MDF: minden felelősséget Somogyi Zoltánra hárítottak

Tegnap első alkalommal ülésezett Dávid Ibolya nélkül az MDF vezérkara. A választási kudarc mérlege: szakítás az SZDSZ-szel, az eredménytelenségért Somogyi Zoltán a hibás, az antalli értékek szellemében politizálnak tovább. Már ha megmarad az MDF.

Megszakította az együttműködést az SZDSZ-szel az MDF elnöksége, amely tegnap először ült össze a választási kudarc után, immár Dávid Ibolya nélkül, aki vasárnap este lemondott az elnöki posztról. Az ülés közben a pártvezérkar közleményt adott ki. Ezt nem Herényi Károly elnökhelyettes, hanem Viniczai Tibor alelnök jegyzi. A közlemény szerint az MDF elnöksége megállapítja, hogy „a szabad demokratákkal kötött megállapodás nem szolgálta a párt sikeres kampányát és szereplését. Az MDF ezért április 11-i hatállyal mindennemű kapcsolatot megszakítottnak tekint a szabad demokratákkal, és a jövőben elképzelhetetlennek tart velük bármiféle együttműködést”. Továbbá: az elnökség a Political Capital és a Konzervatív Intézet kampánymunkáját rendkívül gyengének értékeli, amely a párt parlamenti kiesését eredményezte (sic). A kampányfőnök (Somogyi Zoltán – A szerk.) felelőssége e tekintetben kettős, mert nemcsak a kampányban, hanem hosszú éveken keresztül, hosszú távon határozta meg az MDF kommunikációját. Az MDF lezár egy a belső feszültségekről és kizárásokról szóló korszakot, és új, külső-belső konszenzusra épülő politikát hirdet meg. A közlemény leszögezi: a pártnak hangsúlyosan az antalli értékek szellemében kell politizálnia a jövőben.

Somogyi Zoltán megkeresésünkre nem kívánt nyilatkozni. (Az viszont tény, hogy a Political Capital nem vett részt az MDF kampányának formálásában, sőt: elemzésében bírálta az MDF-et az SZDSZ-szel való összefogás miatt – A szerk.) A közlemény nem említi Dávid Ibolya és Bokros Lajos nevét. Így nem lehet tudni, milyen lesz az MDF viszonya a jövőben a volt pártelnökhöz: „elküldik-e” az MDF-ből, ahogyan azt információink szerint az elnökségi ülésen felvetették, vagy számítanak rá valamilyen formában. Lapunkat MDF-es politikusok arról tájékoztatták, hogy volt, akit Dávid Ibolya azzal az elképzeléssel keresett meg: el kellene gondolkodni azon, hogy húsz év után lezárják az MDF-korszakot azzal, hogy a fórum teljesítette történelmi küldetését, és új pártot kellene alakítani helyette. A volt MDF-elnököt nem értük el. Az elnökségi ülésen azonban ez a javaslat nem került szóba, épp Dávid Ibolya távolléte miatt. Vagyis kérdés, hogy marad-e az MDF, vagy az önkormányzati választásokra új pártot szerveznek. Lapunkat egy elnökségi tag úgy tájékoztatta ezzel kapcsolatban: Dávid Ibolya felvetése – idézzük –„egy lehetséges opció”.

Kérdés továbbá az is: Bokrossal vagy nélküle? S nem lényegtelen: Bokros Lajos tervez-e bármilyen együttműködést az MDF-fel? Még a választások előtt azt lehetett hallani, ha az MDF bekerül a parlamentbe, körülbelül fél év múlva Bokros Lajos lett volna a pártelnök, Dávid Ibolya pedig tiszteletbeli elnök. E forgatókönyv szerint – demonstrálva, hogy leáldozott az MDF-tulipános korszak – megváltoztatták volna a párt nevét is, s egy új liberális-konzervatív „piacpárttal” léptek volna színre.

Viniczai Tibor alelnök lapunk kérdésére mindössze annyit mondott: a párt választmánya jövő szombaton ül öszsze a nyitott kérdések megvitatására. Valószínű, hogy valamikor a nyár folyamán összeül az országos gyűlés, amelynek szerinte csak új pártelnököt kell választania, továbbá kipótolnia az elnökségben a lemondott Kerék-Bárczy Szabolcs és Eötvös Mihály helyét.

Tehát nem lesz általános tisztújítás.

Az elnökségi ülésen döntöttek az SZDSZ-szel való szakításról
Az elnökségi ülésen döntöttek az SZDSZ-szel való szakításról
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.