Schmitt Pál: lefekvés előtt mindig van puszi vagy kézfogás

„Nem akarok elefántcsonttoronyban ülni, ha megválasztanak államfőnek, az emberek embere akarok lenni.” Erről beszélt Schmitt Pál, amikor tegnap meghallgatta a Fidesz–KDNP frakciószövetség. Orbán Viktor köztársaságielnök-jelöltje elismerte: a kétharmados kormánytöbbség miatt „fel kell kötni a nadrágját”. De nem akar sem ellensúly, sem a kormány törvényalkotási lendületének a gátja lenni.Schmitt szerint olyan alkotmányra van szükség, melyet össze lehet vetni az Aranybullával, a vérszerződéssel.

Schmitt Pál nem kíván „elefántcsonttoronyban ülni, s nagy kegyesen néha fogadni a miniszterelnököt”, ha megválasztják államfőnek. A házelnök, akit Orbán Viktor szerdán ajánlott köztársasági elnöknek, tegnap a Fidesz–KDNP frakciószövetség előtt ismertette elnöki vízióját. Hangsúlyozta: „az emberek embere” akar lenni, aki közel engedi magához őket, hozzátéve, „azért ezt ne úgy gondolják el, hogy mind a 15 millió magyar emberrel konzultálni fogok”, de ahol az elnök megjelenik majd, emeli az esemény rangját. Az ülésen részt vevő képviselőket is arra biztatta, ha államfővé választják, keressék fel a Sándor-palotában, a párbeszédet ugyanis meghallgatással kezdi.

Schmitt Pál méltatta Göncz Árpádot, Mádl Ferencet és Sólyom Lászlót, „a három nagyszerű elnököt”, de jól érzékelhetően a jelenlegi államfővel szemben határozta meg saját személyes megközelítését, amikor „a másik elnöki vonalról”, a „távolságtartó, arisztokratikus, az emberek közé ritkán járó” államfőről beszélt, aki az alkotmány maradéktalan, rendíthetetlen őre.

Schmitt elismerte, hogy az alkotmány nem ad túl sok mozgásteret az elnöknek, s megjegyezte, hogy „most ez elnök felkötheti a nadrágját, mert a nép egy olyan pártszövetségre ruházta át a választásokon a hatalmat, az alkotmányozó hatalmat is, mely kétharmaddal rendelkezik”. A kétharmad pedig beszűkíti a mozgásteret, az elnök keze meg van kötve. De – tette hozzá – „az elnök fejében biztosan nem lesz kétharmad, csak háromharmad”, de mondhatna négyharmadot is, mert a határon túliakat is képviseli. Schmitt Pál határozottan állította, soha nem azt mérlegeli majd egy-egy döntése előtt, hogy melyik többség választotta meg.

GALÉRIA, klikkeljen a képre!

Mindazonáltal úgy fogalmazott: „én nem leszek a kormány, a kormányzat törvényalkotási lendületének a gátja, sőt inkább a motorja. Ellensúly végképp nem akarok lenni, a kiegyensúlyozásra törekszem”. A meghallgatáson arról is beszélt, hogy a „személyi jelölések előtt az elnök konzultál” azért is, hogy „ne menjenek el egymás mellett a hatalmi ágak”.

Orbán Viktor köztársaságielnök-jelöltje az új alkotmány megalkotásáról szólva kevesellte a 45 fős parlamenti eseti bizottságot, mint fogalmazott, „jobb lenne szélesebb körű merítés”. Az új alkotmánynak szerinte olyannak kell lennie, hogy akár Szent István intelmeivel, az Aranybullával vagy akár a vérszerződéssel is össze lehessen vetni. E ponton Schmitt Pál „védelmébe vette” Sólyom Lászlót azzal: „természetes, hogy a köztársasági elnök úr megvédte az alkotmányt, nem is tehet mást, hiszen arra esküdött fel”. Ezzel összefüggésben azt mondta: semmi sincs kőbe vésve, „ha mást nem, kikaparjuk az 1949-es évszámot, hiszen akkor illegitim választás volt Magyarországon”. Schmitt Pál szerint a költségvetés sem érinthetetlen. „Miért is lenne az a szuverén nép számára?”

Schmitt Pál legfontosabb missziójának azt tekinti, hogy legyen nemzeti összefogás. „S ha már a jóisten rám testálja az elnökséget, csinálni, bírni fogom, a feleségemmel, a first ladyvel együtt.” Ha elnökké választják, összefogást hirdet a magyar nyelvért, mert „az édes magyar nyelv rossz állapotban van”, a fi atalok számára már idegen Németh László. Mindamellett a jobb egészségért („a magyar gyerek miért ne legyen egészséges és csinos”) és az oktatás színvonalának emeléséért is dolgozna: „Vajon ki akadályozhatna meg abban, hogy a nagy elnök elmenjen egy általános iskolába vagy akár egy óvodába a kicsikhez?”. Fontosnak nevezte, hogy a cigány gyerekeket is betereljék az iskolába. Egyik legfontosabb vállalásának nevezte a szolidaritást, mondván: attól, hogy palotában fog lakni és suhanó autókkal fog közlekedni, tudja, hogy 3 millió szegény él az országban.

Schmitt Pál a politikai ellenségeskedés kapcsán azt hangsúlyozta, hogy az ő szívében nincs harag soha, senkivel szemben. Ők a feleségével meg is fogadták, hogy soha nem fekszenek le haraggal. „Ezért lefekvés előtt mindig van puszi vagy kézfogás”, mondta, hozzátéve: „hát, mit mondjak, már öreg ember vagyok”. Szavait derültség fogadta.

Mint mondta, életünk végéig kell valamit tanulni. Schmitt Pál – idézzük – hetente vesz görögleckét, s negyven fekvőtámaszt csinál. „De őszre már ötvennél fogok tartani, az hétszentség!” Emellett a nemzeti összetartozással összefüggésben úgy fogalmazott: nyakába venné a világot, és ahol szép számban élnek magyarok, arra biztatná őket, ne csak lélekben tartsák a kapcsolatot Magyarországgal, hiszen arra most már jogi lehetőség is lesz a kettős állampolgárságról szóló törvény miatt. Végül Schmitt Pál a hazaszeretetet, a polgári és a keresztény értékeket emelte ki, s azzal fordult a képviselőkhöz: „ha úgy gondoljátok, hogy méltó vagyok az elnökségre, segítsetek”. Közölte: hétfőn eleget tesz az MSZP- és az LMP-frakció meghívásának.

„Itt az ideje annak, hogy az arisztokratikus attitűd helyett a plebejus attitűd érvényesüljön, olyan köztársasági elnök kell, aki közülünk való”, így Semjén Zsolt. A KDNP elnöke közölte: mindvégig elkötelezett híve volt, hogy Schmitt Pál legyen az államfő, azért is, mert tud arról, hogy mindennap olvassa az evangéliumot, „a Szentírás erejéből élő ember”. A meghallgatást követő sajtótájékoztatón Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: Schmitt Pálra fog szavazni, és reméli, hogy az első forduló után megszülethet az eredmény.

Schmitt Pált alkalmasnak találta a Fidesz–KDNP frakciószövetség
Schmitt Pált alkalmasnak találta a Fidesz–KDNP frakciószövetség
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.