Sok új arc várható az MSZP következő elnökségébe

Egy hónapon belül véget ér a teljes tisztújítás az MSZP-ben, a felső vezetői kart a július eleji kongresszus választja meg. A jelenlegi elnökség tagjai közül többen már bejelentették, hogy nem indulnak.

Megérkeztek az első elnökségi tagságra vonatkozó pályázatok az MSZP jelölőbizottságához –értesült a Népszabadság. A július eleji tisztújító kongresszus előkészítését Simon Gábor választmányi elnök irányítja bizottsági elnökként. Ez újítás, a kongresszust előkészítő bizottságot ugyanis hagyományosan a pártelnök vezeti. Csakhogy a jelenlegi vezető, Lendvai Ildikó korábban már bejelentette, hogy távozik posztjáról. Simon lapunk kérdésére közölte: az előkészítő munka folyamatos, jövő hétfőn egyeztetnek a kongresszusig hátralévő politikai menetrendről, s kikéri majd a megyei elnökök és a platformvezetők álláspontját is. Simon elmondta, hogy az első pályázatok már beérkeztek, ezek elsősorban az országos elnökségi tagságra vonatkoznak. „Fontosnak tartjuk, hogy a jelöltek pályázattal, programmal mutassák be elképzeléseiket. Ha komolyan gondoljuk az MSZP megújulását, akkor biztosítani kell a teljesítménnyel bíróknak a részvételt” – fogalmazott.

Annak ellenére, hogy a hivatalos jelölési folyamat – legalábbis ami az országos vezetői tisztségeket illeti – még javában tart, a háttérmozgásokból és a vállalásokból már kirajzolódik a következő MSZP-vezetés tablója. Megbízható értesüléseink szerint Lendvai Ildikó leköszönő pártelnök nem vállal semmilyen formális tisztséget. Úgy tudjuk, hasonló döntést hozhat Kiss Péter jelenlegi alelnök is. (Ők egyfajta tanácsadó grémium tagjai lehetnek majd.) Információink szerint Lamperth Mónika elnökhelyettes és Veres János elnökségi tag már egyértelművé tették, hogy függetlenül az esetleges jelölésektől, nem kívánnak felső vezetői posztért indulni. Egyelőre még nem hozott végleges döntést Hiller István volt pártelnök, Szekeres Imre elnökhelyettes és Juhász Ferenc elnökségi tag – állásfoglalásukat feltehetően a választásig hátralévő időben érkező felkérések és jelölések határozzák majd meg.

Ami a többi, jelenlegi elnökségi tag esetleges újraindulását és választását illeti: Vadai Ágnes korábban maga mondott le elnökségi tagságáról, nemrég pedig a nemzetbiztonsági bizottság vezetésével bízták meg. Herczog Edit EP-képviselő és Bárándy Gergely elnökségi tag mögül forrásaink szerint elfogyott a korábbi támogatás. Ujhelyi István a szocialisták által betölthető legmagasabb közjogi méltóság pozícióját kapta, parlamenti alelnök lett, állítólag más pozíciót most nem is vállalna. Az MSZP társult ifjúsági szervezete, a Societas elnöke szintén tagja a jelenlegi elnökségnek, Varga László azonban nemrég bejelentette, hogy távozik a fiatal szocialisták éléről. Úgy tudjuk, Borsod megyei elnökhelyettes lehet. A Societas elnöki székére két pályázó maradt, miután a harmadik (Patek Gábor volt budapesti irodavezető) távozott a pártból. Varga László utóda így Oroszvári Péter Societas-elnökhelyettes vagy Winkfein Csaba volt parlamenti képviselő lehet. Ebben az ügyben a döntés egy héttel a júliusi tisztújító kongresszus előtt születhet. A jelenlegi országos elnökségből Puch László pártigazgató újrázása tűnik biztosnak, miután Puchot (többek között) épp azért választották meg frakcióvezető-helyettesnek, hogy integrálja a frakcióés a pártapparátust.

Igaz ugyanakkor az is, hogy a pártigazgatói – ez afféle pártszervezési elnökhelyettesi –posztra bejelentkezni látszik Szabó Imre volt környezetvédelmi miniszter, aki a napokban bejelentette: nem indul újra a Pest megyei elnöki székért. Szabó biztos várományosa egy elnökségi mandátumnak, kérdés, hogy felsőbb pozíciót is meg tud-e szerezni. Az elnökhelyettesi posztra ugyanis leginkább Molnár Csaba volt kancelláriaminisztert említik esélyesként, mint aki Mesterházy Attila mögött a párt második számú irányítója lehet. Az ugyanis a következő hetek mozgásaitól függetlenül is egyértelműnek látszik, hogy Mesterházynak nem lesz kihívója az elnöki székért. Egymástól független forrásaink is az új elnökségbe várják Szabadkai Tamás Fejér megyei alelnököt, Lukács Zoltán Komárom-Esztergom, Gúr Nándor Borsod és Harangozó Tamás Tolna megyei elnököket. Ez utóbbi Mesterházy Attila miniszterelnökjelölti kabinetfőnöke volt, egyben a frakcióvezető egyik bizalmasa. Ifjúsági kvótán állítólag Jeszenszki András nyíregyházi önkormányzati képviselő az egyik esélyes, női kvótán pedig

Szabó né Müller Tímea Pest megyei alelnök és Kunhalmi Ágnes II. kerületi önkormányzati képviselő, aki fel is szólalt a múlt hétvégi kongresszuson, többek elismerését kiváltva. Szintén az új elnökség tagja lehet Horváth Csaba budapesti főpolgármester-jelölt, aki várhatóan fővárosi pártelnök lesz, miután a jelenlegi vezető, Burány Sándor nem indul újra.

Meghatározó az országos választmány elnöki tisztsége is. Lapunk úgy tudja, erre Botka László szegedi polgármester lehet a befutó. Botka korábban azt mondta: operatív irányítói tisztséget nem kíván vállalni, de a párt ideológiai építésében részt venne. Erre ráillik a választmányi elnöki poszt, amelyet – információink szerint – ambicionálna is Szeged első embere. Mivel azonban Simon Gábor is szívesen folytatná a választmányi munkát, kettejük versenyében a kongresszus szava lesz a döntő.

A párt mai vezetőinek többsége távozik
A párt mai vezetőinek többsége távozik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.