Fidesz-elszámoltatás: 10+1 és „folyt. köv.”

A Fidesz-kormány 10+1 üggyel kezdené az elszámoltatást, s ez Bajnai Gordont, Simor Andrást és Oszkó Pétert is érintené az offshore érdekeltségek vizsgálatakor. A BKV „szétlopása”, a sukorói kaszinóberuházás is szerepel a listán. Lázár János szerint az állami vezetők „felejtsék el” a végkielégítést, közvádas ügyek esetén pedig a parlamenti képviselők a mentelmi jogot.

Lázár János, a parlament rendészeti bizottságának fideszes elnöke ismertette azt a 10+1-es elszámoltatási listát, melyet a Fidesz kormányra kerülése esetén azonnal elővesznek. A politikus azt mondta: a kérdés az, következmények nélkül maradhatnak-e „iparszerű, üzletszerű, maffiaszerű lopások”, és „csődbe lehet-e vinni az országot” következmények nélkül.

A jövő nem kezdődik el anélkül, hogy az elmúlt nyolc év kormányzásáért a szocialistákat és a szabad demokratákat ne számoltatnák el – közölte Lázár, hozzátéve: az elszámoltatásnak alkotmányos keretek között kell zajlania, és nem jelenthet leszámolást. És nem a szocialista vagy szabad demokrata szavazók ellen irányul.

– A 10+1-es lista az elszámoltatás első stációja, csak a kezdet, és nem a vég. Folyt. köv. – fogalmazott Lázár János.

Lázár azt mondta, a választások után a parlamenti pártoknak meg kell akadályozniuk, hogy az érintett politikusok a mentelmi jog mögé bújva ússzák meg a felelősségre vonást. „A mentelmi jog újragondolása húsz év után aktuális Magyarországon”, fogalmazott a fideszes politikus, érzékeltetve, ha a Fidesznek meglesz a kétharmada, közvádas ügyekben nem lehet a mentelmi joggal akadályozni az igazságszolgáltatás útját.

Lapunk kérdésére, miszerint az MSZP által előterjesztett törvénymódosítást, mely az állami vezetők végkielégítésének szabott plafont, a Fidesz nem szavazta meg, Lázár János közölte: ha a Fidesz kormányra kerül, az állami vállalatoknál dolgozók „felejtsék el” a végkielégítést, mint olyat, de a premizálást is. Arra, hogy miért beszél „maffiaszerű” lopásokról, úgy válaszolt: különböző ügyek vannak, BKV, Sukoró stb, de az a benyomás, hogy a módszerek egy modell szerint történnek.

– Merem állítani, hogy üzletszerű, sőt maffiaszerű fosztogatásnak tűnik, ami például az MTV-székház eladásával-visszabérlésével történik – mondta Lázár, aki a következő kormány kötelességének nevezte, hogy ahol közpénz eltűnését érzékelik, ott megtegyék a szükséges feljelentéseket.

A lista

1. BKV; a Fidesz szerint a közlekedési vállalatot az MSZP és az SZDSZ az eltelt nyolc évben gyakorlatilag „szétlopta”, az MSZP és az SZDSZ kifizetőhelye volt.

2. Kormányzati negyed; az ÁSZ számításai és a nyomozás szerint több mint 14 milliárd forint kárt okoztak, „egyetlenegy kapavágás nélkül”.

3. Sukoró, kaszinóberuházás; a Fidesz szerint felmerül a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. menedzsmentje, a vagyongazdálkodási tanács, a Pénzügyminisztérium, illetve a pénzügyminiszter felelőssége, valamint azoké, akik a kormányzat részéről jóváhagyták a beruházás kiemelt státuszát.

4. Bábolna; a Fidesz szerint a törvényeket súlyosan megsértve döntött a nemzeti földalapkezelő több mint 200 hektárnyi bábolnai állami föld sorsáról. 600 mil liós a kár.

5. MTV, székházépítés; a Fidesz szerint „ez különleges figyelmet érdemlő módja a közvagyon szétlopásának és az állam megkárosításának”.

6. Postaszékház-eladás; az ÁSZ szerint célszerűtlen volt az értékesítés.

7. Budapest Airport, Malév; a privatizáció és a visszaállamosítás vizsgálata.

8. 2006. október 23., az MTV-székház ostroma; név szerinti tisztázása, ki és mire adott utasítást, amikor a magyar rendőrség „rátámadt” a békés tüntetőkre, illetve mi történt a televízió székházának ostrománál.

9. Lehet-e Magyarország könyveit és mérlegeit következmények nélkül meghamisítani, és megtéveszteni az Európai Uniót, illetve Brüsszelt?

10. MÁV, MVM; végkielégítések vizsgálata.

10+1 Állami vezetők offshore érdekeltségeinek vizsgálata; tisztázandó, hogy Bajnai Gordon miniszterelnöknek, a pénzügyminiszternek, Simor András jegybankelnöknek milyen offshore érdekeltségei vannak. Mi zajlott az MVM-nél az „offshore cégek égisze” alatt?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.