Orbán tényleg így döntött? Jézus Mária!

A Sándor-palotából messzire látni, mondta egyszer Sólyom László államfő, de talán Bulgáriáig, az aranyparti dűnékig mégsem, ahol Orbán Viktor kormányfő föladott egy levelet, bízva a bolgár és a magyar posta megbízhatóságában (tán mégsem vertek mindent szét ezek a büdös komcsik), hogy szerdáig a Kossuth térre ér államfőjelöltjének nevével, s láss csodát, valahogy oda is ért.

Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő ennek aztán anynyira megörült, hogy kora reggel csuklóból írt egy közleményt arról, hogy Gyurcsány Ferenc szétverte az országot, és most vissza akar térni, majd ugyanazzal a lendülettel bejelentette: Schmitt Pál Orbán Viktor államfőjelöltje, akit csütörtökön majd meghallgat a Fidesz-frakció is, hogy eldöntse, alkalmas-e erre a tisztségre. Nem mintha olyan sok választása lenne, mióta Lázár János kijelentette, hogy ez a frakció Orbán Viktoré, aki per pillanat ugyan szabadságon tartózkodik a családjával, Bulgáriában, testőrök nélkül, a maga vezette Fidesz-kisbusszal, mert az egyik bulvárlap beszámolója szerint az utóbbi hónapokban folyamatosan dolgozott, és szinte alig jutott ideje a családjára.

Kell is a szabadság, kétségtelenül, a forradalmakat ki kell pihenni családi körben, és ha ennek érdekében el kell tolni egy Angela Merkel német kancellárral esedékes találkozót, oda se neki. Az sem zavarhatja igazán a gondtalan fürdőzést és napozást, hogy időközben épp a miniszterelnök ösztönzésére rendkívüli ülésszak zajlik a parlamentben, és a képviselőkkel közölték, hogy ne is időzítsék mostanra a szabadságukat, mert munka van, ki kell húzni az országot a csődből, ilyenkor kell a legény a gátra, apropó, még az árvízzel is lehetnek problémák, de meglehet, Bulgáriában legalább nincs szúnyoginvázió.

Úgy látszik, Orbán Viktornak olyan jól sikerült kiépítenie az új kormányzati struktúrát, amely fölött úgymond a miniszterelnökség „lebeg”, hogy valóban nem kell itt tartózkodnia olyankor például, amikor bemutatják az államfőjelöltjét. Pimf ügy. Nyilván ekként éli meg Schmitt Pál is, hogy a miniszterelnök helyett annak szóvivője mutatja be a nyilvánosságnak, elvégre mégiscsak az ország legfőbb közjogi méltóságának tisztsége lenne itt a tét. Schmittnek persze nem lesz olyan nagy újdonság ez a szerep, hiszen életének egy jelentős részében így is a dobogó tetején állhatott, finom csuklómozdulatokkal asszózva át magát a Kádáréra útvesztőin, majd „a rendszerváltás szellemét be nem teljesítő” elmúlt húsz éven.

Csakhogy mindez hajszálpontosan jelzi, miként is viszonyul Orbán Viktor ehhez az egész kérdéskörhöz. Egyrészt a legfőbb közjogi méltóság posztjához: Schmitt Pál dolga ugyanis valóban a háromharmad képviselete lenne, illetve az, hogy kellő egyensúlyt teremtsen a kormányzati hatalommal szemben. Jelzi ugyanakkor azt is, hogy mennyi tisztelet él benne saját jelöltje iránt. Semekkora. Orbánnak nincs mitől tartania: nem Schmitt Pál fog itt bármiféle egyensúlyt teremteni. És ha ez így van, akkor, bár talán mégsem Isten a történelem ura, nemigen lehet mást mondani, mint hogy Jézus Mária!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.