Ostoba jogszabályok

Bár még nem élesítették az ostoba jogszabályokat gyűjtő honlapot, az orvosok és az ápolónők máris több tucat ésszerűtlen szabályt találtak.

Néhány hete jelentette be Szócska Miklós az egészségügyért felelős államtitkár, hogy létrehozza a Nemzeti Erőforrás Minisztérium az „ostoba”, az értelmetlen jogszabályok bejelentésére szolgáló honlapot. A szolgáltatás része a szakpolitika új kommunikációs stílusának, amely a szakmának tett apró gesztusokkal alapozná meg a kormányzati siker hitelességét. A tárca már be is jegyeztette a deregulacio.hu weblapot, de az odalátogató egyelőre csak az email címét közölheti, ha úgy dönt: az elsők közt szeretne értesülni az élesített üzemről.

A Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület a szervezethez tartozó intézményekből már gyűjti a honlapra való ötleteket. Eddig csaknem száz észrevétel érkezett, amelyeket mindenképpen továbbküldenek a minisztériumnak – mondta Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Kórházakért Egyesület elnöke.

Az egyik fölösleges szabálynak az elszámolási nyilatkozatot tartották az egészségügyiek – mondta Csiba Gábor. „Kötelező odaadni minden betegnek, aláíratni, két példányban kinyomtatni. Ez gyakorlatilag egy kvázi számla, nem jó semmire sem, viszont időt visz el az ezzel kapcsolatos adminisztráció, és nagyon sok pénzbe is kerül”.

Problémásnak tartják a dolgozók azt is, hogy a betegszállítás megrendelésekor duplán kell adminisztrálniuk, ami teljesen felesleges. Viszont megtakarítást hozhatna a kórházaknak, ha a gyógyszereket nem kisebb egységdobozokban, hanem úgymond ömlesztett formában vásárolhatnák meg az intézmények.

A mintegy negyven intézmény orvosaitól, ápolóitól már beérkezett kívánságokból azért kirajzolódik egy meglehetősen furcsa „rendszerkórkép” is. Például a túlmunkáért járó többlet szabadnapokat inkább bérre, többletjövedelemre váltanák az orvosok.

Megszüntetnék az orvosok nyilvántartását végző hivatalt, kizárnák a háziorvosi ügyeletekből az orvosi vállalkozásokat, éjszaka eltekintenének a betegszállításról szóló nyomtatvány pecsételésétől is, mondván: „ha véletlenül pihen az orvos, csak ezért ne kelljen fölkölteni az éjszaka közepén”. Ellenben szívesen írnának egy receptre két vagy több gyógyszert és nem bánnák azt sem, ha a magánpacientúrában fizetős betegek kivizsgálását térítésmentesen végeznék a közkórházak.

A kontrollra visszarendeltek esetében megdupláznák az orvos-beteg találkozásokat. Az ilyen betegnek a szakorvosi javallat mellé a háziorvostól is kérnie kellene plusz egy beutalót a visszarendelés időpontjára. Az orvost bosszantó betegeket megfegyelmeznék, így például büntetnék a megélhetési célból indított műhibaperek kezdeményezőit.

Az anyasági ellátások, a családipótlék megvonásával fegyelmeznék a terhességüket vagy kisgyermekük gondozását elhanyagolókat. A kórházi ápolásra szoruló, ámde az újszülöttet nem látogató családok ellátását az állam inkább a kórháznak utalja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.