Gaskó: Ha kell, most is sztrájkolunk

A VDSZSZ elnöke az Orbán kormánnyal szemben is fenntartja a követeléseiket. Az elmúlt évek legelszántabb szakszervezeteiként megismert VDSZSZ, illetve a LIGA a jövőben is kész sztrájkolni, ha követeléseikről nem kezd velük rövid időn belül tárgyalásokat az új kormány.

Ha kell, sztrájkolunk. Eddig sem rettentünk vissza a törvény adta érdekvédelmi eszköztár teljes spektrumának használatától, ezután sem fogunk. Követeléseink alátámasztására ugyanazokat az eszközöket vetjük be, mint az előző kormány idején – jelentette ki Gaskó István, a LIGA és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke lapunknak.

A követelések két alappillérét továbbra is a MÁV teherszállítási üzletága, a MÁV Cargo eladásából származó bevételből való egyszeri, fejenként 250 ezer forintra rúgó dolgozói részesedés, illetve az alapbér tíz százalékát kitevő kiszervezési pótlék jelenti. Gaskó István szerint az el-

múlt 3–5 évben elszenvedett átszervezések tűréséért ennyi mindenképpen jár a vasutasoknak. Követelésük jogosságát épp a MÁV Cargo példájában látja igazoltnak. Az áthelyzett dolgozók ugyanis a pótlék mellett 750 ezer forint értékű részvényt kaptak ingyen, ugyanennyit pedig kedvezménnyel vásárolhattak meg.

A privatizációs bevételből való részesedésre Kóka János miniszter ígéretet is tett nekünk –teszi hozzá a szakszervezeti elnök –, de Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megtiltotta teljesítését. Mi azonban ettől még emlékszünk rá. Mint ahogy arra is, hogy a jelenleg kormányt alakító Orbán Viktor pártelnök ellenzéki politikusként jogosnak és reálisnak nevezte követeléseinket, amelyeket továbbra is fenntartunk. Nagy reményeket táplálunk tehát az új kabinet iránt.

Korántsem alaptalanul. Politikai elemzők szerint a LIGA, illetve a VDSZSZ sokat segített a Fidesznek a Medgyessy-, illetve a Gyurcsány-kormányamortizációjában.

Sőt a gördülősztrájkként meghirdetett – többször felfüggesztett, de így is éveken át húzódó érdekvédelmi akciójukban többen is gördülő választási kampányt láttak.

– A politikai elemzők is szoktak tévedni – utasítja el a vádakat Gaskó István, majd leszögezi: a LIGA és a VDSZSZ egyetlen oldalhoz sem köthető, pártsemleges szakszervezet. Önmagát pedig továbbra is baloldali szociáldemokratának tartja.

– Követeléseinket nem pártpolitikai célok alapján fogalmaztuk meg, így azokról pártérdekek miatt nem mondunk le – jelenti ki Gaskó István, aki bízik abban, hogy a kormányalakítást követő hetekben tárgyalóasztalhoz ülhetnek az új kabinet képviselőjével. Nem várnak őszig, még a nyári szabadságolások előtt szeretnék dűlőre vinni az ügyet. Az új kormány hasonló szándékát vélik kihallani a mellékvonalak újraindításáról szóló nyilatkozatokból is. A szakszervezetek ebben is szerepet szeretnének vállalni.

Ebbéli kívánságuk teljesülését a szakértői várakozások is alátámasztják. A sztrájkolókat támogató Fidesz-vezetés a visszakozás látszatát leginkább úgy kerülheti el – vélekednek –, ha a szakszervezeteket is bevonják a nagy állami cégek, így például a MÁV átalakításába.

Gaskó István
Gaskó István
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.