Őszödön még kísért Gyurcsány szelleme

Bár hivatalos döntés még nincs róla, de a második Orbán-kormány nemigen használja majd a balatonőszödi kormányüdülőt.

Orbán Viktor és miniszterei a 29 pontos gazdasági akcióterv kidolgozására, a háromnapos kormányülésre sem Őszödre, hanem Lovasberénybe utaztak. Másrészt a miniszterelnök június elején együttérzését fejezte ki a lengyel árvízkárosult családoknak, és azt mondta, Magyarország ezekből a családokból idén nyáron több száz gyermeket fogadna, e célra pedig az őszödi üdülőt ajánlotta fel.

2001. augusztus 24., balatonőszödi kormányüdülő: Mikulás Dzurinda szlovák kormányfő és Orbán Viktor találkozója
2001. augusztus 24., balatonőszödi kormányüdülő: Mikulás Dzurinda szlovák kormányfő és Orbán Viktor találkozója

Soltész Miklós szociális államtitkár tegnap kérdésünkre úgy fogalmazott: nem lenne jó ott kormányüléseket tartani: „a hazugság szimbólumává vált Gyurcsány Ferenc beszéde miatt”. Gyurcsány közvetlenül a 2006-os választások után mondta el az utóbb nyilvánosságra került és óriási politikai vihart kavaró őszödi beszédét, az MSZP zárt frakcióülésén.

Balatonőszöd a Fidesz-kormány számára a beszéden túlmenően azért is kényelmetlen, mert Gyurcsány Ferenc 2008 végén –harmincmillió forintért – az üdülő egy részének tulajdonosa lett. (A volt miniszterelnök cége, az Aldo Kft. még 1994 elején lízingszerződést kötött tízéves futamidővel, s ennek nyomán az őszödi kormányüdülő 3200 négyzetméteres telkén fekvő 300 négyzetméteres, kétszintes, négy lakosztályos villát az év végén megvásárolhatta.)

A Fidesz részéről Szijjártó Péter támadta emiatt: 2008 augusztusában az üdülő előtt, a Balaton vizében állva tartott sajtótájékoztatóján azt állította, Gyurcsány Ferenc cége törvénytelenül jutott az őszödi kormányüdülő egy részéhez. Gál J. Zoltán akkori kormányszóvivő viszont tudatta: a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal szerint minden szempontból jogszerű és szabályos volt az ingatlan eladása.

Bizonyosan nem ülésezik Balatonőszödön a kormány – erősítette meg lapunknak Kovács Zoltán. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár kérdésünkre, hogy kijelöltek-e már egy másik kormányüdülőt, ahol Orbán Viktor a minisztereivel kihelyett ülésekre elvonulhat, úgy reagált: most nem ez a legfontosabb probléma.

Három üdülő állt rendelkezésre – a balatonőszödi létesítmény, a tihanyi Honthy-villa és a hajdúszoboszlói Apolló Hotel – az állami vezetők számára az első Orbán-kormány idején.

Az állami vezetői körbe mintegy kétszázan tartoztak, a legfőbb közjogi méltóságok (államfő, miniszterelnök, házelnök, az Alkotmánybíróság elnöke, a Legfelsőbb Bíróság elnöke), a kormány miniszterei, államtitkárai és más állami hivatalnokok. A közjogi méltóságok a nyári üdülési szezonban négy hetet, mások két hetet pihenhettek családtagjaikkal együtt az üdülőkben.

Főszezonon kívül is nyitva tartották a létesítményeket, Őszödön gyakran voltak informális kormányülések, államtitkári továbbképzések, konferenciák. A biztonsági szolgálattal gondosan őrzött őszödi 16 hektárnyi területen négy villa és ötven apartman van. A négy villát a közjogi méltóságok használhatják, ezeket még konferenciaturizmus céljára sem adják ki. Az üdülőben fedett uszoda, szauna, szolárium, nyitott és fedett teniszpályák, teke, minigolf, biliárd, kézilabdapálya áll a vendégek rendelkezésére.

Az 1998-as kormányváltás után az egyik teniszpálya mellé új, salakos focipályát is építettek. Akkor a vendégeknek fejenként napi 2500 forintot kellett fizetniük, ennyi volt a szállás és a háromszori étkezés díja. A központi üdülési rendszerhez negyven volt minisztériumi üdülő tartozott –Szentendrén és Gödön is megfordultak a kormány tagjai.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.