Alkotmányos a bejegyzett élettársi kapcsolat

Az emberi méltósághoz való jogból következik, hogy az azonos neműek igényt tarthatnak párkapcsolatuk hivatalos elismerésére – mondta ki az Alkotmánybíróság (AB) tegnap.

A testület szerint nincs tehát alkotmányos akadálya annak, hogy a homoszexuális, illetve leszbikus párok együttélési szándékukat az anyakönyvvezető előtt is kinyilváníthassák. Az AB azt sem kifogásolta, hogy az ilyen kapcsolatokra a házassággal azonos vagyonjogi és öröklési szabályokat kell alkalmazni. Alapvető különbség ugyanakkor – ismerték el –, hogy az azonos nemű párok gyermeket nem fogadhatnak örökbe, és társuk nevét sem vehetik fel.

A bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt az AB 2008 decemberében megsemmisítette, mert a jogszabály az azonos és a különböző nemű párokra is egységes rendelkezéseket tartalmazott. A testület ezt a megoldást a hagyományos családok védelme érdekében elutasította, mert úgy látta, hogy így szinte megkettőzik a házasság intézményét és leértékelik azt.

A jogalkotó a bejegyzett élettársi kapcsolatot ezt követően már csak az azonos neműek számára tette lehetővé. A módosított törvénnyel szemben összesen kilenc kifogás érkezett, és ezekben többnyire ugyancsak a házasság védelmére, illetve a gyermekjogokra, a negatív példa kedvezőtlen hatásaira hivatkoztak.

Egy beadványban pedig azt vetették fel, hogy elfogadhatatlan, ha az anyakönyvvezető lelkiismereti okból nem tagadja meg a közreműködést azonos nemű párok esetében. Az AB ezúttal valamennyi észrevételt elutasította. A bírák egyebek mellett azzal érveltek, hogy a házasság védelme nem zárja ki más típusú párkapcsolatok létesítésének lehetőségét. De annak sincs akadálya – tették hozzá –, hogy a jogalkotó a hagyományos család védelme érdekében további lépéseket tegyen. A határozathoz ketten különvéleményt fűztek, három bíró pedig a döntés lényeges elemeit is vitatta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.