Üdülési csekk helyett kiárusítás

A kormány egyetlen tollvonással eltörölheti az üdülési csekket, illetve értékesítheti a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány tulajdonában lévő több milliárdot érő ingatlanvagyont. A fentieket lehetővé tévő törvény vitája tegnap kezdődött el a parlamentben.

Két rövid passzust rejtettek az egyes pénzügyi és gazdasági tárgyú törvények módosításáról szóló salátatörvénybe, amelyek elfogadásával a kormány többségi tulajdonú nonprofit gazdasági társasággá alakítaná át a jelenleg fele-fele részben állami, illetve államháztartáson kívüli tulajdonban lévő két alapítványt.

A Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (MVA) 1990-ben alakult azzal a céllal, hogy támogatást nyújtson a magyarországi kis- és középvállalkozások létrejöttéhez és fejlődéséhez. A független szervezet induláskori 4,2 milliárd forintos alaptőkéjét a kormány, a kereskedelmi bankok, és az érdekképviseletek biztosították. Az alapítók egyelőre nemigen hallatták hangjukat.

– Az alapítvány küldetése sokféle módon végigvihető, függetlenül a formától, illetve az intézménytől. A működtetés részleteit az új alapszabály határozza majd meg, ami még nem ismert – magyarázza a hallgatást Wimmer István, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének főtitkára.

A két évvel későbbi Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványt létrehozó hat szakszervezeti tömörülés nem ilyen csendes.

– Az alapítvány létrehozásának célja a kormány és az érdekképviseletek jelentős értékű, ám nehezen megosztható ingatlanvagyonának – jelesül állami telekre épült szakszervezeti üdülők – közös működtetése. A többek között a siófoki Ezüstpart, a soproni Szieszta, az egri Flóra, illetve a szegedi Forrás Hotel üdülőket tartalmazó ötmilliárdos indulóvagyon értéke azóta jelentősen megnövekedett. Jelenlegi értékét 18 milliárd forintra becsülik.

Az alapítvány szüleménye az üdülési csekk is, amelynek forgalmazása több milliárd forintos hasznot hajt évente, amelyből a rászorulók rekreációját támogatják. Mindez most veszélybe került a kormány törvénymódosítási javaslata miatt – állítja Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke. Eddig ugyanis együtt hozták meg a működtetésre vonatkozó döntéseket, az országgyűlési javaslatban viszont a kormány többségi tulajdonosként – azaz döntéshozóként – szerepel. A szakszervezeteknek csupán alárendelt szerepet szánnak.

Pataky Péter azt mondja, minden lehetséges jogi fórumot végigjárnak érdekeik védelmében. Akár a strasbourgi Európai Bíróságig is elmennek. Ott bizonyosan megértik, miért elfogadhatatlan számunkra a változás. A kormány által erőltetett átalakítás ugyanis éppen az ellentéte az európai folyamatoknak. Tőlünk nyugatra egyre szélesebb körben vonják be az érintetteteket a döntéshozatalba, nálunk inkább kirekesztenék belőle.

A Hotel Ezüstpartot is „államosíthatják”
A Hotel Ezüstpartot is „államosíthatják”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.