Erősödik a Fidesz, gyengül a Jobbik, stagnál az MSZP

A pártok kampánya az utóbbi hetekben sem hozott áttörést a választói aktivitásban, a jogosultak 53 százaléka állítja, hogy biztosan elmegy szavazni - a Szonda Ipsos felmérése szerint. Arányuk jócskán elmarad a négy évvel korábbi, 61 százaléktól. A visszafogott közhangulatra jellemző, hogy az emberek 54 százaléka érzi úgy, hogy a jövője szempontjából sokat számít, hogy mi lesz a választás eredménye.

Ha a következő napokban nem változik jelentősen a politikai klíma, az április 11-i részvétel minden bizonnyal alatta marad a 2006-os 67,4 százaléknak. A kampányfinis intenzitásától függ, hogy meghaladja-e néhány százalékponttal a 60 százalékot vagy esetleg alatta marad.

A Fidesz, az MSZP és a Jobbik táborában jelenleg azonos az elmeneteli szándék, e pártok híveinek héttizede aktív. Az MSZP-nek jelenleg egymillió szimpatizánsa van, közülük hétszázezren ígérik: elmennek és voksuk minden kétséget kizáróan a szocialistáké. A fennmaradó háromszázezer szimpatizáns mostani hangulatát, a választás tétjéről vallott felfogását alapul véve azt feltételezhetjük, hogy körülbelül fele részük ott lesz az urnáknál.

A kutatások jelzik, hogy a szocialista pártnak – akárcsak négy vagy nyolc éve – vannak rejtőzködő támogatói: számuk nagyjából kétszázezer fő lehet. Ők – jellemzően vidéken élők és idősebbek – azonban nem igazán aktívak, minden második ígéri csupán, hogy elmegy szavazni. Mindent összevetve, az MSZP mögé felsorakozhat több mint kilencszázezer szavazó, s ha sikeres lesz a kampány zárása, az egymillió voks sem elérhetetlen.

A Fidesznek 3 millió szimpatizánsa s ebből hozzávetőleg 2,1 millió biztos szavazó. A többiek – politikai beállítottságukat, választói viselkedésüket elemezve – három, azonos méretű csoportra oszthatók. További háromszázezren hajlanak a részvételre, egy intenzív mozgósítást követően minden bizonnyal ott lesznek április 11-én. Vélhetően aligha lehet hatást gyakorolni arra a 300 ezer támogatóra, aki nem mutat különösebb érdeklődést a választások iránt.

Ugyancsak háromszázezer Fidesz-szimpatizánsban benne rejlik az a lépés, hogy át(vissza)menjen a Jobbikhoz. Ha ezt a többségük megteszi, akkor a Fidesz kevesebbet kap 2,5 millió voksnál, ha csak kisebb (vagy elenyésző) hányaduk, akkor felülmúlhatja azt. A Fidesz egyébként mostanában a húszas-harmincas korosztályokban, a szakmunkás rétegekben, a vidéki városokban erősödött, ott ahol a nemzeti radikális párt gyengült.

A Jobbikot teljes bizonyossággal támogatók mintegy félmillióan vannak, de az sem kizárt, hogy még 200-300 ezer, részvételében és/ vagy e pártra adandó voksában hezitáló választót felsorakoztat maga mögé.

Az adatfelvétel ideje: 2010. március 27.–április 2. A megkérdezettek száma: 1500 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. Az adatok legfeljebb plusz-mínusz 2,5 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorút megkérdeztünk volna az országban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.