A Jobbiktól az MSZP-ig: különös összefogás Esztergomban

Az MSZP és a Jobbik ugyanazt a független polgármesterjelöltet – Tétényi Évát – támogatja Esztergomban a fideszes Meggyes Tamás ellenében.

Különleges összefogás bontakozik ki Esztergomban a helyhatósági választásokra. A Fidesz-szimpatizánsok erős támogatását élvező Meggyes Tamás országgyűlési képviselő, polgármester vetélytársa Tétényi Éva független jelölt, építész, a Magyar Építész Kamara titkára lesz, akinek a programja mögé felsorakozott a Jobbik, az MDF, az LMP, az MSZP, valamint a Polgári Esztergomért Egyesület is.

Nyíri Attila, az MSZP városi elnöke szerint Meggyes Tamással szemben csak egy széles körű összefogás vezethet eredményre. Az MSZP nem teheti meg, hogy „az egyetlen esély” miatta hiúsuljon meg. Arra a kérdésünkre, hogy miként fér meg ebben az összefogásban a szocialisták és a Jobbik értékrendje, az elnök úgy válaszolt: mi nem a Jobbikkal közösködünk, hanem egy független jelölt programja mögé állunk. Az már a jelölt dolga és felelőssége, hogy kinek a támogatását fogadja el.

A független jelölt programjában a helyi közélet nyilvánosságát, az elkezdett és befejezetlen nagyberuházások felülvizsgálatát, a veszteséges városi cégek megszüntetését, átalakítását, a közlekedés és a parkolási gyakorlat újragondolását s a turizmus fejlesztését ígéri. Esztergom árvízvédelmét a Duna-stratégia keretében oldaná meg.

Tétényi Évától megkérdeztük: ha polgármesterré választják, miként tud az őt támogató pártok alapvetően ellentétes érdekeinek, programjainak megfelelni? A jelölt előzetesen azt hangsúlyozta, hogy őt nemcsak a pártok, hanem független civil szervezetek is támogatják. Elmondta: senkivel sem kötött írásos megállapodást.

– Nem én csatlakozom a pártok programjaihoz, hanem ők támogatják az enyémet – jelentette ki, majd hozzáfűzte: különböző helyeken és beosztásokban hét évig dolgozott köztisztviselőként, ahol megtanulta, miként lehet a köz érdekében, az adott szakma szabályai szerint, a napi politika kiszolgálása nélkül tevékenykedni. Szerinte országosan példaadó, hogy a családokat szétszakító, barátságokat tönkretevő politika szereplőinek jelentős része Esztergomban összefogásban tud gondolkodni.

Tétényi Éva egyébként blogjában – az összefogásra buzdítva – idézi az Országgyűlés politikai nyilatkozatát a nemzeti együttműködésről. A Jobbik esztergomi szervezete ugyanerre a dokumentumra hivatkozva nem állít önálló polgármesterjelöltet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.