'Én igen jó kapcsolatot ápolok Orbán Viktorral'

Ki lesz az Országgyűlés elnöke? Nemcsak az újságírók, hanem a fideszesek szerint is aktuális a kérdés. Hiszen a választások után a parlament korábban ül össze, mint ahogy megalakul a következő (minden valószínűség szerint) Orbán-kormány. A Fidesz azzal kalkulál, hogy az alakuló ülést várhatóan május 17–25. közötti időpontra hívja össze Sólyom László köztársasági elnök.

A Népszabadság tavaly nyáron, az EP-választás után számolt be arról, hogy Orbán Viktor Schmitt Pált látná szívesen a házelnöki pulpituson a Fidesz parlamenti választási győzelme esetén. Információink szerint a Fidesz elnöke ezzel is szerette volna „megjutalmazni” Schmittet, aki már akkor jelezte neki: nem feltétlenül ragaszkodna a sportügyek felügyeletéhez. (A kiszivárgott hírek szerint a MOB elnöke a kulturális szférát nevezte meg mint hozzá közel álló területet.)

Azóta hallani lehetett arról, hogy esetleg Pelczné Gáll Ildikó is megcélozhatja a házelnöki posztot (különösen, hogy a T. Ház alelnöke lett), de Schmitt Pál esélyét komolyan az a hír rontotta, hogy Orbán Viktor már Kövér Lászlót is el tudná képzelni országgyűlési elnöknek – feltéve, hogy nem lesz titkosszolgálati miniszter.

Kövér László a TV 2 egy késő esti műsorában pár nappal ezelőtt a felvetésre úgy reagált: nincs még erről végleges döntés, de ha felkérnék házelnöknek, azt megtiszteltetésnek venné.

Ezt követően Schmitt Pál csütörtök délután egy salgótarjáni fórumon utalt arra, hogy házelnöknek készül, amikor az MTI azt kérdezte tőle: igaz-e, hogy köztársasági elnök lehet augusztusban (Sólyom Lászlónak akkor jár le a hivatali megbízatása – a szerk.). „A híreket én is láttam, ezt még egy embertől nem hallottam, ebben biztos voltam, Orbán Viktor. Ő engem hazahív, hogy készüljek arra, hogy a parlament elnöke leszek, így is készülök, tanulmányokat folytatok, konzultálok. Úgy érzem, hogy ha azt bízza rám a sors, akkor az lesz. Megszoktam, hogy az előttem álló feladatot veszem komolyan. Ezt senki hivatalosan nem mondta, ezt valaki elkezdte mondani, mi most egyelőre nem posztokat osztunk, talán ezért is van a sok-sok találgatás. Megvárjuk, míg az utolsó szavazatot is leadják az országban. Akkor látjuk, hogy hogyan állunk, így is látjuk, de a teljességet várjuk, és ha az megvan, akkor elhangoznak nevek, akkor elhangoznak ilyen fontos posztra jelöltek, addig énszerintem én a találgatásokba, pláne egy ilyen magas funkcióra, nem mennék bele, különösen, hogy személyemben érintett vagyok. De egyet biztosan tudok, hogy én igen jó kapcsolatot ápolok Orbán Viktorral, és közöttünk soha nem hangzott el ez a téma.”

Ez volt a politikus szó szerinti válasza. Schmitt Pál a nyilatkozatának „teljes mértékben való kiforgatásával” vádolta ennek a leiratnak közzététele előtt az MTI-t, miután először csak egy rövid változatot adott ki a távirati iroda. Lapunknak tegnap befolyásos Fidesz-politikusok azt mondták: Schmitt Pál és Kövér László is felülhet a házelnöki pulpitusra. „Persze nem egyszerre. Van olyan elképzelés, hogy csere lesz. Ha Schmitt Pál más feladatot, pozíciót kap Orbán Viktortól, a helyére a Fidesz választmányi elnöke az esélyes.” (A Fidesz parlamenti frakcióvezetője, ahogy már megírtuk, Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester lehet, a KDNP-frakciót pedig Harrach Péter vezeti.)

Schmitt Pál – aki a második a Fidesz–KDNP országos listáján – Brüsszelben az Európai Parlament egyik alelnöke. Ezt a rangos pozíciót valószínűleg nem adja fel, ha itthon nem várna rá egy ehhez hasonló közjogi funkció.

Győri Enikő fideszes EP-képviselő a külügyi tárca EU-államtitkárságát vezetheti – erősítették meg lapunknak. Az már biztosnak tűnik, hogy a Fidesz alelnöke, Pelczné Gáll Ildikó Brüszszelben folytatja, Gál Kinga EP-képviselő viszont állítólag mégsem jön haza. Ahogyan Áder János és Deutsch Tamás is Brüszszelben marad – noha Áder az Orbán-kormány idején házelnök volt, Deutsch pedig sportminiszter.

Orbán Viktor a hírek szerint azt tervezi, hogy „félidőben cserél” a kormányában, vagyis várhatóan a ciklus közepén lesznek személyi változások a miniszteri bársonyszékekben. A Fidesz elnöke már korábban, a Baross Gábor Társaság egyik fórumán beszélt arról, hogy az első 1-1,5 év rendkívül kemény lesz, s megkophat a kezdő csapat. Akkor azt mondta, hogy éppen ezért olyanokat keres, akik számára nem fontos a népszerűség.

Tegnap Szeged főutcáján sétálva a Fidesz elnöke közölte: a második választási forduló eredményétől függ a leendő kormány öszszetétele. Megismételte, a szavazókkal szembeni tiszteletlenség lenne a választások végeredményének megszületése előtt erről döntést hozni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.