Melegfelvonulás: a szélsőjobb forgatókönyve érvényesül

A rendőrség kérése volt, hogy az idén rövidebb legyen a melegfelvonulás útvonala. Arra hivatkoztak, hogy a teljes Andrássy úton nem képesek védelmet nyújtani, mert az árvíz miatt nincs elég fémkordon.

A Művész moziban vasárnap délután kezdődött a kulturális, emberi jogi és szórakoztató programok sorát kínáló, egy hétig tartó melegfesztivál. A rendezvényen az amerikai nagykövet is beszédet mondott. Az esemény nem múlt el rendbontás nélkül. A környéken kisebb szélsőjobboldali csoportok is feltűntek: szidalmazták a fesztivál résztvevőit, a megnyitó után egy magyar és egy ausztrál férfit bántalmaztak. Steigler Sándor, a fesztivált szervező Szivárvány Misszió Alapítvány vezetője úgy tudja, a támadók az Erzsébet térről, a Magyar Nemzeti Gárda demonstrációjáról érkeztek.

A magyar sértettet – bár az elkövetőket azonosították –nem sikerült rávenni, hogy feljelentést tegyen. Az ausztrál férfi viszont, akit kórházba kellett szállítani, társával együtt a rendőrséghez fordult. A nyomozás tart.

A rendőrök megakadályozták, hogy az ellentüntetők letépjék amozinál kirakott szivárványszínű lobogót. Végül mégis lekerült: szemtanúk szerint az egyik rendőr arra szólította fel a szervezőket, hogy „vegyék le a köcsög zászlójukat”. Ebben az ügyben jogvédők most készítik az ügyészségnek címzett panaszbeadványukat.

A támadók elérték céljukat, a Művész mozinál az idén nem leng a szivárványszínű zászló. A mozi üzemeltetője nem vállalta a felelősséget az esetleges atrocitásokért, még a fesztivált köszöntő feliratot is levették. A TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) nyílt levélben kérte a rendőrséget, hogy a jogszabályoknak megfelelően lépjen fel a „gyűlölet-bűncselekmények” elkövetőivel szemben. Hasonló tartalmú közleményt írt a belügyminiszternek a Vállald Magad Egyesület és a SZE-MA (Szabad Emberek Magyarországért) nevű szervezet is. Az Amnesty InternationalMagyarország szintén felkérte a hatóságokat, hogy tartsák tiszteletben és biztosítsák az LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű) emberek jogát a vélemény kinyilvánításához és a békés gyülekezéshez.

Az emberi jogi nyilatkozatok és állásfoglalások ellenére egyre inkább a homofób szélsőjobb forgatókönyve érvényesül. A fesztivál leglátványosabb rendezvénye, a melegek (és a velük szolidaritást vállaló „heterók”) szombati felvonulása jóval rövidebb lesz a megszokottnál. A Budapest Pride résztvevői ezúttal nem mennek végig az Andrássy úton, csak a Hősök terétől az Oktogonig vonulnak, onnan pedig visszafordulnak.

A szervezők szerettek volna gesztust tenni, hogy ily módon minél kevesebb embert zavarjanak a közlekedésben. Az állítás azonban kiegészítésre szorul. Steigler Sándor megerősítette információnkat: az egyeztető tárgyalások során a rendőrség kérte, hogy rövidebb legyen az útvonal. A felvonulás idején ebben az évben is hermetikusan lezárják a mellékutcákat. Steigler Sándor közlése szerint a rendőrök arra hivatkoztak, hogy az árvíz miatt (főként a Margitszigeten kellett körülkeríteni az életveszélyessé vált fákat) nem áll rendelkezésükre elegendő fémkordon, így a teljes Andrássy úton nem tudják szavatolni a menet résztvevőinek a biztonságát. Ezzel kapcsolatos kérdéseinkre a BRFK-n a későbbiekben ígértek választ.

A közlekedés akadályozására való hivatkozással a rendőrség két éve nem akarta engedélyezni, hogy a menet az Andrássy úton haladjon végig. A tiltakozások hatására – és Draskovics Tibor akkori miniszter közbenjárására – a BRFK végül megadta az engedélyt. Steigler Sándor elmondta: a szervezők most abban a reményben járultak hozzá az útvonal lerövidítéséhez, hogy a kormány és a rendőrség fellépésének köszönhetően egy-két év múlva már egyáltalán nem lesz szükség kordonokra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.