Loppert Dániel, avagy egy fiatal fideszes különös karrierje

Nyolc éve azzal lett ünnepelt hős a jobboldalon, hogy háromszor is „lehazaárulózta” az akkori miniszterelnök Medgyessy Pétert. Azóta volt már Rogán Antal személyi titkára, kétszer is megválasztották a Fidesz ifjúsági tagozatának élére, tanácsadó a fővárosi képviselő-testületben; a májusi kormányváltás után pedig a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs osztályvezetője lett. Loppert Dániel sajátos politikai karrierje.

„Huszonkét éves fi atal gyerek vagyok, egyetemre járok, van egy öcsém, van egy barátnőm, szeretem a történelmet, filozófiát, politológiát, filmeket, és csocsózni szeretek nagyon.” Így jellemezte magát az Indexnek adott interjújában még 2005-ben Loppert Dániel, miután megválasztották a Fidesz ifjúsági tagozatának élére. A sajátos pályafutást maga mögött tudó fiatalember politikai karrierje azonban nem ekkor indult, hanem még 2002-ben, Kapolcson.

Történt ugyanis, hogy Loppert Dániel a Művészetek Völgye nevű rendezvényre ellátogató Medgyessy Péter miniszterelnököt több alkalommal – a rendőrségi jegyzőkönyv szerint egészen pontosan „háromszor, hangosan” – lehazaárulózta. Az akkor tizennyolc éves (a jobboldali sajtó által „halk szavú, nyílt tekintetű fiatalembernek” leírt) Loppertet a helyszínen lévő civil rendőrök nyomban igazoltatták, videofelvételt is készítettek róla. Az egyesek szerint egyébként ebben az esetben túlbuzgó tapolcai rendőrkapitány személyesen tett feljelentést ellene rendzavarás miatt. A fiatalember hirtelen az akkori ellenzéki oldal aktuális hőse lett, aki bátran vállalta véleményét „az elnyomó, D–209-es hatalommal” szemben.

„Mélységesen egyetértett vele, bár nem tudom, hogy vállalná-e ezt a kijelentést. Nekem ezt mondta”, fogalmazott a fiatalember arra a kérdésre, hogy az édesanyja büszke volt-e rá, amikor leárulózta az aktuális kormányfőt. Loppert mellett szabályos civil mozgalom indult, az ellene folytatott bírósági eljárást kiemelt figyelem kísérte. Tárgyalásán több mint százan demonstráltak, a Felelősség Polgári Kör tagjai például nyakukba számokat akasztva tüntettek Loppert mellett egy jelképes „vádlottak padján”. A demonstrálók között az akkori híradások szerint több ismert fideszes is felbukkant, így például Kosztolányi Dénes, Manninger Jenő, Lasztovicza Jenő vagy épp Szalai Annamária, akit a napokban neveztek ki kilenc évre a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság élére.

A tapolcai városi bíróság végül első fokon „rendzavarás szabálysértése miatt” figyelmeztetésben részesítette Loppertet, mondván: közterületen, nyilvános helyen történt a kihívóan közösségellenes magatartás, ami alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást keltsen. A bíróság az indoklásában megállapította azt is: nem hagyható fi gyelmen kívül, hogy a cselekmény nem sokkal a parlamenti választások után történt, s nagy tömeg jelenlétében hangzott el a kijelentés, amit lényegében a nemrég megválasztott miniszterelnök elleni hangulatkeltés céljából tett Loppert Dániel. Az elsőfokú ítélethozatal után tartott sajtótájékoztatón Bayer Zsolt újságíró (Magyar Hírlap – Echo TV) azt mondta: „ez a per semmi másért nem született, csak azért, hogy egy fiatalembert megfélemlítsenek, s rajta keresztül az egész környezetét is. Itt a tapolcai bíróság előtt én kijelentem, hogy Medgyessy Péter hazaáruló. Innét kezdve nincs más választása a hatalomnak, mint engem is eljárás alá kell vonnia. Ha ezt nem teszi meg pusztán azért, mert közismert személy vagyok, s feltehetően még többen lennének a bíróság előtt a tárgyaláskor, akkor ez a hatalom nemcsak antidemokratikus, de mérhetetlenül gyáva is”.

Loppert Dániel végül fellebbezett, sikerrel.Másodfokon a Veszprém Megyei Bíróság megszüntette a pert. A bíróság arra hivatkozott, a közszereplőnek (ez esetben Medgyessy Péter kormányfőnek) tűrnie kell a kritikát, a véleménynyilvánítás pedig alkotmányos alapjog. A felmentést a jobboldali sajtó elégtételként ünnepelte, Loppert pedig híres lett. 2003-ra már a nagypolitika közelében találta magát.

Az 1983-ban született fiatalember ekkoriban még a debreceni egyetemre járt, történelem–filozófi a szakra, de – feltehetően praktikus szempontok miatt – átjelentkezett a budapesti ELTE-re, ahol 2008-ban le is diplomázott történelemből. Ezt követően a Stumpf István vezette Századvég Politológiai Intézet politológia szakos hallgatója lett. 2003-ban lépett be a Fideszbe (egészen pontosan a belvárosi alapszervezetbe), ahol hamar felkarolták: Rogán Antal akkori frakcióvezető-helyettes (jelenleg a belvárosi V. kerület polgármestere) személyi titkára lett. Rogán akkor úgy nyilatkozott: értelmes, a politika iránt érdeklődő fiatalembernek ismerte meg „Danit”. A fideszes politikus hozzátette: kisebb stáb dolgozik körülötte, s ennek lesz egyik munkatársa az egyetemista. „Egyelőre csak próbálkozunk a fiatalemberrel”, tette hozzá Rogán.

A „próbálkozás” meghozta a gyümölcsét, Loppert 2004 és 2005 között a Fidesz kormányra kerülését előkészítő „Polgári Kormányzás 2006” munkacsoport tagja volt, végül politikai karrierjének egyik csúcsaként 2005 decemberében a Fidesz ifjúsági tagozatának (IT) elnöke lett. Utóbbi pozíció jelent(ett) némi feszültséget a pártban, elsősorban a Fidelitas és az IT között. Mint arról a Népszabadság is beszámolt korábban, a Fidesz IT meglehetős ellenszélben alakult meg a párt 2005-ös Nyitott kapuk kongresszusán: a Fidelitas ugyanis nem lobbizott elég sikeresen a hallgatói tagozat létrehozása mellett. S noha a Fidesz alapszabályának módosításakor a kongresszuson a hallgatói tagozat létrehozását terjesztették elő, Kövér László választmányi elnök felállt és azt javasolta: ifjúsági tagozat alakuljon, „így ugyanis vidéki szakmunkások, fiatal gazdálkodók is beléphetnek”. Akkor a többség elutasította a hallgatói tagozatot, s ezzel automatikusan elfogadták az ifjúsági tagozat megalakítását. Loppertet tavaly októberben választották meg újra IT-elnöknek, igaz, meglehetősen szoros (34:28) szavazati aránnyal. Voltak olyan hírek, miszerint Loppertet épp a Fidelitas szeretné letaszítani a helyéről. Ágh Péter Fidelitas-elnök akkor lapunknak azt mondta: az elmúlt években a Fidelitas és az ifjúsági tagozat békésen egymás mellett élt.

Loppert politikai aktivitását jelzi, hogy IT-elnökként ő volt az első olyan fideszes politikus, aki egyértelműen elhatárolódott a Magyar Gárdától. A szervezet megalakulása után közleményt adott ki, amelyben leszögezte, hogy „az ilyen gárdázás káros, rossz irányba visz, egy letűnt korszakot idéz, s nem kínál megoldást”. Négy éve a Valóság című folyóirat szerkesztője, életrajzában pedig az is szerepel, hogy a budapesti Városházán tanácsadó. Felkerült a Fidesz budapesti listájára is, a huszonötödik helyet kapta.

Az egykoron hazaárulózással feltűnt, most huszonhét éves fiatalember jelenleg a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (korábban Nemzeti Autópálya Rt.) kommunikációs osztályvezetője. Az NIF százszázalékos állami tulajdonban van, a tulajdonosi jogköröket a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium gyakorolja. Loppert a Népszabadság megkeresésére elmondta: július 7-e óta áll az NIF alkalmazásában. Az új kormánnyal, illetve az új minisztériumi vezetéssel érkezett a céghez. Álláspontja szerint az állami vállalatnál végzett munkája nem összeférhetetlen politikai szerepvállalásával és képviselő-jelöltségével. Arra a kérdésünkre, hogy osztályvezetőként mekkora a havi fizetése, a fideszes politikus nem kívánt válaszolni, mondván, minden ezzel kapcsolatos, kötelezően kiadandó közérdekű adatot a NIF kitett a honlapjára. A portálon csak a vezérigazgató és helyetteseinek fizetése található.

Loppert Dániel és a szimpátiatüntetők a bíróság előtt
Loppert Dániel politikailag aktív volt a korábbi években
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.