Újrázó nagy nevek és belharc a Fideszben

Nem konfliktusmentes az önkormányzati választásokra való felkészülés a Fidesznél. A XI. kerületben belharcok miatt fel kell oszlatni a helyi Fidesz-csoportot.

A Népszava számolt be róla a múlt héten, hogy Orbán VIktor ez ügyben levelet is írt. A feloszlatás mögött az állhat, hogy Kupper András és Schneller Domonkos is pályázott az újbudai polgármester-jelöltségre, de végül Simicskó István, a honvédelmi tárca KDNP-s államtitkára lett a jelölt. Erről Kupper a honlapján azt írta: Simicskót „támogatom Újbuda polgármesterjelöltjeként, és a Fidesz kerületi elnökségének jelölését köszönettel visszautasítom”.

Kupper szükségét érezte azt is megemlíteni: „Schneller Domonkos és Csizmadia László nem léptek vissza Simicskó javára, holott a csoport most bizonyíthatta volna, hogy képes egységes döntésre a Fidesz újbudai győzelme érdekében.” Így Simicskónak Újbuda MSZP-s polgármesterével, Molnár Gyulával kell megmérkőznie ősszel. Fideszesek szerint Simicskó lemond az államtitkárságról, ha megválasztják, Tállai András önkormányzati államtitkár a napokban a mezőkövesdi polgármesterségéről mond le, az önkormányzati választásokig az egyik mostani alpolgármestere vezeti a települést. A Fidesz mezőkövesdi polgármesterjelöltje a mostani aljegyző, a kereszténydemokrata Fekete Zoltán lesz. Nem Illés Zoltán a Fidesz terézvárosi polgármesterjelöltje, mivel környezetvédelmi államtitkár lett, helyette Hassai Zsófia esélyes az indulásra.

A pártvezetés népszerű polgármesterei –például Kósa Lajos, Pokorni Zoltán, Rogán Antal – újráznak. A hírek szerint Baján nem a jelenlegi polgármester, Révfy Zoltán polgármester indul, hanem valószínűleg Zsigó Róbert. Szegeden sem a négy évvel ezelőtti aspiráns, Oláh János, hanem várhatóan B. Nagy László fi deszes parlamenti képviselő lesz a szocialista Botka László ellenfele. Veszprémben Debreczenyi János polgármestert a Fidesz és a KDNP nem indítja újra. A Fidesz veszprémi elnöksége és taggyűlése Porga Gyulát, Veszprém alpolgármesterét jelölte a tisztségre. (Az alpolgármester öt félévet tanult szociológia szakon, még nincs diplomája, de megígérte, hogy minél előbb megszerzi.) Debreczenyi János szerint az a tény, hogy a zalaegerszegi ügyészség hivatali visszaélés miatt nyomozást rendelt el ellene, „nem játszott bele” abba, hogy a Fidesz veszprémi szervezete nem jelölte újra polgármesternek. „Debreczenyi János a tavalyi Cozma-gyilkosság után igazi antirasszistaként bátran kiállt a tömeg elé, s nem beszélt cigánybűnözésről, mint máskor szocialista miskolci kollégája, s nem cigányozott, mint a kiskunlacházi független polgármester. A jelenlévők egy része kifütyülte keresztényi bölcs szavaiért: „Nem számít, milyen kisebbséghez tartoznak a véres bűntett elkövetői, mert a bűnösök is elsősorban magyarok.” „A polgármester elmúlt négy évében Veszprém hatalmasat fejlődött, közélete viszonylagosan kiegyensúlyozott volt” – írta erről Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke közleményében. Navracsics Tibor viszont azt mondta: közel féléves „interjúzás” előzte meg a jelölést, tájékozódtak a tagság körében, és a város közvéleményét is „szondázták”. A veszprémi parlamenti képviselő, miniszterelnök-helyettes elismerte, hogy volt fejlődés az elmúlt négy évben, és sok szempontból konszolidálódott a város gazdálkodása, mégis úgy látják, új növekedési pályára kell állítani Veszprémet, és ehhez nagyobb dinamizmusra van szükség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.