'Nem csak az MSZP-n múlik a kétharmad megakadályozása'

Nyolc-tíz körzetet kell megfordítani ahhoz, hogy ne legyen meg a Fidesz kétharmados többsége, ehhez az MSZP elsősorban az LMP szavazóinak támogatására számít. Akár alkalmi összefogás keretében is.

– Ön tervezi, hogy Dávid Ibolyához hasonlóan lemond a pártelnöki posztjáról?

– Az MDF-nek már nincs mit tennie a választásokkal, szemben az MSZP-vel. Arra törekszünk, hogy a többtucatnyi nyitott körzetben megharcoljunk minden egyes választó bizalmáért. A következő két hétben nekem is ez a feladatom.

– Látja még esélyét, hogy a következő két hét kampányának eredményeként elhozható lesz annyi egyéni mandátum, amely meggátolja a Fidesz kétharmados többségét?

– Ha nyolc-tíz körzetet nem a Fidesz nyer, akkor nincs meg a kétharmad. Az MSZP ezt egyedül nem tudja megtenni, így ez nem csak a szocialistákon múlik. Az a kérdés, hogy a bizonytalan szavazók, illetve az LMP jelenlegi és az MDF volt szavazói miként viselkednek. Megfordíthatók a kulcskörzetek akkor, ha azok, akik nem akarják egyetlen oldal túlhatalmát, a szocialista jelöltre voksolnak két hét múlva. Az MSZP mindenre kész annak érdekében, hogy ilyen típusú, akár alkalmi összefogás is összejöjjön. Nem kell mindenben egyetértenünk, elég abban, hogy nem jó, ha egyetlen oldalnak túlhatalma van.

– Nem érzi, hogy most üt vissza az a kampányretorika, amit az MSZP vasárnapig használt, az, hogy „egyedül maradtunk a demokratikus oldalon”? Eltolták maguktól az LMP-t, most pedig a partnerségüket keresik.

– Nem igaz, hogy semmibe vettük volna az LMP-t, de kétségkívül hittünk a közvélemény-kutatásoknak, és féltünk az elvesztett szavazatoktól. A második fordulóban most ismét mindenkinek végig kell gondolnia a céljait, és eldöntenie: ehhez képest mit kezd a szavazatával. Az LMP-s szavazó láthatja, hogy a pártja bejutott a parlamentbe – ez valóban nagy siker –, de most azt kell mérlegelnie: mennyire tartja fontosnak, hogy az egyik oldalnak ne legyen túlhatalma.

– Az első forduló eredményének ismeretében immár nyíltan beszélhet arról, milyen lesz az MSZP ellenzékben. Bosszúvágyó vagy konstruktív? Mit jelent a beígért „demokratikus kontroll”?

– Mindkét szónak fontos szerepe van: a demokratikusnak és a kontrollnak is. Utóbbi a Fidesz politikájával szembeni alternatíva felmutatását és a túlhatalom kontrollálását jelenti. A demokratikus jelző sem véletlen. Egy demokráciában a parlamenti erők nem a saját, hanem az ország érdekét szem előtt tartva döntenek adott törvényekről. Nem zsigeri szavazások lesznek tehát, megnézünk minden javaslatot. Örülnék, ha a Fidesz ezúttal plágiumot követne el, és több olyan törvényjavaslatot is benyújtana, amit hiába próbáltunk átvinni, mert megakadályozták: az önkormányzati vagy a pártfinanszírozási reformot például. Ha ugyanazt a javaslatot vagy annál jobbat nyújtanak be, bizonyosan támogatjuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.