Eltelt a két hét - hol a közbiztonság?

Eltelt a két hét a május 29-i kormányalakítás óta – vajon érezhetően javult-e a közbiztonság, s van-e minden faluban körzeti megbízott, ahogyan mindezt Orbán Viktor miniszterelnök és Pintér Sándor belügyminiszter megígérte korábban Ózdon. Igaz, közben Észak-Magyarországon súlyos árvíz pusztított, a gátakon sok rendőr segített a védekezésben. Tudósítóink jelentéseiből az derült ki: ha van is kedvező változás, az többnyire még az előző kormány intézkedéseinek köszönhető.

A legtöbb megyében nem változott meg jelentősen az elmúlt két hétben a bűnügyi statisztika sem az egy évvel ezelőtti, sem az idei első öt hónapi adatokhoz képest, és sok helyen –például Hajdú-Biharban – az állomány létszáma sem növekedett. Rendőröket, tiszthelyetteseket nagyobb arányban az idén március–áprilisban vettek fel kapitányságokra: Miskolcon például két hónappal ezelőtt állt fel a százfős készenléti egység, amelynek tagjai nemcsak a borsodi településeken erősítették a rendőri jelenlétet, hanem a szomszédos megyében, azon belül is a bűnügyi szempontból fertőzöttnek számító Heves városában is megjelentek heti egy-két alkalommal az elmúlt időszakban. A rendészeti szakközépiskolákban – szintén a Bajnai-kormány idején hozott rendelkezés alapján – az idén hamarabb, június helyett már márciusban befejezték a képzést, hogy az itt végzett hallgatók mielőbb munkába álljanak az utakon.

Enyhítenek a létszámgondokon
Enyhítenek a létszámgondokon

– Az a baj velük, hogy szinte még gyerekek, kell néhány év, amíg rutint szereznek, de így is enyhítettek a létszámgondokon – mondta a hevesi rendőrkapitányság egyik munkatársa. Egy tavaly indult akciósorozat keretében országszerte átfogó ellenőrzéseket tartanak. A miskolci Lyukó-völgyben, ahol rendszeresek voltak a lopások, rablások, egy idén januárban felállított kutyás járőrcsoport is vigyáz a rendre.

Tolnába április elsején vezényeltek ötven tiszthelyettest, így az állomány elegendő a feladatok ellátásához – tudtuk meg a főkapitányság szóvivőjétől –, s a megye nem kér újabb erősítést az új kormánytól. Az elmúlt időszakban főleg a tolnai őrshöz tartozó települések, például Fadd kért több rendőrt. (Ismeretes, hogy a 4500 lelkes Faddon aláírásgyűjtés, tüntetés és gárdafelvonulás volt annak érdekében, hogy a falu néhány betelepült lakójának bűnöző magatartását fékezze meg a rendőrség. Április óta nem három, hanem négy körzeti megbízott szolgál a településen.)

Egy általunk megkérdezett nyugdíjas baranyai kapitányságvezető szerint ugyanakkor Baranyában nincs szükség több rendőrre: ha a megye mégis igényel újabb egyenruhásokat, akkor az a hozzá nem értéssel vagy a politikai megfelelésvággyal lenne magyarázható – mondta a neve elhallgatását kérő tiszt.

Fejér megye bűnügyi szempontból legfertőzöttebb területein – Sárbogárd és Ercsi környékén – sem sok minden változott az elmúlt két hétben a közbiztonság szempontjából: a helyzet javulása ugyanis már hónapokkal ezelőtt elkezdődött. Elsősorban megyén belüli létszám-átcsoportosítással, végzős rendészeti szakközépiskolások kivezénylésével, valamint az érintett önkormányzatok anyagi támogatásával a sárbogárdi kapitányságon tíz fővel, az ercsi kapitányságon kilenc fővel emelték a rendőrök létszámát.

Számos településen – például Kálozon vagy Sárkeresztúron – új körzeti megbízottak álltak munkába az idei év első hónapjaiban. Speciális a helyzet Abán, ahol január óta az önkormányzat kérésére – a székesfehérvári rendőrkapitány parancsa alapján – minden éjszaka fehérvári rendőrök járőröznek. Kossa Lajostól, Aba polgármesterétől megtudtuk: a folyamatos éjszakai rendőri ellenőrzések hatására néhány hét alatt szinte teljesen megszűntek a kisebb súlyú, vagyon elleni bűncselekmények.

Hasonló a helyzet a Sopronhoz közeli, 1400 lakosú Iván községben is, ahol tavaly még a Magyar Gárdát hívták demonstrálni a helybeliek a gyakori lopások, betörések miatt. Linter Tibor polgármester folyamatosan egy körzeti megbízott letelepítését kérte a faluba: ez egy hónapja megtörtént, s azóta nem volt bűncselekmény Ivánban. A polgármester szerint beigazolódott, hogy ez az intézkedés jelenti a megoldást. A folyamatos rendőri jelenlét fontosságát hangsúlyozta Gorgosilits Fábián dandártábornok, Komárom-Esztergom megye rendőrfőkapitánya, aki elmondta: kivezényeltek a közterületekre civil rendőröket is, egyenruha helyett sárga mellényben teljesítettek szolgálatot, s abban intézkedtek, felügyelték a köz biztonságát.

Tiszalökön viszont – ahol rendőrőrs működik, de a 12 álláshelyből négy betöltetlen – jelenleg még parancsnoka sincs az őrsnek. A város polgármestere, Gömze Sándor szavai szerint sok a betöréses lopás a településen. Szeretnék elérni, hogy teljes létszámban működjön az őrs, amely ellátja Tiszadadát és Tiszaeszlárt is. Kis időt, bizalmat adunk még a megújuló rendőrségnek, de ha egy hónap múlva sem érzünk változást, akkor azt mondom: ilyet már hallottunk mástól is – mondta a közbiztonságot javító ígéretekről Gömze Sándor.

Mi változhat a következő időszakban? Például az, hogy az eddigi 1600 helyett jövőre 2400 hallgató végezhet a rendészeti szakközépiskolákban. Ezt az információnkat megerősítette Orbán Péter, a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola igazgatója, egykori országos rendőrfőkapitány is: itt egy belügyminiszteri direktíva nyomán az eddigi 140-ről 200-ra emelik az új évfolyam tanulóinak számát, s várhatóan keresztféléves képzést is indítanak. Mint megtudtuk, a jelenleg is zajló felvételire a korábban megszokottnál 20-25 százalékkal többen jelentkeztek, s a nagyobb létszámhoz több támogatást kapnak.

Elkészült a körzeti megbízott irodája a Bács-Kiskun megyei Miskén, de még nem vette használatba a falu majdani rendőre – tudtuk meg Illés Attila polgármestertől. A miskei képviselő-testület tagjai nagyon megörültek az új kormány ígéretének, hogy minden községben lesz rendőr, mert a közelmúltban két gyilkosság is történt a falujukban. A további bűncselekmények megelőzésére 16 kamerás helyi térfigyelő rendszert építettek ki, és a közmunkaprogram keretében tizenhat faluőr is járja a települést.

A miskei önkormányzat már korábban arról döntött, hogy egy szolgálati lakást felújítanak a majdani rendőr számára. Tudják is, hogy – várhatóan július elsejétől – ki lesz az ő rendőrük. Irodát is berendeztek már neki – a bútor mellett van benne számítógép és internetcsatlakozás is. A faluba egyelőre Kalocsáról jár ki rendőr.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.