Sietősen: még májusban megalakulhat az új kormány

Az Országgyűlés alakuló ülését a köztársasági elnöknek a választást követő egy hónapon belüli időpontra kell összehívnia. Sólyom László a választást is a lehető legkorábbra tűzte ki, és nyilván most sem kívánja késleltetni a kormányváltást, ezért valószínűleg gyorsan intézkedik a parlament első ülésének megtartásáról.

A választás második fordulóját április 25-én rendezik, a hivatalos végeredményt – a jogorvoslati határidőkre is figyelemmel – legkésőbb a május 3-ával kezdődő héten kihirdetik. Így elvileg akár május 10-re is összehívhatnák az Országgyűlést, de az eddigi nyilatkozatok szerint inkább a 17-e jöhet szóba. Az államfő egyébként várhatóan csak a második forduló után hozza meg döntését.

Ezen a napon megszűnik a kormány megbízatása is, és az új kabinet megalakulásáig már csak ügyvezetőként működik. Személyi döntéseket tehát nem hozhat, nemzetközi szerződést nem köthet, és rendeletet is csak halaszhatatlan esetben alkothat. Ez az átmeneti állapot azonban most a korábbiaknál rövidebbnek ígérkezik, mert a Fidesznek nem kell koalíciós partnert keresnie és a kormányprogramról egyeztetnie. Az első fordulóban szerzett abszolút többség birtokában pedig már gőzerővel készítheti elő a hatalomátvételt.

Ezúttal a köztársasági elnöknek sem okoz fejtörést, hogy kit bízzon meg kormányalakítással. Erre a szokásjog alapján eddig minden esetben a legnagyobb frakcióval rendelkező párt kapott felhatalmazást, előtte azonban az államfő konzultált a pártelnökökkel. Most erre gyakorlatilag nincs szükség, mert a Fidesz nélkül senkinek nem lehet többsége a parlamentben.

Az államfő – amint 2006-ban is tette – a parlament alakuló ülésén várhatóan javaslatot tesz a miniszterelnök személyére. Miután a Fidesz egymaga alakíthat kormányt, akár ezen a napon benyújthatja a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény tervezetét, illetve a kabinet megalakításához esetleg szükséges egyéb előterjesztéseket is. A házszabálytól eltérve ezeket már másnap elfogadhatják, és szavazhatnak a miniszterelnök személyéről, illetve a kormányprogramról.

Ezt követően csak az a kérdés, hogy a pártok milyen gyorsan tudnak megállapodni a bizottsági helyekről. Amint felálltak ugyanis a parlamenti szakbizottságok, a Fidesz kezdeményezheti a miniszterjelöltek meghallgatását. Ha bizottsági struktúra kialakítása és a helyek elosztása körül nem lesz hosszas vita, az Országgyűlés alakuló ülését követő egy-másfél héten belül – minden bizonnyal még májusban – esküt tehet a kormány. Így valószínűleg ez lesz a leggyorsabb hatalomváltás 1990 óta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.