Több miniszterelnök-jelöltnél népszerűbb Morvai

A választási kampány inkább koptatja a politikusok renoméját, mintsem javítana a megítélésükön. A lista új szereplője Morvai Krisztina, aki 32 pontjával rögtön a hatodik helyen nyitott.

Alig marad le tőle Vona Gábor (29 ponttal), a Jobbik szavazói körében pedig egyformán kedveltek (71 pontosak). Az első helyért továbbra is nagy a verseny Sólyom László és Orbán Viktor között, az elmúlt hónapokban Navracsics Tibor stabilizálta harmadik helyét. A Szonda Ipsos által 2010 márciusában, a politikusok népszerűségéről készített közvélemény-kutatás alapján a rangsor végén az SZDSZ politikusai találhatók.

Orbán Viktor a legkedveltebb kormányfőjelölt, népszerűségének mértéke és megítélésének szerkezete hónapok óta változatlan. Egyben tartja a Fidesz-tábort, szinte maradéktalan rokonszenv övezi (82 pont) ebben a körben. A többi politikai csoportban viszont inkább elutasítják, ezért pluszszavazatokat gyűjtenie nehéz lesz, de két közegben elképzelhető. Valamennyi hatása lehet a jobbikosokra, közöttük ugyanis minden ötödik szimpatizál Orbánnal. A pártpreferenciájukban bizonytalanok körében 14 százaléknyian rokonszenveznek a Fidesz elnökével.

Érdekes módon ott Mesterházy Attilát is ugyanennyien értékelik kedvezően. Kettejük vonzása erősebb a bizonytalanokra, mint a többi kormányfőjelölté: Bokros Lajost hét-, Vona Gábort háromszázaléknyian kedvelik. Figyelembe véve a pártok között hezitáló választók nagyságrendjét és a jelöltek vonzerejét, azt mondhatjuk, hogy Orbánnak és Mesterházynak nagyjából 150-200 ezer bizonytalan választóra lehet aktivizáló hatása, míg Bokros körülbelül ennek a felét, Vona a negyedét mozgósíthatja.

Az MSZP jelöltje hónapról hónapra elfogadottabb pártja táborában, jelölése óta itt 15 ponttal emelkedett a rokonszenvmutatója. Most először fordul elő, hogy Mesterházy Attila a legnépszerűbb politikus a szocialisták táborán belül: 70 pontjával megelőzi a 66 pontos Bajnai Gordont és az 59 pontos Szili Katalint. Ugyanakkor Mesterházy összesített megítélése nem változott – egyébként Szili Katalin és Gráf József is megelőzi –, mert a Fidesz táborában időközben hat pontot veszített.

A listán először szereplő Morvai Krisztina a választókorú népesség háromnegyede számára ismert politikus. Népszerűségi mutatója ugyan inkább a vele kapcsolatos ellenérzésekről tanúskodik (a százfokú skálán 32 pont), de a jelenlegi mezőnyben ezzel is a hatodik helyet foglalja el. Mint a pártpolitikusok többsége, ő is megosztja a politizáló közvéleményt. A Jobbik támogatói nagyon magasra, 71 pontra értékelik, csakúgy mint Vona Gábort. Átlag körüli véleménynyel vannak róla a fideszesek (33 pont), az MSZP-sek viszont nagyon negatívan értékelik (11 pont).

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.