Uj Péter: Mit keres itt politikus? Bankárkormányt ide!

A mézédes, mag nélküli magyar politikus álmából fölkeltve (délelőtt fél tizenegykor) is tudja, hogy nem az emberekkel kell megfizettetni. A válságot, az egészségügyet, a múlt hibáit, a jövő reményeit, a kamatot, az árfolyamveszteséget, a kockázati felárat, az adót, de még a Globus májkrémkonzervet, a Borsodi Világost és a talpas Symphoniát sem. Tehát, elég egyszerű tétel ez, de írjuk ide még egyszer: a jó politikus az emberekkel az égadta világon semmit sem fizettet meg.

Az emberek álmukból fölkeltve (fél ötkor, indul a busz) nem tudnak az égadta világon semmit.

Sokan talán el is hiszik, hogy nem velük fizettetik meg azt, amit ők fizetnek meg.

Sok dolga van még Hoffmann Rózsának matekvonalon. Alapműveletek: összeadás és kivonás, de valahogy senkinek sem akaródzik elvégezni. Ha többet költünk, mint amennyit keresünk, mit kapunk a végén?

Próbáljuk a szöveges feladatot bonyolítani, és mindenféle közgazdasági, társadalmi egyszeregyeket szőni bele: ha az emberek az IMF pénzéből kapnak nyugdíjat, táppénzt; az egészségügyi dolgozók, tanárok, minisztériumi osztályvezetők fizetést, akkor kinek kell ezt visszafizetni? Na, kinek?

A helyes válasz: a bankoknak. Nyilván.

Hiszen, ezt a magyar politikus meg is mondja, bátran, büszkén, miután kijelentette, hogy az IMF meg akarja sarcolni a magyar embereket: a bankokban van pénz. A magyar politikus így tudja, és talán az emberek is. A bankokban van. Valami ószövetségi szertartás nyomán keletkezik az alagsor egyik sötét trezorjában.

Sok dolga van még Hoffmann Rózsának közgazdaságtan-vonalon, amire a lakosság számottevő százalékának világos lesz, hogy a bankban az emberek pénze van.

Pedig lenne fantázia ebben a bankalapú államháztartásban, ami felé elindultunk: mondjuk ki, mindent fizessenek a bankok. Pont. Fizessék ki az egészségügyet, a gyógyturizmus-fejlesztést, a vízalapú gazdaságot, a labdarúgást, a nutriatenyésztés költségeit, fejlesszenek mindent, elégítsék ki a kormány körül lej moló összes közgazdasági zsenit. Ahogy bírják.

Aztán persze az a fair, illetve, csak úgy működik, ha ők is szedik be az árát. Így a politikus is megspórolja magának azt az erkölcsileg nyilván vállalhatatlan gesztust, hogy neki kelljen megfizettetnie az emberekkel. Fizettesse meg a bank.

Persze így föltehető a kérdés, hogy mi az úristent keres az állami működésben a politikus ezek után. Elég lenne egy elnök-vezérigazgató, egy pár tagú felügyelőbizottság, igazgatóság, fiókhálózat. Bevétel, kiadás, számviteli fegyelem, szerény nyereség. Ugye, hogy Csányi Sándort mégsem MLSZ-elnöknek kellett volna fölkérni!

Sok dolga van még Hoffmann Rózsának.

Sok dolga van még Hoffmann Rózsának
Iskola, matek, tanulás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.