Zuschlag anyjának lakását is elkobozzák

A Zuschlag-ügyben csaknem 75 millió forint kár keletkezett, amelyből 60 millió az eljárás során megtérült, de mivel bűnszervezetről van szó, a vagyonelkobzást – a büntető törvénykönyv szerint a kár mértékétől függetlenül – a törvény kötelezően elrendeli.

A fiktív pályázatok útján elfolyt közpénzből Zuschlag János 50 millió forintot, a hatodrendű vádlott, Marsovszky Balázs – akit kettő év négy hónap börtönre és vagyonelkobzásra ítéltek – tízmillió forintot fizetett vissza. A tizenötödrendű vádlott, Kemecsei Árpád – akit háromszázezer forint pénzbüntetésre ítéltek – az általa okozott egymillió forint kárt szerette volna megtéríteni, de a pénzt a Táncsics Alapítvány visszautalta a részére, mivel nem vele, hanem a pályázó civil szervezettel vannak jogviszonyban.

Ebben a szentendrei lakóparkban van Zuschlagnak ingatlana, az édesanyja nevén
Ebben a szentendrei lakóparkban van Zuschlagnak ingatlana, az édesanyja nevén

Felmerül a kérdés: ha az okozott kárból összesen úgy tizenötmillió forint hiányzik, miért volt szükség a nyolc, letöltendő börtönbüntetésre ítélt vádlottnak a büntetőeljárás alatt zárolt vagyonának teljes elkobzására?

A kérdésre a választ a büntető törvénykönyvnek a 2001-ben módosított és 2002. április 1. óta hatályos 77/B. (1-b) pontja adja meg, amely szerint: „Vagyonelkobzást kell elrendelni arra a vagyonra, amelyet az elkövető bűnszervezetben való részvétel ideje alatt szerzett”. Vagyis: az elkobzás mértéke nincs összefüggésben az okozott kárral, az kötelező érvényű. A törvény szerint a vagyonelkobzás alól csak az a jogerősen elítélt bűnszervezeti tag mentesülhet, aki a vizsgált időszak alatt megszerzett vagyon eredetét törvényesen igazolni tudja.

További kérdéseket vet fel Zuschlag szentendrei lakóparki ingatlana, amely az édesanyja nevén van, de a bíróság a szerdai ítéletben kimondta: ezt is el kell kobozni. A bíróság szerint ugyanis ezt is a bűnszervezetben szerzett pénzből vette Zuschlag János.

Orell Zsolt, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnökségi tagja érdeklődésünkre elmondta: ha a bíróság a jogerős ítéletében megjelölt ingatlanra kimondta a vagyonelkobzást, akkor azt az állam javára végre kell hajtani, akárkinek a nevén van, vagy ha laknak is benne. Hozzátette: abban az esetben, amikor a végrehajtás alá eső ingatlant időközben más nevére átírták, a végrehajtónak fedezetelvonás miatt pert kell indítania.

A kérdés az: a bűnszervezet tényállását megállapítja-e majd a másodfokú bíróság? A tizenhat vádlottas Zuschlag-ügyben kihirdetett elsőfokú bírói ítélet nem jogerős. Az ügyész – két kivétellel – valamennyi vádlott esetében súlyosbításért fellebbezett. A per másodfokon a Szegedi Ítélőtáblán folytatódik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.