Rács mögött tartanák Hagyót

Csak addig folytathatja a BRFK a BKV-ügyek nyomozását, amíg Hagyó Miklóst vesztegetéssel is meg nem gyanúsítják az általa állítólag nokiás dobozokban átvett milliók miatt. A vezető beosztású személyek vesztegetési ügyeiben ugyanis kizárólag az ügyészség jogosult eljárni. A kérdés az, hol folytatódik a szövevényes ügy nyomozása.

A BRFK szombaton hivatalosan is bejelentette: kezdeményezi a Fővárosi Főügyészségnél Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes, Lelovics Ottó kommunikációs vezető és Horváth Éva, Hagyó volt sajtósának előzetes letartóztatását. A Népszabadság úgy tudja, az ügyészség hajlik a rendőrség kérésének teljesítésére. Ha megteszik az indítványt, Hagyó Miklós és társai letartóztatásáról még ma délután dönthet a Budai Központi Kerületi Bíróság.

A döntés megfelelt az előzetes információinknak: hétfő délelőtt a főügyészség közleményben tudatta, hogy az előzetes latartóztatást indítványozza. A főügyészség szerint a letartóztatás a szökés, elrejtőzés, illetve a bizonyítási eljárás megnehezítésének veszélye miatt szükséges.

A BRFK gazdaságvédelmi osztályának nyomozói pénteken vették őrizetbe Hagyót, Lelovicsot és Horváthot, csupán néhány perccel az új parlament eskütétele után, amikor már megszűnt Hagyó képviselői mentelmi joga. Hagyót bűnszervezetben elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítja a rendőrség. Ha a bí róság bűnösnek találja, akár 16 év szabadságvesztésre is ítélheti.

Hagyót konkrétan azzal gyanúsítják, hogy ő fizettette ki a BKV-val azt az 50 milliós tanulmányt, amelyben az AAM Zrt. feltárta és széles közben bemutatta a 4-es metró beruházásában rejlő veszélyeket és kockázatokat.

Bár senki nem állította az ellenkezőjét, az AAM Zrt. a hét végén közleményben szögezte le, hogy semmiféle üzleti kapcsolata nem volt Hagyó Miklóssal, s a tanulmányával kapcsolatban sem merültek fel aggályok. Ők jól teljesítették a megbízásukat, a nyomozás pedig csupán azt vizsgálja ebben az esetben, hogy miért a BKV fizette ki a számlájukat.

Hagyót emellett azzal is meggyanúsították, hogy a hibás teljesítés ellenére utasította a BKV-vezetőit a HÉV utastájékoztató rendszerének kifizetésére, s ekkor olyan munkákat is kifizettetett, amelyeket a megbízott cég ténylegesen el sem végzett. A terhére rója a rendőrség továbbá azt is, hogy olykor közvetlenül, máskor közvetítők útján a BKV érdekeivel ellentétes szerződések megkötésére utasította a közlekedési társaság vezetőit.

Késő éjszakába nyúló kihallgatásukon Hagyó, Lelovics és Horváth is panasszal élt a gyanúsítás ellen. Horváth nem tett vallomást, mivel korábban (amikor őt más ügyletek kapcsán hűtlen kezeléssel megygyanúsították) már válaszolt a rendőrség kérdéseire. Hagyó és Lelovics vallottak, bár információink szerint inkább csak magyarázták a gyanúsításban felsorolt ügyletekben játszott szerepüket, „maszatolták a felelősségüket”, semmint hogy érdemben védekeztek volna. Péntek este a rendőrség megbilincselve, vezetőszíjon vitte át Hagyót és két társát a Gyorskocsi utcai fegyintézetbe.

Úgy tudjuk, a rendőrség két okból tartja indokoltnak Hagyó, Lelovics és Horváth előzetes letartóztatását. Egyfelől, mert még mindig tartani lehet az összebeszéléstől (végül is csak most tudták meg, mit tud a rendőrség az ügyeikről), másfelől, hogy a bűnszervezetben elkövetett bűncselekményeikért kiszabható súlyos büntetés miatt esetleg elmenekülnek. A szökés-elrejtőzés kockázatára utal egy rendőrségi belső feljegyzés is, mely szerint a nyomozók még a múlt héten olyan információt kaptak, miszerint Hagyó az ország elhagyására készült. Úgy tudjuk, emiatt a mentelmi joga megszűntéig titokban megfigyelés alatt tartották a volt főpolgármester-helyettest.

Hagyó és a szövevényes BKV-ügyek aktái azonban hamarosan elkerülnek a rendőrségtől. Több vallomás is van a BRFK birtokában (ketten a sajtóban nyilatkoztak) arról, hogy a BKV-közeli cégeknek a nekik juttatott megbízások után bizonyos összeget viszsza kellett osztani, s a pénz egy része (például nokiás dobozokba rejtve) Hagyóhoz került.

Előbb vagy utóbb a nyomozók e vallomások és nyilatkozatok alapján Hagyót vezető beosztású vagy fontosabb ügyben intézkedésre hivatott más hivatalos személy által elkövetett (a Btk.-ban öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett) vesztegetéssel is meggyanúsítják. A bűncselekmény nyomozására azonban a törvény értelmében kizárólag az ügyészség jogosult. A kérdés csak az, hogy a Budapesti Nyomozó Ügyészség veszie át az ügyet, vagy a Legfőbb Ügyészség a szövevényes ügycsokor súlyára tekintettel a Központi Nyomozó Főügyészség hatáskörébe utalja-e a nyomozást.

A főváros vizsgálóbizottságának ülésére nem ment el. A mostani fázisban már kötelező a részvétel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.