Kóka-Retkes-effektus a szocialistáknál?

Ha az önkormányzati választásokig nem kerül sor az MSZP-ben a teljes körű tisztújításra, akkor a párt nem szerzi vissza a hitelét, és a helyhatóságokban is katasztrofális vereséget szenved – ezt állítják azok a vidéki szocialisták, akik a választás után lemondtak párttisztségükről. Mások, főleg a párt megyei vezetői, óvatosságra intenek.

Mi látunk jeleket arra, hogy a Fidesz szeptember elejére fogja előre hozni az önkormányzati választásokat. Ha az MSZP addigra nem lesz képes egyértelmű jelét mutatni a megújulásának, akkor nemhogy polgármesternek, de még portásnak sem fognak szocialista politikust megválasztani – indokolta Barna György, az MSZP bajai szervezete elnökségének tagja, miért mondott le posztjáról a teljes bajai elnökség.

Karcagi szocialista szimpatizánsok a kampányban
Karcagi szocialista szimpatizánsok a kampányban

Ugyancsak lemondott a parlamenti választások második fordulója után a békéscsabai MSZP-szervezet elnöksége. Miklós Attila, a lemondott testület tagja ezt így magyarázta: nem Békéscsabán, nem Baján és nem a többi vidéki szervezeten múlott a katasztrofális választási vereség. Annak fő oka, hogy az MSZP elveszítette hitelét, választóinak a bizalmát. A párt vezetőinek nem volt válaszuk a fővárosi korrupciós ügyekre, és nem tudták kezelni a társadalmat feszítő problémákat.

– A hitelesség visszaszerzése ilyen rövid távon csak úgy lehetséges, hogy akikhez a hitelvesztés kötődik, átadják a helyüket olyan vezetőknek, akik rendelkeznek a párttagság bizalmával. Ha ez a lépés most nem történik meg, akkor az MSZP-ben is a szabad demokratáknál tapasztalt Kóka–Retkes-effektus érvényesül: mire a párt megújul, már nemcsak a parlamenti frakcióban, hanem az önkormányzatokban sem lesz hatása azokra a politikusokra, akik a nevében politizálva eljátszották a hitelét – véli Miklós.

– Elemző beszélgetéseket folytatunk a helyi szervezetek vezetőivel – mondta Baracskai József, az MSZP Zala megyei szervezetének elnöke, aki területi listán szerzett parlamenti mandátumot. Bár Zalában egyelőre nincsenek látványos jelei az ellentéteknek, akad a megyében olyan MSZP-szervezet, amelyben „forrnak az indulatok” a választási kudarc óta. Böröcz Zoltán, a nagykanizsai MSZP-szervezet elnöke érdeklődésünkre úgy fogalmazott:

– Új baloldali stratégiára van szükség, valódi, teljes körű tisztújítást kell tartani, a parlamenti frakció összetételén pedig változtatni kell. Akiket komoly felelősség terhel a kudarcért s a párt jelenlegi állapotáért, meg kell kérni, hogy adják vissza mandátumukat. Arra, hogy kiket kérne fel erre, Böröcz Zoltán azt felelte: – Kanizsai politikusként csak kanizsai képviselőkről mondhatok véleményt, ezért csak egy nevet említek. Göndör Istvánnak, a volt parlamenti frakcióvezető-helyettesnek szerintem le kell vonnia a konzekvenciát.

Kolber István, az MSZP somogyi elnöke szerint vannak viták a megyében, de ez nem okoz különösebb feszültséget. Kolbernek nincs információja arról, hogy bármelyik somogyi szervezet vezetése lemondott volna, vagy ezt fontolgatná.

Több, általunk megkérdezett Szolnok, Borsod és Heves megyei MSZP-s vezető is megfogalmazta: elvárják a jelenlegi elnökség lemondását, de az új megválasztását már az önkormányzati választások utánra halasztanák, azzal, hogy a köztes időben háromtagú ügyvivői testület irányítsa a pártot. Arra, hogy a kongresszus megváltoztatná az országos listáról a parlamentbe került képviselők személyét, a szolnoki, borsodi, hevesi vezetők nem sok esélyt látnak: a magyar jogrend szerint ugyanis a listán bejutott képviselő – akárcsak az egyéni körzetben megválasztott – nem hívható vissza.

Horváth András, az MSZP Fejér megyei elnöke azt mondta: támogatják a teljes körű, alulról építkező tisztújítást, ám a működőképesség megőrzése érdekében szükségesnek tartják, hogy átmenetileg se maradjon irányítás nélkül az MSZP a megyében. Hartmann Ferenc, az MSZP veszprémi elnöke szerint a tisztújítást mindenképpen az önkormányzati választások előtt kell megtartani. Hartmann ugyanakkor balgaságnak nevezte azt az elképzelést, hogy újraosszák az országos listán megszerzett mandátumokat.

– Az MSZP-n belül nem generációs vitáról van szó, hanem a politikai hitelesség kérdéséről – vélekedett Neupor Zsolt, az MSZP győri szervezetének elnöke. A győri szocialisták egyöntetűen úgy foglaltak állást, hogy a párt elnökségének mennie kell. Ennek ellenére nagy baj volna, ha a személyi ügyek kerülnének előtérbe a tartalmi megújulás helyett.

Miklós Attila, a lemondott békéscsabai elnökség tagja személyes véleményét fogalmazta meg, amikor kijelentette: Mesterházy Attila és Gyurcsány Ferenc hívei közt kemény személyi küzdelem zajlik. Gyurcsány a közvélemény többsége előtt egyelőre negatív idol, és szerte az országban rontaná az MSZP önkormányzati jelöltjeinek esélyeit, ha látványos szerepet kapna a párt vezetésében és kampányában. Igaz, a listán megválasztott képviselőket nem lehet visszahívni, de érdemes lenne megkérni őket, hogy a jelölő szervezetnek adják vissza a mandátumukat.

Balassagyarmaton egy szocialista képviselő és három független politikus alakított új, saját frakciót a Szili Katalin vezette Szövetség a Jövőért Mozgalom neve alatt. Az új frakció egyik alapítója, Demus István az atv.hu-nak úgy nyilatkozott: „hisszük, hogy ma már nem lehet kizárólag a hagyományos jobb- és baloldali választóvonalakból eredő régi prioritások alapján válaszokat keresni társadalmi bajainkra”. Szili legutóbbi televíziós nyilatkozatában azt mondta: jobb lenne az önkormányzati választás előtt tisztújítást tartani az MSZP-ben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.