Gyanús a hanoi magyar konzulátus

Fél év alatt 900 vietnami utas érkezett Magyarországra, azonban csak 300 hagyta el hazánk és az Európai Unió területét. A magyar, az angol, a francia, a német rendőrség és az Europol képviselőjének pénteki, budapesti tájékoztatóján elhangzottak szerint ezért kezdett vizsgálódni előbb a Repülőtéri Rendőri Igazgatóság (RRI), majd a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) kiemelt migrációs ügyek osztálya.

Miután nyilvánvalóvá vált, hogy a „nyomtalanul” eltűnt vietnamiakat egy jól szervezett embercsempész-hálózat személyenként kilenc-tízezer euróért a közösség gazdagabb, nyugati államaiba, elsősorban az Egyesült Királyságba vitte, a nyomozásba bekapcsolódott az angol, majd a francia és a német rendőrség, valamint az Europol is.

– Akinek nem volt elég pénze, azzal ledolgoztatták az utaztatása költségeit. Illegális marihuánaültetvényeken rabszolgaként dolgoztatták őket naponta egy kulacs vízért és egy tányér rizsért – mondta André Baker, az angol Szervezett Bűnözés Elleni Ügynökség igazgató-helyettese.

Június 22-én egy összehangolt akcióban az érintett országokban az embercsempészszervezet 31 tagját tartóztatták le, közülük 12-t (öt vietnamit és hét magyart) Magyarországon.

A vietnamiak szabályos vízummal turistaként vagy különböző cégek vendégeiként érkeztek Magyarországra. A vízumhoz szükséges meghívólevelekről, szállásfoglalás-igazolásokról azonban utóbb kiderült, hogy hamisítványok. A bűnszervezet okmányszakértői az internetről választották ki az „ügyfeleiket” magyarországi tanulmányútra, munkamegbeszélésre hívó cégeket, ám az ügyintéző elérhetőségének az embercsempészek képviselőjének mobilját adták meg Így, ha a konzulátus a vízum kiadása előtt ellenőrizte a meghívás hitelességét, az embercsempészek munkatársa viszszaigazolta azt.

Kérdésünkre, hogy a hanoi magyar konzulátus jelezte-e az NNI vagymás hatóság felé, hogy hirtelen gyanúsan megnőtt a turistaként, s még inkább az üzleti céllal hazánkba utazni vágyó vietnami csoportok száma, Boross Zoltán, az NNI osztályvezetője azt mondta: ők az RRI információi alapján kezdtek nyomozni. Úgy tudjuk ugyanakkor, adatok vannak arra, hogy a hanoi konzulátus egy vagy többmunkatársa pénzért adott ki vízumokat, hamis okmányok alapján. Ezt az értesülést azonban Boross a nyomozás érdekeire hivatkozva nem kívánta megerősíteni, de nem is cáfolta.

Az illegális vietnami migráció egész Európa számára komoly veszélyt jelent. A 27 uniós tagállam közül 11-ben jelentős marihuánaültetvényeket telepítettek, amelyeken döntően illegális bevándorlókat dolgoztatnak rabszolgaként. Magyarországon – ahol a rendőrség négy-ötezerre becsüli a vietnami kolónia lélekszámát – a BRFK kábítószer-bűnözés elleni szolgálata már 40 ültetvényt számolt fel. Az Europol azt reméli, a vietnami illegális migráció visszaszorításával párhuzamosan a marihuánatermelés is csökkenni fog Európában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.