Saját maga kapcsolta ki a kamerát a Kósát vádló férfi

Tizenhatmilliós befektetési csalás gyanújával nyomozott a rendőrség Rónai Attila, a YouTube-on közzétett videofelvételen Kósa Lajost, Debrecen fideszes polgármesterét korrupcióval vádoló személy ellen. Az ügy már ügyészi szakban van. Rónai hétfőn tett feljelentést és vallomást a BRFK-n, ahol feljelentéskiegészítés keretében vizsgálják: valóban kényszerítették-e a nyilatkozatra.

További érdekesség: annak ellenére,hogy a fideszes Kontrát Károly szerint ismét igazolódott, hogy az MSZP saját céljaira használja föl a titkosszolgálatokat, Demeter Ervin (Fidesz) szerint nem kell összehívni a nemzetbiztonsági bizottságot, mert „nem bukkant fel olyan információ, amely a szolgálat munkatársainak érintettségét bizonyítaná”.

A BRFK az ügyben megjelent ellentmondásos híradásokra hivatkozva csütörtökön hivatalosan azt közölte, hogy március 29-én, hétfőn egy magánszemélyt tett feljelentést a You-Tube-on megjelentetett, Kósa Lajost vádoló felvétellel összefüggésben kényszerítés miatt, azt állítva, hogy kényszerítés hatására beszélt az adott gazdasági bűncselekményekről és korrupcióról.

A rendőrség a közleményben nem nevezte meg, de nyilvánvaló, hogy a feljelentést Rónai Attila tette, ő látható a YouTube-on közzétett felvételen. Rónai négy-öt nappal azután fordult a rendőrséghez, hogy állítása szerint egy általa ismeretlen személy vagy személyek feltették a felvételt a videomegosztóra. Tudósítónk is hétfő délután beszélt Debrecen polgármesterének sajtófőnökével, aki állítólag lapunktól értesült a videofelvételről. Ezt követően beszéltünk telefonon Rónaival, aki közölte, hogy feljelentést fog tenni.

A BRFK ugyanakkor – mint közleményükben írják – a Rónai által elmondottakból nem tudja egyértelműen megállapítani, hogy megvalósult-e egyáltalán a kényszerítés, vagy sem, ezért feljelentéskiegészítést rendeltek el. A BRFK a feljelentéskiegészítés keretében – a korábbi információnkkal ellentétben – nem vizsgálja a YouTube-felvételen elhangzott vádak tartalmát, tekintettel arra, hogy az eljárásban ez idáig korrupciós bűncselekményre utaló információ nem merült fel. (Ha felmerült volna, akkor abban nem a fővárosi rendőrség lenne illetékes eljárni.) Rónai a felvételen azt állítja, hogy személyesen vitt Kósa Lajosnak kenőpénzeket cserébe azért, hogy az önkormányzat a Dega Kft. számára kedvezően minősített át földterületeket.

A botrány miatt több szálon és több bűncselekmény gyanúja miatt vizsgálódik a rendőrség. Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere szerdán rágalmazásért feljelentést tett. Emellett a hatóságok vizsgálják, hogy valóban nemzetbiztonsági tisztek kényszerítették-e hamis állításokra Rónait, mint ahogy azt ő állítja. Ha igen, velük szemben egyebek között hivatali visszaélés és kényszerítés miatt indulhat eljárás. Ha a kényszerítők nem titkos ügynökök voltak, s nem is rendőrök, akkor a magukat NBH-s ügynöknek láttató ismeretlenek ellen felvetődhet a hivatalos eljárás színlelésével elkövetett kényszerítés gyanúja. Már ha valóban igaz Rónainak az az állítása, hogy valakik kényszerítették őt a felvétel elkészítésére.

Rendőrségi források szerint eldöntendő kérdés továbbá, hogy ki a rágalmazó. A felvételen az utólag általa is valótlanságnak minősített vádakat elmondó Rónai, vagy az, aki feltette a felvételt a YouTube-ra? Rónai azt vallotta, kényszer hatására vádolta korrupcióval Kósát. Erről azonban a rendőrségen is csak meglehetősen ködösen fogalmazott. Állítása szerint megfenyegették, hogy „belekeveredhet ebbe-abba”, ha nem teszi meg, illetve „segítséget ígértek bizonyos ügyei elintézésében”. Nem adott azonban meggyőző magyarázatot arra, hogy miért csak a felvétel nyilvánosságra kerülése után jelentette fel kényszerítőit, miért nem 2007-ben, a videó készítésekor.

A felvételen más nem látszik, csak Rónai, aki nyilatkozata végén maga kapcsolja ki a kamerát. Miközben beszél, olykor lepillant az ölében tartott papírra, máskor felnéz a mennyezetre, de soha nem néz olyan irányba, ahol valaki állhatott és súghatott volna neki. Úgy tűnik, hogy ha voltak is kényszerítői, azok nem voltak a közelében, amikor vádjait elmondta.

Rendőrségi feljelentésében Rónai azt állította, hogy a 90-es évek olajügyeiben ismertté vált Portik Tamás mutatott be neki két nemzetbiztonsági tisztet, s ők vették rá a nyilatkozat megtételére. Később már csak úgy fogalmazott, a két férfi célozgatásaiból, félmondataiból következtetett arra, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) munkatársai lehettek. (Olyan hírek is eljutottak azonban időközben a rendőrséghez, hogy a „kényszerítők” mégsem NBH-sok, hanem rendőrök voltak.)

Megkérdeztük az Országygyűlés nemzetbiztonsági bizottságának néhány tagját, indokoltnak látják-e a testület összehívását az ügyben. Demeter Ervin (Fidesz) és Tóth Károly (MSZP) egyaránt nemmel felelt. Mindketten úgy vélik, hogy egyelőre nem bukkant fel olyan információ, amely a szolgálat munkatársainak érintettségét bizonyítaná, ezért nincs dolga az ügyben a testületnek. Ez azért is érdekes, mert szerdán a Fidesz egyik politikusa, Kontrát Károly még azzal állt ki, hogy ismét bebizonyosodott, hogy az MSZP saját céljaira használta föl a titkosszolgálatokat.

Rónai, információink szerint, egyelőre a rendőröknek sem mondott semmit arról, hogy „kényszerítőinek” mi célja lehetett a rágalmazó felvétellel. A választ nyilván a 2007-es év eseményeinél kell keresni. A You-Tube-on látható felvétel készítője nyilvánvalóan zsarolni akart valakit: Kósát, a helyi vagyonkezelő vezetőjét, vagy mindkettőjüket. Aztán valamiért meggondolta magát, a felvételt azonban nem semmisítette meg, s az illetéktelen kezekbe került.

Tarjányi Péter rendőrségi szakértő a felvétel láttán azt sem zárja ki, hogy Rónai valamitől félt, és önmaga védelmében, egyedül készítette a felvételt, az olajos vállalkozó és az NBH-sok legendáját pedig csak azért tette hozzá, mert az ilyen ügyekben többnyire bejön, ha ismert vagy titokzatos emberekre hivatkozik valaki.

Rónaival kapcsolatban több forrásunk is megerősítette, hogy a 90-es években a rendőrség felfigyelt rá, mint az olajügyek kulcsfigurái körül felfeltűnő alakra. Testőrként és gépkocsivezetőként tevékenykedett, olykor pénzszállításokat végeztettek vele. Ismerte az Energol-ügy több szereplőjét, főleg azokat, akik az olajozás előtt autókereskedelemmel foglalkoztak, de elsősorban a Szeged környéki olajbűnözőkhöz kötődött.

Amikor annak próbáltunk utánajárni, hogy mivel foglalkozik ma Rónai Attila azon túl, hogy – mint megírtuk, s mint maga is mondta a felvételen –a Dega Ingatlanforgalmazó Kft. alkalmazottja, kiderült, hogy egy 2006–2007-ben elkövetett, 16 millió forint kárt okozó befektetési csalás gyanúsítottjaként nyomozott ellene a rendőrség. Ügye jelenleg ügyészi szakban van.

A nyomtatott Népszabadság szemezgetett a kommentekből. Íme:

vidok: A per megnyerése után a pénzt Kósa a kórház számlájára szokta utalni. Gondolom, már várják.

FONTANA: Vajon ez is Nokia-dobozban ment?

verecke: Nem meglepőek az ilyen manőverek az MSZP-től.

gemini37: Nekem megfordult a fejemben, hogy igaz a történet!

statez: Ezt már ismerjük, a választások előtt néhány nappal a debreceni szocik mindig előállnak Kósát lejárató ötletekkel.

mikes75: Szánalmasabb próbálkozással nem tudott kijönni az MSZP? boros0208: Úgy tűnik, a Hagyóféle buli az tény, hogy pontosan mi történt, azt majd a szervek talán kiderítik. Ennek a vizsgálatnak is a választásokig valószínűleg lesz eredménye, szerintem várjuk meg. Az mindenesetre érdekes, hogy a felvétel 2007-es és csak most hozták nyilvánosságra. A hamis vád is bűncselekmény.

statez: A Népszabadság láthatóan úgy nyújtja, csűri-csavarja az általa bedobott ügyet, hogy ha már ki is derült, ebből a szocialisták már megint nem jöhetnek ki jól, de legalább Kósa nevét és a korrupció szót minél többször leírhassa a tudósításban. Még 10 nap, aztán véget ér ez a szép, régi világ is...

Moliere: Kivizsgálni, a tények alapján lépni. Ennyi. Mivel e pillanatban senki semmit nem tud, se pró, se kontra, nem világos, miért ugrál a sajtó (a szenzációhajhászáson és a kampánypszichózison túl persze).

polis: Az újság hírt ad, mert hírt kell adnia. Nem ugrál, ez a dolga. A Népszabadság az egyetlen orgánum, ami ezt megteszi, bármelyik oldalról szóljon is a hír... Ui.: és akkor ne is beszéljünk arról, hogy egyaránt közreadja balos vagy jobbos politikusok cikkeit is. Mondjon még valaki hasonlót!

jucus: Ahol fát vágnak, hull a forgács is. A KÓSA NOSTRA is lebukhat.

mikes75: Jucus, tetszene, mi, ha Kósa lebukna. Csakhogy az a különbség, hogy nem fog, mert attól, hogy összehazudnak róla mindent, nem igaz. Az a különbség egy fideszes és egy MSZP-s politikus között, hogy a fideszesek gerinccel születtek.

Straszi1: Mikes, egyezzünk meg, hogy én is kedvelem Kósát, de nekem, ősrégi Fidesz-szavazónak nem elég az, hogy valaki eredményt tud felmutatni a saját városában, hanem elvárom, hogy teljesen tiszta lapokkal játsszon. Ahogy sorra derülnek ki a simlisségek, egyre inkább ez a meggyőződésem. (Sajnos hihető a sztori, mert az összes önkormányzatnál megy az ügyeskedés az ingatlanokkal. Bevett gyakorlat, hogy olcsón felvásárolnak területeket, majd átminősítik és a 100-szorosát éri a terület attól kezdve. És ebben az önkorm. képviselők csúszópénze is benne van.)

figyeltem: Kedves jobberek! Meg lehet nézni az oldalhoztartozást a különböző reagálásokból! A médiában megjelenik egy korrupciós ügy, mely a baloldali politikusokat érinti, ráugrotok, mint kész tényre! Itt van ez az eset, ráugrotok, mint aljas rágalomra! Most akkor mi van? A büntetlenség vélelme csak a jobboldali politikusokat illeti meg? ENNYIT A POLGÁRI ÉRTÉK-ÉS ERKÖLCSI MEGÍTÉLÉSRŐL!

tabor: Moderálási alapelvek – komment törölve –

Zöld mező a repülőtér mellett – ide tervezték a debreceni déli ipari parkot
Zöld mező a repülőtér mellett – ide tervezték a debreceni déli ipari parkot
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.