Veréssel móresre tanított virágtolvaj

Felfüggesztették állásából a berhidai körzeti megbízottat, aki egy helyi lakos szerint vasárnap megverte őt egy előző napi viráglopás miatt. Egy titokban készült hangfelvétel szerint a rendőr elismerte a bántalmazást.

„Mondtam, Feri, leveszem az övet. Ki is volt csatolva. Én nem szarozok b... meg, én nem fogok ba...kodni. Normálisan meg lett neki mondva, de leszarja magasról. Én nem szeretem azt, hogy balhé legyen a területen, én ennyit kérek csak.” A fenti szavak abból a titokban készült hangfelvételből valók, amelyeket még vasárnap rögzített a berhidai Molnár Ferenc. A 30 éves férfi állítása szerint a felvételen a berhidai körzeti megbízott beszél arról, hogy nem sokkal korábban bántalmazta őt a Veszprém megyei település határában. A hanganyagból elsőként a TV 2 Tények című műsora mutatott be részleteket. Molnár azt állította, hogy anyák napjára lopott egy cserép virágot, és emiatt verte őt meg a körzeti megbízott. A látlelet szerint össze kellett varrni a száját, a testén több helyen is zúzódások keletkeztek.

Ezeket a virágokat még nem lopták el – mutatja Erzsi néni
Ezeket a virágokat még nem lopták el – mutatja Erzsi néni

A rendőrség hétfőn szűkszavú közleményt adott ki az esetről, amelyben azonban nem találhatók részletek az ügy előzményeiről. Információink szerint szombat délután várpalotai rendőrök egy közúti ellenőrzés során ellenőrizték azt az autót, amelynek egyik utasa Molnár Ferenc volt. A rendőrök a csomagtartóban több, virágokkal teli ládát találtak, amelyekről az autóban ülők azt mondták, a saját tulajdonuk.

Az intézkedő rendőrök fotókat készítettek a virágládákról, majd tovább engedték a kocsit, amely a Peremarton-Gyártelep melletti erdőbe hajtott. Ott kidobálták a valójában lopásból származó virágos ládákat.

Vasárnap reggel a berhidai körzeti megbízott egy várpalotai rendőr társaságában felkereste Molnár Ferencet, és arra kérte, mutassa meg a szombati ellenőrzés során a csomagtartóban talált virágládákat. Amikor Molnár azt mondta, hogy azokat már kidobták, a körzeti megbízott és a társa elvitték a férfit, mutassa meg a helyszínt. Molnár azt állítja: az erdőszélen a körzeti megbízott bántalmazta őt.

Vasárnap délelőttMolnár Ferenc két barátjával elment a berhidai körzeti megbízott szolgálati lakására, ahol kérdőre vonták, a beszélgetésről pedig titokban hangfelvételt készítettek. Frankó Marianna, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kérdésünkre elmondta: a bántalmazás ügyében vasárnap délután érkezett feljelentés a megyei kapitányságra, amely miatt a várpalotai rendőrkapitány az érintett két rendőr ellen fegyelmi eljárást indított, a vizsgálat idejére a berhidai körzeti megbízottat a beosztásából fel is függesztette. A feljelentés alapján az ügyet a Veszprémi Nyomozó Ügyészség és a Győri Katonai Ügyészség is vizsgálja. A körzeti megbízott a rendőrség kérésére a büntetőeljárás lezárásáig nem nyilatkozhat az ügyről.

A titkos felvételen egyebek mellett az is hallható, hogy a körzeti megbízott egyik rendőrtársa furcsának és idegennek érzi kollégája „stílusát”, amit azzal magyaráz, hogy a megbízott tavaly érkezett Borsodból, ahol „másképp mennek a dolgok”. A borsodi előéletére egyébként a hangfelvételen ő maga is utal, amikor közli, hogy ha a területén balhék vannak, és nem mennek rendesen a dolgok, „akkor megy az a rendszer, amit onnan hoztam, és kész”.

Más kérdés, hogy nem sok személyes tapasztalata lehet arról, hogy Borsod megyében a rendőrség kötelékében mi is a rendszer. A férfi ugyanis egyetlen napot sem dolgozott a Borsod Megyei Rendőr-főkapitányság állományában. Jelentkezett ugyan rendőrnek, miután az érettségi után elvégezte a rendészeti szakközépiskolát, de kérelmét elutasították. A megyei rendőr-főkapitányság szóvivője arról nem nyilatkozott, miért nem alkalmazták a hozzájuk jelentkező férfit. Más forrásokból úgy tudjuk: garázdaság miatt folyt ellene eljárás még abban az időben, amikor rendészeti szakközépiskolába járt.

Berhidán ugyanakkor örömmel fogadták a megbízottat. PergőMargit polgármester szerint a településnek égető szüksége lenne még több körzeti megbízottra, hogy az utóbbi időben elszaporodott, kisebb súlyú vagyon elleni bűncselekményeket vissza lehessen szorítani. Különösen sok panasz érkezik a polgármesteri hivatalba a viráglopások miatt. Az ellopott portékát rendszerint a környékbeli városok piacain értékesítik a tolvajok. Az általunk megkérdezett helyiek elítélik a körzeti megbízott cselekedetét, de vannak, akik megértik az indulatát. Többen is elmondták, hogy a rendőrök tehetetlenek a tolvajokkal szemben, miközben folyamatosan nő rajtuk a lakossági nyomás. Az egyik idős asszony – Erzsi néniként mutatkozott be – arra panaszkodott, hogy a lépcsőházukból nemrég az összes virágot ellopták. A nyugdíjas Bagi Józsefné azt mondta:

– Egyetlen cserép virág ellopása is bűn. De nem létezik olyan értékes virág, amelynek az eltulajdonítása oka lehetne egy másik ember megverésének.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.