Hök, avagy a politikai élet iskolája

Mára a felsőoktatási intézmények hallgatói önkormányzataiban (hök) az egyharmados, törvényben előírt arányuknál fogva gyakorlatilag „királycsináló” helyzetbe kerültek a hallgatók. Kétharmados döntést nem lehet legalább egy hallgatói szavazat nélkül hozni, ráadásul a hallgatók általában szinte kivétel nélkül egy tömbben szavaznak.

A legtöbb felsőoktatási intézményben külön kaszt a hallgatói érdekképviseletek tagjaié: annak gyakorlati iskolája, hogyan kell a pénzzel és a hatalommal bánni. Van olyan város, amelyet az egykori jogi kari hök irányít, szinte teljhatalommal.

Mivel a hallgatókon múlnak a legfontosabb személyi kérdések, rektorválasztás esetén zsarolhatják a jelölteket.

Ha egy jelölt van, akkor azzal, hogy nem szavazzák meg, ha pedig több jelölt van, akkor azzal, hogy arra szavaznak, aki az egyetemen belül nagyobb pénzügyi döntési lehetőségeket ad nekik. Óriási pénzekről van szó, egy nagy egyetem több pénzből gazdálkodik, mint egy megyei jogú város.

A hallgatói önkormányzatok a legtöbb helyen befolyásuk alá vonták a diákjóléti szolgáltatásokat. Klubokat, szórakozóhelyeket, büféket üzemeltetnek, vagy döntenek az üzemeltető személyéről.

A hallgatói önkormányzatok a legtöbb helyen szigorúan zárt csoportot képeznek.

Tagjaik gyakran „örök egyetemisták”, némelyikük a második-harmadik szakjára jár.

Az újraválasztás szempontjából nem számít, hogy az illető sohasem fejezi be a szakját. Az első évfolyamokon még viszonylag tiszta a választás, ám azokat a kari hök-tagokat, akik nem vesznek részt a vezérkar manipulációiban, fokozatosan kiszorítják, és a helyükre folyton új, tapasztalatlan fiatal tagokat választatnak, miközben a tényleges döntéshozók változatlanok maradnak.

Egy professzor úgy jellemezte a helyzetet, hogy számos, különböző szakra beiratkozott hök-tagtól megkérdezte: mi szeretne lenni? Mindegyik azt válaszolta: politikus.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.