesztésnek milyen sok akadálya van? Valószínűbbnek tűnik, hogy eleve más szándékai voltak a négyzetméterenként kevesebb mint 1000 forintért megszerzett ingatlannal. És a város számára előnytelen szerződés miatt ebbe az önkormányzat utólag már nem is szólhat bele.

Krisztin N. László szerint viszont a város a rendezési terv módosításával kikényszerítheti, hogy megépüljön a bevásárlóközpont.

– Az Új Terv Kft.-nek is tisztában kell lennie azzal, ha mégsem építené fel a létesítményt, akkor sem használhatná más célra az adott ingatlant – érvel a polgármester.

A három évvel ezelőtti adásvételi szerződés miatt a közelmúltban feljelentés érkezett a Tapolcai Városi Ügyészségre, ahol hűtlen kezelés gyanúja miatt el is rendelték a nyomozást. Krisztin N. László nem aggódik a vizsgálat miatt, amely szerinte ki fogja deríteni, hogy az ügyben nem történt hűtlen kezelés.

Ez a bevásárlóközpont helye – még el sem kezdődött az építkezés
Ez a bevásárlóközpont helye – még el sem kezdődött az építkezés
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.