Óvodát a falvakba!

A Szabad Emberek Magyarországért Párt (Szema) üdvözli az új kormánynak azt a tervezett intézkedését, hogy a családi pótlékot megvonják azon családok esetében, ahol a szülők nem küldik el a gyerekeket az iskolába, ugyanakkor azt állítja: ez a lépés önmagában nem jelent segítséget.

Az új kormány, miként azt már bejelentették, a családi pótlék kifizetését ahhoz a feltételhez köti majd, hogy az iskolás korú gyermek menjen is el tanulni. Derdák Tibor, a sajókazai Ámbédkár Gimnázium vezetője, a Szema alapítója szerint ez a lépés elősegítheti azt, hogy a szociális problémák ne váljanak büntetőügyekké.

– A szociális ellátások összekapcsolása az állam elvárásaival megelőzheti a büntetőjogi intézkedéseket, és a szociálpolitika területére terelhet olyan ügyeket, melyek megoldására a bírói út alkalmatlannak bizonyult – jelenti ki, emlékeztetve arra a közvélemény előtt is ismert sajókazai iskolakerülési ügyre, amelyben végül Sólyom László köztársasági elnöknek kellett intézkednie annak érdekében, hogy a bíróság által kiskorú veszélyeztetése miatt letöltendő börtönbüntetésre ítélt szülők (egyik gyerekük kerülte az iskolát) kegyelmet kapjanak.

A Szema ugyanakkor fölhívja a figyelmet arra, hogy az ország alapvető érdeke a társadalom peremén, a mélyszegénységben élő gyermekek és fiatalok integrálása az oktatási rendszerbe. Épp ezért – mondja Derdák Tibor – a családi pótlékkal kapcsolatos intézkedés önmagában kevés.

„A rendszeres iskolakerülés mögött legtöbbször súlyos családi konfliktusok, társadalmi problémák, és mindenekelőtt a közoktatás diszfunkciói húzódnak meg. Ezért hangsúlyozzuk, hogy a szülők egyoldalú felelősségre vonása, büntetése nem megoldás. Meggyőződésünk szerint az iskolába járó gyerekekkel kapcsolatos felelősség megoszlik a család, az iskola és a szociális intézmények között. Az iskolakerülő gyermek ügyét minden alkalommal ki kellene vizsgálni a családsegítő szolgálatok, az oktatási hivatalok, az iskola és a család segítségével.Mindannyiunk érdeke, hogy a már kis korban a társadalom szélére sodródó gyerekek visszataláljanak az oktatási rendszerbe” – mondja, hozzátéve, hogy az oktatási rendszerbe be nem kerülő, illetve onnan idő előtt kikerülő gyerekek problémája jóval összetettebb annál, mint amit az új kormány terveiből ki lehet hámozni.

Derdák úgy látja, hogy a probléma alapja az óvodák hiánya. „Tudjuk, hogy az országban 100–110 olyan település van, ahol jelentős igény lenne óvodai ellátásra, férőhelyre, de a településen még sincs óvoda. Az iskolakerülés problémája mindenekelőtt olyan családokban jelentkezik, amelyek nem kapták meg idejében a közoktatás másoknak természetes szolgáltatásait. Az elégtelen közoktatási figyelmet kapó kisgyermekből lesz az intézményektől elforduló kamasz és az elkallódó fiatal.

A szociális ellátásnak az elmúlt években kialakult rendszere mintha gúnyt űzne a társadalom érdekeiből: még ösztönzi is a mélyszegénységben élő fiatalokat, hogy 18 éves korban hagyják el az iskolarendszert, és vállaljanak értelmetlen közmunkát” – mondja, hozzátéve: önmagában a családi pótlék megvonása nem kínál megoldást azoknak a fiataloknak, akik valamilyen oknál fogva lemorzsolódtak az általános iskola felsőbb tagozataiból, vagy a szakképzés valamelyik szintjéről.

A Szema – közölte lapunkkal Derdák – olyan komplex megoldás kidolgozására ösztönözné a kabinetet, amely lehetőséget ad a legszegényebb falvakban is az óvodai ellátás megszervezésére, a mélyszegénységben élő fiatalokat kiveszi az értelmetlen közmunkából, a középiskolába irányítja őket, s a társadalomban felhalmozódott szociális problémákat nem büntetőügyeknek tekinti.

Vannak olyan falusi önkormányzatok – mondja Derdák –, amelyeknek a méretükhöz képest aránytalanul nagy szegénytelepek problémáival kell megküzdeniük. Olyan problémák ezek, amelyek megoldása sokkal nagyobb önkormányzatoknak is becsületére válna. Központi, állami segítség nélkül az ilyen települések helyzete kezelhetetlenné válik.

A probléma alapja az óvodák hiánya
A probléma alapja az óvodák hiánya
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.