Százával mennek polgárőrnek a Magyar Gárda tagjai

A Magyar Gárdának van ötlete arra, hogy a feloszlatás ellenére tovább működjön. A részleteket nyár közepén, nagyszabású rendezvényen készülnek nyilvánosságra hozni. Időközben gárdisták polgárőr egyesületet alakítottak: a szervezet a tervek szerint rövidesen országos méretűvé válik.

„A honlap szerkesztése a május elsején életbe lépő törvény miatt megszűnt” – tudatja a látogatóval a Magyar Gárda több megyei szervezetének honlapja. Más megyei oldalak egyáltalán nem érhetők utol, megint mások megtekinthetők ugyan, de a tartalom hetek vagy hónapok óta nem frissül.

Úgy látszik, a Jobbikhoz szorosan kötődő gárda komolyan veszi az új rendelkezéseket, miszerint egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, aki valamilyen formában hozzájárul a bíróság által feloszlatott társadalmi szervezet működéséhez. Súlyosabb esetben a büntetés két év szabadságvesztés is lehet, ha valaki a szervezet vezetésében vesz részt, akár három évet is kaphat.

A baranyai gárdisták már a feloszlatásról szóló jogerős döntés megszületésekor befagyasztották honlapjukat. „Minden ellenkező állítással szemben próbáljuk betartani a törvényeket” – indokolta a lépést Horváth Norbert megyei kapitány.

Kósza hírek szerint feszültségeket okoz, hogy miközben a Magyar Gárda főként magának tulajdonítja a Jobbik jó választási szereplését, ennek gyümölcseiből egyelőre nem igazán részesült. Horváth Norbert viszont tagadja, hogy a gárdisták elégedetlenek lennének. „Nem várunk jutalmat. Sem anyagi támogatásra, sem pozíciókra nem tartunk igényt” – hangsúlyozta a megyei kapitány.

A Magyar Gárda jövője ezzel együtt kétségesnek tűnik. A bizonytalanságot jelzi például, hogy némelyik szélsőjobboldali honlap azon kesereg: az árvízvédelemben közreműködő gárdisták nem mernek egyenruhát viselni, mert attól félnek, börtönbe kerülnek. Más hasonló portálok ellenben természetesnek veszik, hogy a gárdisták szokásos öltözékükben, „oroszlános mellényben” pakolják a homokzsákokat.

Volner János, a Jobbik parlamenti képviselője, aki korábban a gárda szóvivője volt, kifejtette, hogy reményei szerint a Magyar Gárda „megszűnik üldözött szervezett lenni”. De akárhogyan is alakul, mindenképpen meg fogják találni a módját annak, hogy a gárda tovább létezzen. A jobbikos politikus lapunk kérdésére megerősítette: gárdisták polgárőr egyesületeket hoznak létre. Tájékoztatása szerint tömeges jelenségről van szó, a szervezeti háló pár hónapon belül „valószínűleg országos lefedettségűvé” válik.

A Jobbik és a Magyar Gárda közötti feszültségekről szóló feltételezéseket Kiss Róbert főkapitány nem kívánta kommentálni: „ilyen ügyben nem nyilatkozom”. Ugyanakkor elmondta, hogy gárdisták – igaz, nem „saját név alatt” – már évek óta bent vannak a polgárőrségben. Most már a Békés megyében nemrégiben bejegyzett Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület adja a szervezeti keretet. (Megjegyzendő: az egyesület nem csak nevében, külsőségeiben is rokonítható a gárdával.)

A nem kizárólag gárdistákból álló egyesület létszáma Kiss Róbert adatai szerint jelenleg 400-500 főre tehető, eddig már „hat megye jelezte csatlakozását”. Volner Jánoshoz hasonlóan a főkapitány is azzal számol, hogy a szervezet rövidesen országos méretűvé válik.

Mindebből nem következik – derült ki Kiss Róbert szavaiból –, hogy a polgárőrség intézményes alternatívája kívánna lenni a Magyar Gárdának: párhuzamosan futó szervezeti felépítésről van szó. És hogy mi lesz a feloszlatott gárdával? Elképzelések már vannak, a főkapitány azonban részleteket nem akart elárulni. Közlése szerint valamikor a nyáron – várhatón július közepén – nagyszabású rendezvényen hozzák majd nyilvánosságra, milyen formában szeretnék működtetni a Magyar Gárdát.

Magyar Gárda avatás a Hősök terén 2009. március 15-én
Magyar Gárda avatás a Hősök terén 2009. március 15-én
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.