Majd hárommilliárd volt a Fidesz bevétele tavaly

A törvény szerint minden év április 30-ig kell a politikai szervezeteknek az előző év gazdálkodásáról szóló zárszámadást elkészíteniük és közzétenniük. A Fidesz még a választások első fordulója előtt ezt megtette, az MSZP egyelőre lapunk többszöri próbálkozása ellenére sem teszi közzé a részleteket.

Április 30-ig lehet és kell hivatalosan is közzétenniük a pártoknak a Magyar Közlönyben és saját honlapjukon is az előző évi gazdasági, pénzügyi beszámolójukat. A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség ezt még az első forduló előtt megtette. Eszerint a kormányzásra készülő párt tavaly 2,7 milliárd forintot költött, a bevételei is hasonlóak: sőt, a kimutatás szerint hatvanmillióval meg is haladják a kiadásokat.

A hivatalos közlés szerint tagdíjakból tavaly 140 millió forintot gyűjtöttek be, ehhez jött hozzá a 833 milliós állami, költségvetési támogatás. Jogi és magánszemélyektől további 200 millió folyt be a Fidesz kasszájába, ezek forrását a törvény szerint csak bizonyos értékhatár felett kell bevallani nyilvánosan. A párt által kiadott elszámolás szerint ötszázezer forintot kaptak a Fény Utcai Piac Kft.-től, majdnem hétszázezret egy Integrit-XX Kft. nevű cégtől (a XX. kerület városüzemeltetési vállalkozása), ötszázhatvanezret a Palota Holding Zrt.-től is (ez a XV. kerületi vagyongazdálkodó), hétszázezret a kőbányai vagyonkezelőtől, és hasonló összegeket a XIII., a XVIII. és a XIX. kerületi önkormányzattól is. (Ezek jobbára különféle felajánlások, így például terembérleti díjak.)

A pártkasszát 24 millióval gyarapította a Fidelitas, és 28 millióval a Nemzeti Fórum. A belföldi magánszemélyek közül Széles Gábor nagyvállalkozó adta a legtöbbet: tízmillió forintot. A Magyar Hírlap és az Echo TV tulajdonosát a párt EP-képviselői követik a névsorban: Deutsch Tamás, Schmitt Pál és Szájer József is egy-egymilliót fizetett a közösbe. A külföldi magánszemélyek között egyetlen személy szerepel, Irene Schmid a maga négyszázezres támogatásával. A Fidesz tavaly 1,3 milliárd hitelt vett fel, de ugyanennyi szerepel a hiteltörlesztés rovatban is. A politikai tevékenységre fordított kiadások pedig (EP-kampány, konferenciák) több mint félmilliárdot tettek ki.

Az MSZP egyelőre nem tette közzé az adatokat, a Népszabadság hetek óta hiába próbálja kikérni az egyébként közérdekű elszámolást a pártközponttól. Annyi bizonyos, hogy 2008-ban az előző évhez képest majd egymilliárd forinttal kevesebből gazdálkodhattak, igaz, 2007-ben az összeg kiugróan magas volt, mert akkor adták el a Köztársaság téri székházat.

Két éve 1,42 milliárd forint folyt be az MSZP kasszájába, a kiadási oldalon 2,1 milliárd szerepelt. A legtöbb kiadás a székházvásárlás, felújítás kapcsán keletkezett, csak az eszközvásárlás rubrikában 943 millió forint kifizetés szerepel ehhez kapcsolódóan. 2008-ban a legtöbb pénzt magánszemélyként Fazakas Szabolcs, az EP-delegáció korábbi tagja adta a pártnak: 1,2 millió forintot.

Adományokra várva – akcióban az LMP
Adományokra várva – akcióban az LMP
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.