Debreceni földügylet: hátrány érte a Dega Kft-t?

Bonyolódik a hajdúsági földügylet, amelynek kapcsán egy ingatlanfejlesztő cég munkatársa korrupcióval vádolta Kósa Lajos debreceni polgármestert. Kiderült: a Déli Ipari Park szabályozási tervének módosítása akadályozhatja a Dega Kft. tulajdonában lévő telkek fejlesztését.

Jelentős érdeksérelmet szenvedett a Dega Kft., miután a debreceni önkormányzat két évvel ezelőtt módosíttatta a Déli Ipari Parkra vonatkozó korábbi szabályozási tervét – ez derült ki Kósa Lajos debreceni polgármester hozzánk eljuttatott válaszaiból. Az érintett ipari park területe jelenleg 113 hektár: ennek jó részét az a Dega Kft. értékesítette, amely 1999-től intenzív földvásárlásba kezdett Debrecenben, s honlapja szerint mintegy 350 hektáros területet sikerült megszereznie. A Déli Ipari Park a debreceni nemzetközi repülőtér közvetlen szomszédságában helyezkedik el: ezzel a területtel jelentkezett Debrecen az Európai Neutronkutató Központ helyszínéül.

A földterület a repülőtér szomszédságában van
A földterület a repülőtér szomszédságában van

A fejlesztési elképzelések miatt az ipari park szabályozási tervét 2008. augusztusi határozatával módosította a debreceni önkormányzat. Arra a kérdésünkre, hogy miként, ezt a választ kaptuk a város polgármesterétől: „A Szabályozási Terv módosítása nem érinti a terület jellemző gazdasági célú felhasználását, az csak a telekszerkezet és úthálózat módosításával az optimális területfelhasználást célozza, fi gyelemmel arra, hogy az időközben megépült autópálya milyen módon csatlakoztatható a meglévő Déli Ipari Park területéhez.”

A környéken jelentős földterületekkel rendelkező Dega Kft. a módosítás miatt azonban mégiscsak úgy érezhette, hogy érdeksérelem érte, s ezt 2008-ban jelezte is a debreceni önkormányzat felé, kérve, hogy ne változtassanak a korábbi szabályokon. Indoklásképpen kifejtették, hogy az úthálózat, a csomópontok kialakítása és a közművek nyomvonalainak megváltoztatása miatt a tulajdonában lévő területek értéke és fejlesztési potenciálja jelentősen csökken. Ennek ellenére a város nem változtatott a módosításokon – közölte érdeklődésünkre Kósa Lajos.

Megkérdeztük a Dega Kft.-t, milyen fejlesztési elképzelései voltak, illetve vannak az érintett területen, amelyeket a szabályozás módosítása esetleg akadályozhatott. V. Nagy László, a cég ügyvezetője egy szűkszavú választ juttatott el hozzánk e-mailben: „Tájékoztatásul közlöm, hogy cégünknek az adott térségben, illetve az ország más területein is komoly fejlesztési tervei vannak, amelyek a jelenlegi szakaszban üzleti titok tárgyát képezik.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.