Ellentmondott Orbánnak, bizonytalan Kövér házelnöksége

A parlamentnek házelnököt kell választania a nyári szünet előtti utolsó ülésén, július 19-én, mert az Országgyűlés mostani elnöke, az államfővé választott Schmitt Pál a Sándor palotába költözik augusztus 6-án.

Április eleje óta számos helyen, számos alkalommal megjelent már: Schmitt Pál helyett Kövér László lesz az Országgyűlés elnöke. A Fidesz választmányi elnöke korábban maga is nyilatkozott arról, hogy megtiszteltetésnek venné a felkérést, ugyanakkor hétfőn azt is hozzátette, hogy hivatalosan még senki nem vetette ezt fel. Pokorni Zoltán már nyilvánosan is beszélt erről, amikor a TV2 Mokka című műsorában múlt pénteken azt mondta: „nem került az asztalra más név”, Kövér Lászlót alkalmasnak tartja az Országgyűlés elnöki tisztségére, kiváló házelnök lenne, „és ha az a kérdés, lehetséges-e, hogy ő lesz a következő házelnök, azt válaszolja, lehetséges”. (Pokorni Zoltán volt az, aki a TV2-ben korábban elmondta, szerinte nem Sólyom László lesz a következő köztársasági elnök. Akkori „jóslata” bevált.)

Fideszes forrásaink is biztosra vették, hogy augusztustól Kövér László ül fel a pulpitusra. A keddi köztársaságielnök-választás után viszont a Fidesz egyik befolyásos politikusa úgy fogalmazott: „Lehet, hogy így lesz, de nem lehet biztosra venni”. Kövér Lászlót tegnap nem értük el.

A bizonytalanságot nyilván az okozza, hogy Kövér – mint azt korábban megírtuk – szembekerült Orbán Viktorral a köztársasági elnök személyének kérdésében: a végsőkig Schmitt Pál ellen érvelt, mert szerinte „kevés a poszthoz”, ugyanakkor „bizonyos szempontból túl sok is”. Ez utóbbi kijelentése sokak szerint arra vonatkozik, hogy Kövérnek kételyei vannak Schmitt múltjának támadhatatlanságában. Helyette Áder Jánost ajánlotta államfőnek, ezt a megoldást viszont Orbán Viktor „söpörte le az asztalról”.

Kövér László: vita az államelnökről
Kövér László: vita az államelnökről

Kövér Lászlót munkatársunk nem látta Schmitt Pál meghallgatásán a múlt héten a felsőházi ülésteremben, de nem szerepel az aláírása azon az íven sem, amellyel Schmitt Pált jelölték államfőnek a múlt héten. Ennek ellenére a Fidesz választmányi elnöke „kötelességtudóan” részt vett a parlamenti elnökválasztáson, szavazott is, de az eredményhirdetés után nem lehetett látni az ülésteremben, nem gratulált Schmitt Pálnak.

A lapunk által megkérdezett fideszes és kereszténydemokrata politikusok ugyanakkor „nem tudnak más névről”, ami a házelnökséget illeti. Harrach Péter úgy nyilatkozott, a KDNP a Fidesszel közös jelöltet állít. „Számunkra elfogadható Kövér László, ha a Fidesz őt jelöli” – mondta a kereszténydemokrata frakcióvezető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.