Szabó Zoltán bajban: gyanúsítás mobilszámlák és kerékbilincs miatt

Hatmillió forintot beszélt el mobilon az elmúlt hét évben Szabó Zoltán, s miután a számlát a VI. kerületi önkormányzat fizette, az ügyészség nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsította meg.

Társtettesként, bűnszervezet tagjaként elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és felbujtóként elkövetett hivatali visszaéléssel gyanúsították meg tegnap Szabó Zoltán volt MSZP-s képviselőt. A Központi Nyomozó Ügyészség szerint a politikus több mint hatmillió forint kárt okozott a VI. kerületnek azzal, hogy mobiltelefonját előbb jogcím nélkül, majd az elmúlt hét évben fiktív jogcímen használta, az önkormányzat költségére. A vádhatóság szerint a hivatal – Hunvald György polgármester rendelkezésére – tanácsadói beosztásban biztosította a korlátlan telefonhasználatot. A főügyészség álláspontja szerint Szabó Zoltánnal a VII. kerületi önkormányzatnak sem tanácsadói, sem pedig egyéb megbízási szerződése nem volt és jelenleg sincs, ennek ellenére a polgármesteri hivatal 6,3 millió forintot fi zetett ki a számlákra. Szabót egy másik ügyben is meggyanúsították: 2009. július 17-én autójával a VII. kerület Wesselényi utca és Kazinczy utca sarkán, az útkereszteződésben megállt, és ott várakozott. A szabálytalanul parkoló autóra az Erzsébetvárosi Közterület-felügyelet munkatársai kerékbilincset tettek, de a volt képviselő felhívta az erzsébetvárosi jegyzőt, hogy a kerékbilincset fizetés nélkül távolíttassa el kocsijáról. A jegyző másnap kérte fel a közterület-felügyelet igazgatóját, hogy szereltesse le a bilincset. Az igazgató rögtön ezután, a körülmények minden további vizsgálata nélkül utasítást adott a kerékbilincs leszerelésére. Szabó a telefonügyben vallomást tett, a kerékbilincsügyben azonban ezt megtagadta. A gyanúsítások ellen panasszal élt.

A telefonügyben a vádhatóság tájékoztatásából az olvasható ki, hogy elsősorban nem is a támogatást, hanem annak fiktív „lepapírozását” kifogásolják. A politikus kihallgatása után a Népszabadságnak úgy nyilatkozott: nem tudott arról, hogy tanácsadóként lett volna feltüntetve a hivatalnál. „Bár, ha úgy vesszük, tanácsadóként is közreműködtem, hiszen a körzet képviselőjeként bizonyos kérdésekben állást foglaltam. Ezzel együtt fenntartom, hogy mobilhasználatom nem ütközik a jogszabályokkal. Hasonló kondíciókkal kapott telefont a helyi rendőrség, polgárőrség, egészségügyi szakszolgálat is”.

Tény, hogy ugyanez az önkormányzat 1998 és 2002 között egy komplett irodát biztosított Deutsch Tamás akkori fideszes képviselő számára. Varga Zoltán távozó önkormányzati miniszter a konkrét ügyet nem kommentálva azt mondta: bevett gyakorlat, hogy az önkormányzatok támogatják, segítik saját képviselőjük munkáját. Ő ebben nem lát kivetnivalót.

A lapunk által megkérdezett fővárosi kerületekben az önkormányzat kontójára semmilyen pluszszolgáltatásban nem részesülnek a városrészeket képviselő honatyák. Az V. kerület fideszes képviselője Rogán Antal polgármester, ő a kerület vezetőjeként rendelkezik irodával, képviselőként se telefont, sem más szolgáltatást nem kap az önkormányzattól. A III. kerületben a parlamenti képviselők (Menczer Erzsébet és a kerületet vezető Bús Balázs, mindketten a Fidesz tagjai) által használt irodákat pártjuk, a Fidesz bérli. Ezen kívül a képviselők semmilyen, az önkormányzattól származó juttatást nem kapnak.

Lamperth Mónika, az MSZP közjogi kabinetvezetője megkeresésünkre azt mondta: Kaposvár képviselőjeként számára is biztosítottak a munkájához megfelelő infrastruktúrát, az irodájának költségeit a Szita Károly vezette önkormányzat fedezte. A miskolci önkormányzat Káli Sándor polgármesternek és Fedor Vilmos alpolgármesternek biztosít mobiltelefont, negyvenezer forintos havi költségkerettel. Az előző ciklusban mindketten képviselők voltak, így a meghatározott költségkeretig akár e munkájuk kapcsán is használhatták készüléküket. Miskolc másik két korábbi, 2006-ban megválasztott MSZP-s képviselője, Tompa Sándor és Simon Gábor tagja ugyan az önkormányzatnak, ám ők nem kaptak a hivatal által fizetett mobiltelefont. Most csak Káli Sándornak van képviselőként a miskolci hivatal által fi zetett telefonja, ez azonban városvezetői és nem országgyűlési posztja miatt jár neki – tájékoztatott a városháza szóvivője. A nagykanizsai önkormányzat semmiféle juttatást nem ad és nem adott a térség országgyűlési képviselőjének, így telefont sem – közölte kérdésünkre Marton István, a délzalai város Fidesz-támogatással megválaszott, de a párttól azóta eltávolodott polgármestere. Marton fontosnak tartotta megjegyezni: „Ha egy képviselő ilyen pofátlan kéréssel fordulna hozzám, ellátnám a baját”.

Győrben nem az önkormányzat infrastruktúráját használták az eddigi képviselők, viszont az új, egyéni indulóként megválasztott városatyák mindegyike önkormányzati funkciót lát el. Szakács Imre a megyei önkormányzat elnöke, Kara Ákos e testület alelnöke, Borkai Zsolt pedig Győr polgármestere. A település első embereként neki jár költségtérítés a várostól is, ám erről lemondott a legutóbbi közgyűlésen. Bolla Péter kabinetfőnök lapunknak elmondta: egyetlen külsős ember sem kap telefont vagy más infrastruktúrát a városházától.

GémesiGyörgy, aMagyarÖnkormányzatok Szövetségének elnöke lapunknak azt mondta: bevett szokás, hogy a települések infrastruktúrával támogatják a képviselőjüket. „Ez a település érdeke is. Elsősorban irodára gondolok, amit azért biztosítanak, hogy ott a választóival találkozni tudjon, fogadóórákat tartson. A mobiltelefon biztosítása határeset, mert bár adható azért, hogy azon a település ügyeit intézze, azt fedezhetné a költségtérítéséből is, hiszen azért van”, tette hozzá.

Szabó Zoltán az ügyészségre megy
Szabó Zoltán az ügyészségre megy
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.