A vádlott polgármestertől függ, mikor lehet ítélet

Ismét elmaradt az ítélethozatal – immár sokadik alkalommal – tegnap a vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel vádolt Vincze Ferenc Tibor dögei polgármester ügyében. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróságon 2008 júliusa óta folyó perben már fél évvel ezelőtt ítéletet szeretett volna hirdetni a bíró, de a vádlott eddig különböző indokkal –többször egészségügyi okokra hivatkozva – mindig kimentette magát a tárgyalásról, így az eljárás még nem ért véget.

Mint arról lapunkban korábban beszámoltunk, egy 2007-ben nyilvánosságra került hangfelvételen a szabolcsi falu polgármestere – akit 2006-ban a Fidesz támogatásával választottak meg – arról beszélget egy 233 millió forintos helyi beruházással megbízott építési vállalkozóval, hogy húszmillió forintért cserébe segítségre számíthat annak érdekében, hogy „rendben menjenek a dolgok”. A 2006-ban titokban rögzített beszélgetés során Vincze Ferenc Tibor nehezményezte, hogy a kivitelezőtől a kért 20 millióból addig csak nyolcmilliót kapott meg. A két évvel ezelőtt megkezdődött büntetőper folyamán kiderült, hogy – a polgármester állításával ellentétben – a hangfelvételt nem manipulálták, szakértői vélemény szerint azon a vádlott hangja hallható.

Az elmúlt hónapokban már számos alkalommal próbáltak ítéletet hozni az ügyben. Áprilisban és májusban összesen négy tárgyalást kellett elnapolni, mert a vádlott előzetesen mindig kimentette magát, és nem jelent meg a tárgyalásokon. A tegnapi tárgyalást azért halasztották el, mert ezúttal a vádlott védőjének, Hajzer Lászlónak nem volt alkalmas az időpont.

A 2200 lelkes Dögén sokan nem értik, hogy különböző indokokkal meddig lehet még elnyújtani az eljárást. Mártha Csaba független önkormányzati képviselő érdeklődésünkre azt mondta: hiába hivatkozik a polgármester egészségügyi okokra, sokan úgy vélik, hogy a vádlott és védője részéről pusztán időhúzásról és „kiskapuk” kereséséről van szó. Szerinte az a céljuk, hogy az őszi önkormányzati választás előtt ne születhessen ítélet. Mártha Csaba hozzátette: a polgármester eljárása az igazságszolgáltatás tekintélyét csorbítja, és a faluban már sokakat felháborít, hogy a bíróság tehetetlen ebben az ügyben. Tegnap szerettük volna megkérdezni Vincze Ferenc Tibort arról, hogy szerinte mikor lesz ítélet az ügyében, ám megkeresésünkre a polgármester nem reagált.

Kérdésünkre, miszerint med dig folytatható az ítélethozatal sorozatos elhalasztása, Nyakó Zsuzsa, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság szóvivője azt mondta: a bíróság minden alkalommal megvizsgálja a vádlott által fölhozott indokokat, s ha azok megalapozottak, a jog lehetőséget ad rá, hogy a vádlott igazoltan távol maradjon a tárgyalásról. Hozzátette: időbeli korlát nincs, azaz a törvény nem szabályozza, hogy a vádlott hányszor mentheti ki magát. Az ügy következő tárgyalása június 11-én lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.